x
 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράμμα από το Λονδίνο: Είναι αδίστακτοι

Είναι περίεργη η συμπεριφορά των κομμάτων της διχασμένης αριστερής αντιπολίτευσης στα εθνικά μας θέματα το τελευταίο διάστημα. Αφού στην ουσία συνέβαλε στο να βγει για δεύτερη φορά πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μάλιστα με μεγαλύτερο από την πρώτη νίκη του ποσοστό, προσπαθεί τώρα να τον κρατήσει κι’ άλλο στην εξουσία παίζοντας το χαρτί του υπερπατριωτισμού.

Αντί να συνεργάζεται με θετικό τρόπο με την κυβέρνηση στα εθνικά μας θέματα, όπως γίνεται σε όλα τα πολιτισμένα κράτη του κόσμου, η αντιπολίτευση στην Ελλάδα «δαγκώνει την ουρά της». Αφού πήρε την «ευλογία» του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου -άραγε με ποιο αντάλλαγμα;- έστριψε απότομα το τιμόνι στα εθνικά θέματα και προκάλεσε έκπληξη μια μια σειρά κατηγοριών της προσωπικά εναντίον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι υπήρξε υποχωρητικός έναντι των Τιράνων επειδή ο πρόεδρος της Αλβανίας Εντι Ραμα μίλησε δημόσια στους Αλβανούς της Αθήνας. Ταυτόχρονα τον κατηγόρησε ότι επέτρεψε στον Ταγίπ Ερντογάν να τον ταπεινώσει λόγω της επίσκεψής του στην Αγκυρα αμέσως μετά τη μετατροπή σε τζαμί της βυζαντινής Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη. Κατηγόρησε επίσης τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι είναι ούτε λίγο ούτε πολύ υπεύθυνος για το γεγονός ότι η νέα ακροδεξιά πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας στην πρόσφατη ορκωμοσία της αποκάλεσε το κράτος της σκέτα «Μακεδονία» και όχι όπως ορίζει η Συμφωνία των Πρεσπών «Βόρεια Μακεδονία».

Με το συμπάθιο αγαπητοί σύντροφοι, αλλά έτσι δεν γίνεται αντιπολίτευση. Πρόκειται για βασικό επικοινωνιακό λάθος να αλλάζετε ξαφνικά 180 μοίρες πορεία στα θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας για τα οποία ευθύνεστε οι ίδιοι. Δεν μπορείτε από επίμονοι μέχρι τώρα υποστηρικτές της σχεδόν άνευ όρων προσέγγισης των Τιράνων, των Σκοπίων και της Αγκυρας, να βγαίνετε τώρα «από δεξιά» εναντίον της Νέας Δημοκρατίας.

Εντι Ράμα

Ο Εντι Ράμα της Αλβανίας μίλησε σε ανοιχτή συγκέντρωση των Αλβανών της Αθήνας όπως ακριβώς χιλιάδες Ελληνες και ξένοι πολιτικοί μιλούν σε ανοιχτές συγκεντρώσεις συμπατριωτών τους στις ΗΠΑ και στον υπόλοιπο κόσμο. Μπορεί να φταίει για άλλα, αλλά για το συγκεκριμένο δεν φταίει ο Μητσοτάκης. Μόλις προχθές, ακριβώς το ίδιο έκαναν οι Στέφανος Κασσελάκης του ΣΥΡΙΖΑ και Δημήτρης Κουτσούμπας του ΚΚΕ που μίλησαν δημόσια σε λιγοστούς ηλικιωμένους, στο Κεφαλονίτικο Σπίτι της Αστόριας της Νέας Υόρκης. Το ερώτημα δεν θα έπρεπε να ήταν γιατί μίλησε ο Ράμα στην Ελλάδα, αλλά το πώς βρέθηκαν τόσοι πολλοί μετανάστες -οι περισσότεροι παράνομοι- σε μια τόσο μικρή χώρα όπως η Ελλάδα, για να έρχονται ξένοι ηγέτες να τους συναντούν σε μεγάλους δημόσιους χώρους.

«Μακεδονία»

Ολόκληρος ο Ελληνισμός, απανταχού της Γης, γνωρίζει ότι όλα όσα έχουν σχέση με την ονομασία «Μακεδονία» -η ονομασία, η γλώσσα, η πολιτιστική κληρονομιά κ.λπ.- παραδόθηκαν στο σύνολό τους από τον ΣΥΡΙΖΑ στους Σκοπιανούς στις Πρέσπες. Στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναφέρεται πουθενά ότι υπάρχουν και Ελληνες Μακεδόνες. Οποιος έκτοτε αυτοαποκαλείται Μακεδόνας θεωρείται πλέον υποχρεωτικά ότι είναι Σκοπιανός και όχι Ελληνας. Ολοι επίσης γνωρίζουν ότι το εθνικιστικό κόμμα στο οποίο ανήκει η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, ουδέποτε συμφώνησε με τη σύνθετη ονομασία των Πρεσπών και συνεχίζει να αποκαλεί το κρατίδιο των Σκοπίων σκέτα «Μακεδονία». Ας σοβαρευτεί λοιπόν ο νέος ομογενής πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αν θέλει να βοηθήσει ας βγάλει στη δημοσιότητα την περίφημη μυστική αναφορά του πολύ δεξιού παλιού συνεταίρου του κόμματός του Πάνου Καμμένου προς τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Εκεί κατηγορείται ο τότε ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς ότι είχε ανακατευτεί σε δωροδοκίες ακροδεξιών πολιτικών και δημοσιογράφων των Σκοπίων, προκειμένου να συμφωνήσουν με την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία».

Μονή της Χώρας

Κατηγορεί η αντιπολίτευση τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι υπήρξε υποχωρητικός προς τον Ταγίπ Ερντογάν, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος μετέτρεψε σε τζαμί την περίφημη Μονή της Χώρας, στην Κωνσταντινούπολη, λίγο πριν τη διμερή συνάντησή τους. Πώς όμως είναι δυνατόν, σύντροφοι της Αριστεράς, να πατήσει πόδι ο Μητσοτάκης στο θέμα αυτό, όταν οι άμεσα αρμόδιοι και απολύτως υπεύθυνοι Ορθόδοξοι εκκλησιαστικοί ηγέτες, όχι μόνο κάνουν την… «πάπια» για να μην δυσαρεστήσουν τον «σουλτάνο» Ερντογάν, αλλά και με τη συμπεριφορά τους τραυματίζουν θανάσιμα τη μαχητικότητα των Ελληνοαμερικανών και των υπόλοιπων ομογενών για τα εθνικά μας θέματα; Διότι δεν είναι μόνο οι βυζαντινές εκκλησίες που μετατρέπονται σε τζαμιά, αλλά και η επιθετικότητα της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, το Μακεδονικό, ο αλβανικός αλυτρωτισμός κ.λπ., που για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά χρειάζονται τη συμπαράσταση της Ομογένειας και της Εκκλησίας. Αυτή τη δυνατότητα την τραυματίζουν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, που αποδεικνύουν με 1.000 τρόπους ότι είναι «αιχμάλωτοι» των Τούρκων όπως οι παλαιοί συνάδελφοί τους επί τουρκοκρατίας. Με τις διάφορες χλιαρές ανακοινώσεις τους, που ξεχνιούνται την επόμενη ημέρα, προσπαθούν απλώς να κρύψουν με φερετζέδες την πραγματικότητα.

Αυτό που τελικά εισπράττει λοιπόν ο ελληνικός λαός από όλα αυτά, είναι ότι αρκετοί της αντιπολίτευσης και ορισμένοι ηγέτες της Εκκλησίας που συνεργάζονται μαζί τους και με τους Τούρκους, ενδιαφέρονται περισσότερο για τη δική τους σταδιοδρομία και όχι για το καλό του ελληνικού λαού. Οι Ελληνες και οι ομογενείς περιμένουν από αυτούς θετικές κινήσεις και πνεύμα ειλικρινούς συνεργασίας. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το 2025 και το 2026 και δεν πρέπει να εμφανιστεί εκεί διχασμένη στα εθνικά μας θέματα. Από την πλευρά τους, οι «άνθρωποι του Θεού» πρέπει να αφήσουν την ομογενειακή ψυχή να εκφραστεί ελεύθερα, να μην παραμερίζουν τους φυσικούς εκπροσώπους της Ομογένειας και να μην δίνουν στην αμερικανική και στην παγκόσμια κοινή γνώμη την εντύπωση ότι η Ομογένεια είναι μια «Τεχεράνη» φανατικών κληρικών.

* Ο Γιώργος Χατζηιωάννου διετέλεσε Σύμβουλος Τύπου στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και στις πρεσβείες Λονδίνου και Μόσχας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το θλιβερό συμβάν με τον νεαρό (μόλις 19 ετών) ομογενή Χρήστο - Αλέξανδρο Θέμελη τον νεότερο στη Φλόριδα, που σκότωσε τους γονείς του προτού πέσει νεκρός και ο ίδιος από τις σφαίρες των αστυνομικών που έσπευσαν στην οικία τους, φέρνει στο προσκήνιο κατά τραγικό τρόπο το ρόλο που θα έπρεπε να διαδραματίζουν οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας και κοινωνικής πρόνοιας των πολιτειών.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ