x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράμμα από το Λονδίνο: Η απώλεια του Σαρμπάνη και του Μενέντεζ

Η Ουάσιγκτον μας υποδέχτηκε τη φορά αυτή, στις 26 Οκτωβρίου, με μια πολύ δυσάρεστη είδηση. Ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής του Μέριλαντ Τζον Σαρμπάνης, o γιος του μακροβιότερου γερουσιαστή των ΗΠΑ και πρωταθλητή των κινητοποιήσεων υπέρ της Ελλάδας και της Κύπρου Πολ Σαρμπάνη, ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές του 2024.

Χωρίς Σαρμπάνη στη Γερουσία ή το Κογκρέσο η Ομογένεια είναι ορφανή. Κλείνει με τον τρόπο αυτό συμβολικά μια μεγάλη σελίδα του Ελληνισμού της Διασποράς, που περιλαμβάνει εμβληματικά ονόματα, όπως Πολ Τσόνγκας, Μάικλ Δουκάκης, Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος, Τζον Μπραδήμας, και πολλά άλλα επώνυμων και απλών ομογενών που ανέβασαν το όνομα Ελλάδα ψηλά στην Αμερική με τις κινητοποιήσεις τους για το Κυπριακό και το Μακεδονικό τα τελευταία 50 χρόνια.

Δεν μάθαμε γιατί ακριβώς αποχωρεί ο Τζον Σαρμπάνης από την κεντρική αμερικανική πολιτική σκηνή. Η λογική επιτάσσει να υποθέσουμε ότι δεν είχε την υποστήριξη που θα έπρεπε να έχει από τους συμπατριώτες του Ελληνοαμερικανούς. Μακάρι οι εναπομείναντες Ελληνοαμερικανοί πολιτικοί να στηριχτούν περισσότερο για να μπορέσουν να συνεχίσουν τη θετική δράση τους υπέρ της Ελλάδας και της Κύπρου. Η επιθετική Τουρκία που χρησιμοποιεί επιδέξια το «καρότο» και το «μαστίγιο» στις σχέσεις της με την Ελλάδα, δεν σταμάτησε ποτέ να μας «μαστιγώνει», ιδιαίτερα την περίοδο που διανύουμε.

Στο βάθος το μνημείο του Τζορτζ Ουάσιγκτον που έδωσε το όνομά του στην αμερικανική πρωτεύουσα. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ

Ιδιαίτερα λυπηρό είναι επίσης το γεγονός ότι χάσαμε πρόσφατα και τον θερμό φιλέλληνα πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Μπομπ Μενέντεζ, γύρω από τον οποίο είχε συγκεντρωθεί το τελευταίο «προπύργιο» του δυναμικού ελληνοαμερικανικού λόμπι στην Ουάσιγκτον που αποτελείται από τους πάντα αποτελεσματικούς Κύπριους της Αμερικής.

Μετά την αποχώρηση και του Μενέντεζ από την κεντρική αμερικανική πολιτική σκηνή, η ομάδα του κυπριακής καταγωγής λομπίστα Εντι Ζεμενίδη, μαζί με την AHEPA που απέκτησε κι αυτή κυπριακής καταγωγής πρόεδρο, αποτελούν σε συνδυασμό με την ομάδα της εφημερίδας «Καθημερινή» που περιλαμβάνει λομπίστες της Αθήνας όπως ο Συμεών Τσομώκος, έναν δυναμικό αγωγό αμφίδρομης ελληνικής και αμερικανικής δημόσιας διπλωματίας στην Ουάσιγκτον, την Αθήνα και τη Λευκωσία.

Ολα αυτά όμως αποδεικνύουν περίτρανα ότι οι ξενιτεμένοι Ελλαδίτες της Αμερικής συνεχίζουν να παραμένουν αδρανοποιημένοι σχεδιασμένα και επίτηδες σε ό,τι αφορά τη συντονισμένη υπεράσπιση των εθνικών μας θεμάτων. Στις ελάχιστες εξαιρέσεις αυτών που παραμένουν όρθιοι περιλαμβάνονται ο εκδοτικός οργανισμός του Αντώνη Διαματάρη «Εθνικός Κήρυξ» και ορισμένοι πρόεδροι ελληνοαμερικανικών οργανώσεων. Εννοείται ότι η ελληνοαμερικανική κοινότητα παίρνει άριστα στην οικονομική, κοινωνική, ακαδημαϊκή κ.λπ. δραστηριότητα, αλλά πάσχει από έλλειψη συντονισμού σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η παλιά ερημωμένη ελληνική πρεσβεία της Ουάσιγκτον γεμίζει θλίψη. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ

Ξεχνούν τους Ελληνες

H εφημερίδα «Καθημερινή» μας πληροφόρησε στις 26 Οκτωβρίου ότι για την Αθήνα είναι αρκετή η συνεργασία σε επίπεδο λόμπι με την ομάδα των Κυπρίων της Αμερικής, με πρωτοπόρο τον Εντι Ζεμενίδη. Μάλιστα, έγραψε η καλή εφημερίδα, αναζητούνται περισσότεροι «Ζεμενίνηδες» στον υπόλοιπο πλανήτη για να μπορεί η Ελλάδα να κάνει αποτελεσματικές δημόσιες σχέσεις στο εξωτερικό.

Σε ό,τι αφορά την προσέγγιση και αξιοποίηση των εκατοντάδων χιλιάδων Ελληνοαμερικανών, η Αθήνα αρκείται στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών των ελληνικών προξενείων και στην ηλεκτρονική εξ αποστάσεως διδασκαλία της Ελληνικής.

Καλή είναι η ηλεκτρονική ψηφιοποίηση των προξενείων, αλλά γιατί δεν την χειρίζονται ηλεκτρονικά οι διπλωμάτες μας από την Αθήνα προκειμένου να διατεθούν οι παχυλοί μισθοί κυρίως των συγγενών των διπλωματών που υπηρετούν με ρουσφέτια στο εξωτερικό, για να χρηματοδοτηθεί η ανύπαρκτη σήμερα δημόσια διπλωματία της Ελλάδας;

Καλή είναι η διάδοση της ελληνικής γλώσσας με ηλεκτρονικό τρόπο, αλλά γιατί οι διπλωμάτες μας απαξιούν ακόμη και να επισκεφτούν τα πολύπαθα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, πέραν των εθνικών εορτών και αυτό αποκλειστικά για να φωτογραφηθούν δίπλα στους ξεχασμένους μικρούς μαθητές;

Κατοικία στην περιοχή Τζόρτζταουν της Ουάσιγκτον στολισμένη για τη γιορτή Χάλογουιν (Halloween) στις 31 Οκτωβριου. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ

Η αντιπολίτευση

Τι κάνει επίσης η ελληνική αντιπολίτευση για όλα αυτά; Δεν συμβάλει και δεν απαιτεί από την κυβέρνηση τον συντονισμό των ελληνοαμερικανικών οργανώσεων προκειμένου να πλησιαστούν ένας – ένας χωριστά οι βουλευτές και γερουσιαστές που καταχειροκρότησαν τον Μητσοτάκη στην ομιλία του στην Ουάσιγκτον. Ο «ομογενής» αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης θέλει να γυρίσει την Ομογένεια στην εποχή της ίδρυσης του ελληνικού κράτους, όταν τα πολιτικά κόμματα ονομάζονταν «Ρωσικό», «Αγγλικό» ή «Γαλλικό». Θέλει ομογενείς υποψηφίους να εκλέγονται από τους ομογενείς στην ελληνική Βουλή. Τον προσκαλούμε να επισκεφτεί τους ομογενείς της συγκεντρωτικής πρώην Σοβιετικής Ενωσης, ή την Αρχιεπισκοπή Αμερικής του κ. Ελπιδοφόρου, για να καταλάβει αν μπορεί ή όχι να αποτραπεί 200 χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821 η εκ νέου μετατροπή των ελληνικών κομμάτων σε «Ρωσικό», «Αγγλικό», ή …«Αμερικανικό» κ.λπ. σε περίπτωση που εφαρμοστούν οι απόψεις του.

* Ο Γιώργος Χατζηιωάννου διετέλεσε Σύμβουλος Τύπου στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και στις πρεσβείες Λονδίνου και Μόσχας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λίγες ώρες έμειναν μέχρι τη «Σούπερ Τρίτη» αλλά φαίνεται πως ο Ντόναλντ Τραμπ είχε το δικό του «Σούπερ Σάββατο» με μία νίκη κι ένα σημαντικό προβάδισμα.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ