x
 

Συνεργάτες

Γράμμα από το Λονδίνο: Η αγωνία των σύγχρονων αγωνιστών του Εθνους

Την ώρα που γράφονται οι γραμμές αυτές, σε ένα παραδοσιακό καφενείο με ιντερνέτ στη Χώρα της καταπράσινης και γεμάτης κρυστάλλινα νερά Σαμοθράκης, ο φιλέλληνας γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ και οι συνάδελφοί του δεν είχαν ακόμη συζητήσει στην Ουάσιγκτον με την υφυπουργό Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ την προβληματική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Γράψαμε το «Γράμμα από το Λονδίνο» της εβδομάδας αυτής χωρίς να περιμένουμε το αποτέλεσμα της συνάντησής τους για έναν απλό λόγο: Η κ. Νούλαντ είναι ήδη από καιρό πλήρως ενημερωμένη για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και από τον στενό της φίλο, τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ. Μαζί, άλλωστε, μοίραζαν σάντουιτς στους εξεγερμένους της ουκρανικής επανάστασης εναντίον του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, το 2014 στην κεντρική πλατεία του Κιέβου.

Αντίθετα, μεγάλη σημασία δίνουμε στην αγωνία που προδίδει το άρθρο του εκτελεστικού διευθυντή του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας Εντι Ζεμενίδη με τίτλο «Η στιγμή της Αλήθειας για τις ΗΠΑ σχετικά με το Κυπριακό», στην εφημερίδα «Καθημερινή» πριν μία εβδομάδα. Ο κ. Ζεμενίδης εκφράζει, μεταξύ άλλων, απογοήτευση και θυμό εναντίον αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του ΟΗΕ που επιμένουν ακόμη και σήμερα, το 2021, να θεωρούν την Κυπριακή Δημοκρατία ως μια απλή κοινότητα της Κύπρου, η οποία οφείλει να κάνει υπερβολικές υποχωρήσεις.

Αυτό μας οδηγεί αναπόφευκτα σε μια δεύτερη πικρή αλήθεια. Οι δεξαμενές σκέψης, οι εταιρείες λόμπι, τα γραφεία δημοσίων σχέσεων και οργάνωσης συνεδρίων, η συντριπτική πλειοψηφία των ασκούντων δημόσια διπλωματία στον ιδιωτικό τομέα κ.λπ. στην Ελλάδα, ασχολούνται κατά 99% με την προώθηση ξένων συμφερόντων στην Ελλάδα και ασκούν πιέσεις στις κυβερνήσεις των Αθηνών για να τα εξυπηρετήσουν. Δεν ασχολούνται με το πώς θα συμβάλλουν στην καλύτερη οργάνωση του Απόδημου Ελληνισμού και του κάθε Εντι Ζεμενίδη, ούτε καν 300 όπως ο Λεωνίδας, στην Ουάσιγκτον.

Για να συγκινηθεί όμως η εκάστοτε αμερικανική κυβέρνηση υπέρ της Κύπρου και υπέρ της Ελλάδας, πρέπει πρώτα να δει μαζική δραστηριότητα, ψήφους και οικονομική υποστήριξη.

Δυο παραδείγματα, πολύ περιληπτικά, για το πού ξοδεύουν την ενεργητικότητά τους οι Ελληνες και που από μόνα τους θα αποτελέσουν θέματα για ξεχωριστά, μελλοντικά «Γράμματά» μας.

Διαβατήρια και υπηκοότητες

Ταυτόχρονα με τις σοβαρές διεργασίες της Ουάσιγκτον με θέμα την Τουρκία, στις 23 Ιουλίου το γνωστό βρετανικό περιοδικό «Εκόνομιστ» οργάνωσε σε ξενοδοχείο της Αθήνας εκδήλωση με χρηματοδότη και κύριο ομιλητή τον Κρίστιαν Κάλιν, πρόεδρο της βρετανικής εταιρείας «Χένλεϊ εντ Πάρτνερς». Συνομιλητές του, μεταξύ άλλων, ήταν οι Υπουργοί Οικονομικών της Ιρλανδίας και της Ελλάδας και η πρόεδρος των εκδηλώσεων της 200ής επετείου του 1821, Γιάννα Αγγελοπούλου.

Θα πάμε όμως χωρίς περιστροφές στον πυρήνα της υπόθεσης αυτής, που περιγράφεται στις σελίδες 135 μέχρι 156 του βιβλίου «Το βασίλειο του χρήματος: Γιατί οι κλέφτες και οι απατεώνες κυβερνούν τον Κόσμο και πώς μπορούμε να τον ξαναπάρουμε πίσω» (του Ολιβερ Μπούλοου, πρωτοεκδόθηκε το 2018). Στις 21 αυτές σελίδες πρωταγωνιστεί ο Κρίστιαν Κάλιν και το πώς πουλάει ξένα διαβατήρια και υπηκοότητες σε κάθε είδους παράνομους, δικτάτορες και σ' αυτούς που θέλουν να κρύψουν τα πλούτη τους από την Εφορία.

Ο «Κόμβος»

Ταυτόχρονα επίσης με την νέα εισβολή των Τούρκων του Ταγίπ Ερντογάν στα Βαρώσια της Κύπρου, οι επιφανέστεροι του Ελληνισμού, δύο πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας, ένας πρώην Πρωθυπουργός και η ελίτ του πολιτικού, ακαδημαϊκού, δημοσιογραφικού, τραπεζικού και επιχειρηματικού κόσμου της Ελλάδας, ανακοίνωσαν τη δημιουργία της νέας οργάνωσης με τη συμβολική ονομασία «Κόμβος».

Ο «Κόμβος» φιλοδοξεί να συντονίσει την Ομογένεια για την προώθηση ξένων επενδύσεων, εκσυγχρονιστικών μέτρων κ.λπ. στην Ελλάδα και παράλληλα να αξιοποιήσει τον ομογενειακό Ελληνισμό και την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων. Με τον τρόπο όμως που πρωτοεμφανίζεται μοιάζει να θέλει να κυριαρχήσει στο χώρο των εξωτερικών και ομογενειακών σχέσεων της Ελλάδας και να υποκαταστήσει ακόμη και το νέο ΣΑΕ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια που καρκινοβατεί. Η στόχευσή του στην προώθηση ξένων προϊόντων και υπηρεσιών στην Ελλάδα είναι σίγουρα εμφανέστατη.

Ωστόσο, στο παγκόσμιο προσκλητήριο της Λευκωσίας ενόψει των γεγονότων στα Βαρώσια, στο Λονδίνο ο μόνος που ανταποκρίθηκε ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Βρετανίας Νικήτας και κανείς από τους μελλοντικούς «σωτήρες» του «Κόμβου», που κυβέρνησαν στο παρελθόν την Ελλάδα και είχαν την ευκαιρία να επηρεάσουν το μέλλον της.

Τάξη στο λόμπι

Προσεκτικοί παρατηρητές εκφράζουν, σιωπηρά προς το παρόν, απορίες για την χρονική συγκυρία της ίδρυσης του «Κόμβου», που συνέπεσε με την απόφαση του υπουργού Εσωτερικών της Ελλάδας να βάλει τάξη στο χαώδες και άναρχο περιβάλλον του επαγγελματικού λόμπι στην Αθήνα.

Στην Ελλάδα σήμερα ο καθένας μπορεί να εκπροσωπήσει επαγγελματικά και με αμοιβή ακόμη και τον Ερντογάν, τον Ζάεφ, τον Ράμα κ.λπ., χωρίς να τον πάρει μυρωδιά κανείς, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να δίνει αναφορά σε κανέναν και χωρίς να δηλώνει πόσα εισέπραξε, σε ποιον τα έδωσε, με ποιο αντάλλαγμα κ.λπ. Ολα «μαύρα» και «κάτω από το τραπέζι».

Πλέον όμως, ο κ. Βορίδης επεξεργάζεται νόμο που θα ελέγχει αν οι δραστηριότητες του ελληνικού και ξένου λόμπι στην Ελλάδα εφαρμόζουν το νόμο και θα προσδιορίζει επακριβώς αν ο άλφα πολιτικός ή ο βήτα επιχειρηματίας, λομπίστας κ.λπ. δουλεύει για το καλό της Ομογένειας, ή για ξένα, και ενδεχομένως εχθρικά συμφέροντα.

Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος να το κάνει αυτό και επειδή όλα τα γνωστά μεγάλα ελληνικά γραφεία λόμπι, διεθνών συνεδρίων και δημοσίων σχέσεων συμμετέχουν ως ιδρυτικά μέλη, άμεσα ή έμμεσα, στον «Κόμβο». Θα δούμε όμως αν τελικά καταφέρει να τα βάλει σε τάξη και σειρά, όταν δηλώσουν ότι «πελάτης» τους είναι η Ομογένεια και όχι οι ξένες πολεμικές βιομηχανίες και πλαγίως τα καθεστώτα Ερντογάν, Ράμα και Ζάεφ. Θα είναι επίσης και ευκαιρία για να μάθουμε «ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με την ευκαιρία της αυριανής Ημέρας του Πατέρα θυμήθηκα τη δραματική ιστορία ενός ομογενή νέου, που ενώ βρισκόταν στο δρόμο της καταστροφής από βαριά ναρκωτικά, συνήλθε τελικά, από την αγάπη που ένιωσε για το μωρό του, η μητέρα του οποίου αφού το γέννησε, το εγκατέλειψε, ξημεροβραδιάζοντας στους δρόμους, όπου αναζητούσε κι αυτή τις δόσεις της.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ