x
 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράμμα από το Λονδίνο: Γιώργος Τσούνης: Χρειαζόμαστε ηγεσία και η ηγεσία λείπει

Δακρύσαμε από συγκίνηση για τον παλμό και την τεράστια συμμετοχή των Eλληνοαμερικανών στην πραγματικά μεγαλειώδη παρέλαση της 25ης Μαρτίου, στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν, την περασμένη Κυριακή. Αυτό που είδαμε πριν μία εβδομάδα ξεπερνούσε σε ενθουσιασμό και μαζικότητα ακόμη και τις αντίστοιχες παρελάσεις της εποχής των μεγάλων κινητοποιήσεων της Ομογένειας για το Κυπριακό και το Σκοπιανό.

Ο Ελληνισμός της Αμερικής αγκάλιασε την Ελλάδα την περασμένη Κυριακή, αλλά δεν συμβαίνει πάντα το αντίθετο. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης π.χ. με μια κουβέντα του ακύρωσε ολόκληρη την ομογενειακή πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης. Το βράδυ της Δευτέρας 15 Απριλίου, σε ανοιχτή συνάντηση με την Ομογένεια στην Αστόρια, ο κ. Κασσελάκης δήλωσε ότι οι πάνω από 500 χιλιάδες ομογενείς των Πολιτειών Νέας Υόρκης, Νέας Ιερσέης και Κονέκτικατ που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Γενικού Προξενείου Νέας Υόρκης, «εξυπηρετούνται για τα διαβατήριά τους από ένα και μοναδικό προξενικό υπάλληλο».

Καλά τα στρατηγικά προγράμματα, τα σχέδια για την αξιοποίηση των ομογενών για την προώθηση των εθνικών θεμάτων, η ψηφιοποίηση της Παιδείας και των προξενικών υπηρεσιών και οι θεωρίες για την ενίσχυση των δεσμών της Ελλάδας με τις Εκκλησίες του εξωτερικού, αλλά η πραγματικότητα στην Ομογένεια είναι διαφορετική. Οι ομογενείς είναι θυμωμένοι με την Αθήνα γιατί δεν εξυπηρετούνται σωστά από τα ελληνικά προξενεία.

Μια μέρα πριν, την Κυριακή της παρέλασης, το ίδιο υποστήριξε και η εφημερίδα «Καθημερινή» με πρωτοσέλιδο, ολοσέλιδο άρθρο της και το ίδιο έχουμε υποστηρίξει επανειλημμένα και εμείς κατά το παρελθόν. Οι ομογενείς της Νέας Υόρκης και ολόκληρου σχεδόν του υπόλοιπου κόσμου ταλαιπωρούνται επί μήνες και χρόνια για να κλείσουν ραντεβού στα ελληνικά προξενεία για τις διάφορες υποθέσεις τους. Ο,τι και αν κάνουν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, όποια στρατηγικά προγράμματα και αν εμπνευστούν, η άποψη των ομογενών γι’ αυτούς επηρεάζεται σημαντικά από την ποιότητα της εξυπηρέτησής τους στα κατά τόπους ελληνικά προξενεία.

Λείπει η ηγεσία

Εκτός όμως από την Ελλάδα, υποχρεώσεις έναντι των ομογενών που δεν εκπληρώνονται σωστά έχουν και οι κατά τόπους αρχηγοί τους. Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα τους ηγέτες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας θα αντιγράψουμε απλώς ορισμένα αποσπάσματα σχετικών σχολίων του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, του ομογενή από τη Νέα Υόρκη Γιώργου Τσούνη. Τα διατύπωσε δημόσια στο πρόσφατο ετήσιο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών (10-13 Απριλίου) και αναμεταδόθηκαν από το αθηναϊκό Μέσο Ενημέρωσης tribune.gr, από το οποίο τα αντιγράψαμε. Προς αποφυγήν κάθε αμφισβήτησης για την αξιοπιστία του μέσου αυτού, σας ενημερώνουμε ότι μεταξύ άλλων προβάλλει συστηματικά τον υπουργό Αμυνας Νίκο Δένδια και τον Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού Ιωάννη Χρυσουλάκη.

«Η Διασπορά», δήλωσε ο κ. Τσούνης στους Δελφούς, «είναι κάτι που συζητάμε πολύ, αλλά είναι παρεξηγημένη έννοια. Η δική μου γενιά έχει αποτύχει, δεν έχουμε κάνει αρκετά. Δεν είμαι εντυπωσιασμένος με όσα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια. Παντού υπάρχουν προβλήματα. Πού είναι οι θεσμοί, πού είναι το ελληνικό ‘Χάρβαρντ’; Γιατί δεν έχουμε εξαιρετικά ελληνικά σχολεία; Πρέπει να κάνουμε κι άλλα, πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Να προσεγγίσουμε τα πράγματα με αίσθηση ευθύνης».

Εξαιρετικά δυσαρεστημένος με αυτά που συμβαίνουν στην ελληνοαμερικανική κοινότητα, ο συμπαθής Ελληνοαμερικανός πρέσβης της Αμερικής στην Ελλάδα συνέχισε:

«Χρειαζόμαστε ηγεσία και η ηγεσία λείπει. Δεν έχουμε θεσμούς που να συναρπάζουν τον κόσμο, αυτή είναι η πραγματικότητα. Στην Αμερική δεν έχουμε ελληνικό πανεπιστήμιο. Κλείνουν τα σχολεία το ένα μετά το άλλο. Είναι μια τόσο πλούσια και επιτυχημένη ομάδα η Ομογένεια. Γιατί αυτό δεν μεταφράζεται σε θεσμούς; Πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Αν δεν δημιουργήσουμε συνδεσιμότητα, κάθε χρονιά θα δημιουργείται μεγαλύτερο χάσμα».

Συγχαίρουμε τον Γιώργο Τσούνη γιατί χτυπάει άφοβα τη γροθιά στο τραπέζι και λέει την αλήθεια. Θα θέλαμε να του υπενθυμίσουμε όμως ότι κακώς η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει ως ηγέτη των Ελληνοαμερικανών τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο. Ο κ. Ελπιδοφόρος είναι ιερωμένος, οφείλει να περιορίζεται στα θρησκευτικά του καθήκοντα και πρέπει να σταματήσει να παριστάνει τον πολιτικό. Δεν είμαστε Τεχεράνη όπου κυβερνούν οι κληρικοί. Η ερμαφρόδιτη αυτή κατάσταση των μπερδεμένων ρόλων βολεύει αποκλειστικά και μόνο τον κ. Ελπιδοφόρο, τον στενό του περίγυρο και τις ξένες κυβερνήσεις που θέλουν να τον ελέγχουν και μέσω αυτού ελέγχουν πολιτικά την Ομογένεια. Για να διατηρηθεί στην πρωτοκαθεδρία, είναι υποχρεωμένος να «σκοτώνει» εν τη γενέσει της κάθε απόπειρα ανάδειξης ικανών και αποτελεσματικών ηγετών στην Ομογένεια. Στην πράξη, ο κ. Ελπιδοφόρος είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την έλλειψη ηγεσίας στην οποία αναφέρεται ο ομογενής πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Γιώργος Τσούνης. Αν ο κ. Ελπιδοφόρος ενδιαφερόταν πραγματικά για την Ομογένεια θα είχαν ήδη πραγματοποιηθεί πολλά από αυτά στα οποία αναφέρεται με αγανάκτηση ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα.

* Ο Γιώργος Χατζηιωάννου διετέλεσε Σύμβουλος Τύπου στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και στις πρεσβείες Λονδίνου και Μόσχας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Την περασμένη Κυριακή (26/5) Ισραηλινοί εξαπέλυσαν αεροπορική επιδρομή και από αυτή ξέσπασε πυρκαγιά σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα, με τραγικό απολογισμό 45 άνθρωποι να καούν ζωντανοί και άλλοι 249 να τραυματιστούν.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ