x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

Συνεργάτες

Γράμμα από το Λονδίνο: «Follow the Money» συμβούλεψε το «Βαθύ Λαρύγγι»

Τελευταία ορισμένοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) από «χαμηλοβλεπούσα παρθένα» που υποτίθεται ότι ήταν επί των «καλών» προηγούμενων κυβερνήσεων της Ελλάδας, μετατράπηκε ξαφνικά σε «ξετσίπωτη πόρνη» επί «κακιάς» Νέας Δημοκρατίας. Οτι δηλαδή άρχισε για «πρώτη» φορά να παρακολουθεί Ελληνες πολιτικούς, όπως καλή ώρα τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη.

Τι λέτε ρε παιδιά χωρίς να κοκκινίζετε; Ο «λύκος» αλλάζει ποτέ την «προβιά» του; Απλώς το πρόσφατο ξεμπρόστιασμα έγινε γιατί κάπου μπερδεύτηκαν «καλώδια» που έχουν να κάνουν με γεωστρατηγικά και επιχειρηματικά συμφέροντα και κάποιοι έχασαν την ψυχραιμία τους, με αποτέλεσμα ολόκληρο το πολιτικό φάσμα της Ελλάδας να τρέχει να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα!

Χωρίς να θέλουμε να «ξεπλύνουμε» οποιαδήποτε ενδεχόμενη παραβίαση της νομιμότητας εκ μέρους του σημερινού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του στην περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη, αμετακίνητη παραμένει η άποψή μας ότι στην Ελλάδα η προδοσία κρατικών μυστικών στους ξένους αποτελεί σχεδόν καθημερινή ενασχόληση ενός σημαντικού ποσοστού της ελληνικής ελίτ, όλων των αποχρώσεων, για να εισπράξει κομίσιον και να κερδίσει αντιπροσωπείες ξένων προϊόντων.

Ολα τα ΜΜΕ της αντιπολίτευσης στην Αθήνα έσπευσαν τις μέρες που πέρασαν να υπογραμμίσουν την ημερομηνιακή σύμπτωση της υπόθεσης Ανδρουλάκη με την παραίτηση του Αμερικανού προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον, τον Αύγουστο του 1974 εξαιτίας του σκανδάλου «Γουοτεργκέιτ». Αντιδρώντας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την παρακολούθηση του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη νόμιμη μεν, αλλά πολιτικά απαράδεκτη. Απάλλαξε δηλαδή με άλλα λόγια ο Πρωθυπουργός τον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας από κάθε υποψία ότι μπορεί να είναι υπεύθυνος για τη διαπλοκή και τη διαφθορά στη χώρα.

Θα απαντήσουμε φέρνοντας σαν παράδειγμα το κινηματογραφικό φιλμ για το σκάνδαλο του Γουοτεργκέιτ, με τίτλο «All the Presiden’s Men» («Ολοι οι Ανθρωποι του Προέδρου») του 1976. Οταν οι δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ» που ερευνούσαν το θέμα βρέθηκαν σε αδιέξοδο στις δημοσιογραφικές έρευνές τους, ο ανώνυμος κινηματογραφικός πληροφοριοδότης τους με το συνθηματικό όνομα «Βαθύ Λαρύγγι» τους συμβούλεψε λέγοντας το περίφημο: «Follow the Money» (σε μετάφραση: Ακολουθείστε την πορεία του χρήματος για να ανακαλύψετε τους διεφθαρμένους ενόχους). Επρόκειτο για ένα σοφό κινηματογραφικό απόφθεγμα, ένα από τα λίγα που δεν αποδόθηκαν στους αρχαίους Ελληνες!

Τι λόγο θα είχε η ΕΥΠ να παρακολουθεί το τηλέφωνο του απλού Ελληνα, του μπακάλη της γειτονιάς, εσάς αγαπητοί αναγνώστες ή τον γράφοντα; Δεν μας παρακολουθούν γιατί απλούστατα δεν ισχύει στην περίπτωσή μας το «Follow the Money».

Αντίθετα, αν ήσασταν ξένο κράτος, ξένη πολυεθνική εταιρεία ή Ελληνας ολιγάρχης και θέλατε να εξαναγκάσετε την ελληνική κυβέρνηση να προωθήσει αποκλειστικά τα δικά σας συμφέροντα, θα παρακολουθούσατε τα τηλέφωνα  των πολιτικών και όλων όσων παίρνουν τις μεγάλες αποφάσεις στην Ελλάδα. Αυτό έγινε και στην περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη και το ερώτημα πλέον είναι πώς θα σταματήσει η απαράδεκτη αυτή κατάσταση.

Το 2019 ο Σάιμον Τίσνταλ της βρετανικής εφημερίδας «Ομπσέρβερ», χαρακτήρισε «κλασικό και επικό οπορτουνισμό» τη συνεργασία της Ελλάδας με την Κίνα για να εκπορθήσει το «φρούριο» Ευρώπη, μέσω του λιμένα του Πειραιά. Ο δημοσιογράφος υπογράμμισε ότι οι Ελληνες έβαλαν τον κινεζικό «Δούρειο Ιππο» στην «Τροία» – Ευρώπη, μέσω του Πειραιά. Τι λέτε να έκαναν την περίοδο εκείνη οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και των άλλων δυτικών χωρών που αντιμετωπίζουν την Κίνα ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ηγεμονία τους; Τι λέτε να έκαναν επίσης όταν έβλεπαν τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή να συνεργάζεται στενά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τους ρωσικούς αγωγούς Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, Σάουθ Στριμ κ.λπ.; Πήγαν για διακοπές στη… Μύκονο ή έβαλαν κοριούς στα τηλέφωνά τους;

Ποια, εξάλλου, ελληνικά ή ξένα συμφέροντα πλοιοκτητών, διακινητών υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, εταιρειών ανεμογεννητριών, ηλιακής ενέργειας κ.λπ. προικοδοτούσε ο ασυγκράτητα φιλόδοξος υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, όταν ξαφνικά και απροειδοποίητα απέκλειε την πιθανότητα να επιτραπεί η εκμετάλλευση των ελληνικών υδρογονανθράκων στις ελληνικές θάλασσες; Ποιοι Ελληνες επιχειρηματίες θα ωφεληθούν αν οι Κινέζοι αποδεχτούν την πρόσφατη πρόσκληση εκ μέρους του κ. Δένδια να παίξουν ρόλο στην καρδιά των προβλημάτων του Αιγαίου Πελάγους και της Ανατολικής Μεσογείου, μέσω της ανάμιξής τους στην ελληνοτουρκική διαμάχη; Συνεννοήθηκε με την Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες και τον πρωθυπουργό του ο κ. υπουργός πριν προσκαλέσει τον καινούργιο και πολύ πιο ισχυρό αυτό κινεζικό «Δούρειο Ιππο» στα μέρη μας;

Επιπλέον, ποιοι Ελληνες επιχειρηματίες ωφελήθηκαν και συνεχίζουν να ωφελούνται από την απότομη εξόντωση του ολοκληρωμένου προγράμματος εκμετάλλευσης των ελληνικών υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος, στην Ηπειρο κλπ., στα τέλη του 20ού αιώνα; Βλέπουμε σήμερα τα τουρκικά σκάφη έρευνας υδρογονανθράκων να οργώνουν το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ εμείς είμαστε ανύπαρκτοι παρά το ότι ξεκινήσαμε 30 χρόνια πριν από τους Τούρκους. Το ίδιο γίνεται και στον τομέα των πολεμικών εξοπλισμών, όπου η Ελλάδα κατασκευάζει κάτι σφαίρες μόνο, αλλά και σε άλλους σημαντικούς τομείς της Οικονομίας. Μας ενδιαφέρει η εύκολη και γρήγορη αρπαχτή, το κομίσιον, η αντιπροσωπεία των ξένων εισαγόμενων προϊόντων και όχι η αυτάρκεια που φέρνει η εγχώρια παραγωγή.

Από την άλλη πλευρά, τη στιγμή που ο τουρκικός επεκτατισμός σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου έγινε ασύδοτος, η «Πράβδα» της Ουάσιγκτον που διαβάζουν όλοι οι πολιτικοί και οι λομπίστες της αμερικανικής πρωτεύουσας με την ονομασία «The Hill», πρότεινε στις 29 Ιουλίου 2022 με αφορμή την απελευθέρωση των ουκρανικών σιτηρών, τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για το βραβείο Νόμπελ. Ο αρθρογράφος είναι πρώην υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ και μέλος των δεξαμενών σκέψης Center for Strategic and International Studies και Foreign Policy Research Institute.

Λίγες μέρες μετά η ίδια εφημερίδα δημοσίευσε άρθρο εκπροσώπου των δεξαμενών σκέψης Institute for Stretegic Threat Analysis and Response και Foreign Policy Research Institute, μέσω του οποίου ζήτησε από τον Λευκό Οίκο να γίνει διαιτητής στη διαμάχη Τουρκίας-Ελλάδας-Κύπρου. Αυτό αυτόματα θα οδηγήσει στην μοιρασιά των ελληνικών υδρογονανθράκων με την Τουρκία, μέσω ελληνο-τουρκικών επιχειρηματικών κοινοπραξιών.

«Follow the Money», λοιπόν, και με λίγη τύχη μπορεί να ανακαλύψετε τι συνέβη στην περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη του ΠΑΣΟΚ και ποιους άλλους και γιατί μπορεί να παρακολουθούν η ΕΥΠ και οι ξένες μυστικές υπηρεσίες στην Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οταν οι ΚΥΠατζήδες καθορίζουν την προεκλογική ατζέντα στην Ελλάδα με την ιστορία των τηλεφωνικών υποκλοπών, οι 120 τελικά Ελληνες από ολόκληρη την Αμερική που έκαναν τα χαρτιά τους για να ψηφίσουν από τους τόπους κατοικίας τους στις προσεχείς εκλογές, μπορεί να θεωρηθούν σχετικά πολλοί.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ