x

Συνεργάτες

Γράμμα από το Λονδίνο: Καουμπόηδες και Απόδημος Ελληνισμός

Οσο και αν προσπάθησε το Χόλιγουντ με τα φιλμ του να μας κάνει να το ξεχάσουμε, η αλήθεια είναι ότι το σημερινό αμερικανικό θαύμα ξεκίνησε με τη γενοκτονία των Ινδιάνων και τους άναρχους καουμπόηδες. Η πορεία της ολοκλήρωσης της σύγχρονης Αμερικής, όπως και όλων ανεξαιρέτως των χωρών στον Κόσμο, πέρασε από πολλά δύσκολα στάδια. Τους δολοφόνους των αυτόχθονων Αμερικανών ακολούθησαν οι Αλ-Καπόνε και η Μαφία, για να περάσουμε στον φίλο του Χίτλερ κατασκευαστή αυτοκινήτων Φορντ, στους Ροκφέλερ και τελικά στη νομιμότητα και τη Δημοκρατία, όπως την ξέρουμε σήμερα.

Στη Ρωσία από τους Μογγόλους, τα γκούλαγκ και τις Σιβηρίες, πέρασαν επίσης στους μαφιόζους και στους ολιγάρχες και έπεται συνέχεια. Οι απόγονοί τους όμως, όπως και οι απόγονοι των σκληροτράχηλων δημιουργών της Αμερικής, αποφοιτούν από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου και έχουμε πολλά ακόμη να δούμε αν κάνουμε λίγη υπομονή.

Για παράδειγμα, τελευταία τόσο ο Ντόναλντ Τραμπ, όσο και ο Τζο Μπάιντεν, προσπάθησαν να ρίξουν γέφυρες προς τη Μόσχα και συναντήθηκαν με τον Ρώσο συνάδελφό τους Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ η Μέρκελ της Γερμανίας και ο Μακρόν της Γαλλίας ζήτησαν πρόσφατα στις Βρυξέλλες την εξομάλυνση των σχέσεων της Ευρώπης με τη Μόσχα.

Γούνα και τουρισμός

Αν προχωρήσει λίγο ακόμη η προσέγγιση των μεγάλων του πλανήτη, στην πράξη για την Ελλάδα μπορεί αυτό να σημαίνει αναβίωση της περιόδου του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, όταν πραγματικά Ελλάδα και Ρωσία προσπάθησαν να ρίξουν γέφυρες συνεργασίας μεταξύ τους. Για να επαναληφθεί σήμερα αυτό πρέπει επίσης να σταματήσουν οι γελοιότητες ορισμένων φανατικών και διαπλεκόμενων στην Ελλάδα, που γίνονται «βασιλικότεροι του βασιλέως» σε σύγκριση ακόμη και με τους ίδιους τους Αμερικανούς εναντίον της Ρωσίας. Διότι σε ορισμένες περιπτώσεις Ελληνες ήταν αυτοί που δίδαξαν στους Ρώσους μαφιόζικη συμπεριφορά, παραβίαση της νομιμότητας και λαθρεμπόριο, αντί να συμβαίνει το αντίθετο.

Επί διεφθαρμένης προεδρίας Γέλτσιν, μαζί με τις ορδές των Αμερικανών και των Δυτικοευρωπαίων επιχειρηματιών που προσπάθησαν να αρπάξουν τον εθνικό πλούτο της Ρωσίας αντί «πινακίου φακής», οι πρώτοι Ελληνες που έφτασαν μαζικά στη Ρωσία για δουλειές ήταν οι γουναράδες της Καστοριάς, της Σιάτιστας και της ευρύτερης Δυτικής Μακεδονίας. Εκεί διαπίστωσαν ότι ο καλύτερος τρόπος για να πουλήσουν τις γούνες τους ήταν να τις συνδέσουν με τον ρωσικό τουρισμό προς την Ελλάδα.

Στο μεταξύ, μετά το 1990, ο μακαρίτης σήμερα, δραστήριος νεαρός μηχανικός αυτοκινήτων από τη Γεωργία του Καυκάσου Μπόρις Μουζενίδης και αρκετοί άλλοι, εκπαιδεύτηκαν με τον καλύτερο τρόπο στο πλέγμα «τουρισμός και λαθραίο μικρο-εμπόριο γούνας». Συχνά τον συναντούσε κανείς στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, όπου με το παλιό BMW του έκανε «καμάκι» σε Ρωσίδες τουρίστριες για τους πουλήσει 2-3 γούνες συγκεκριμένων φιλικών ελληνικών επιχειρήσεων, που του έδιναν κρυφά το 2% επί των πωλήσεων, φυσικά αφορολόγητο.

Το 1995 ο Σύνδεσμος Γουνοποιών και η Τοπική Αυτοδιοίκηση Καστοριάς θέλησαν να εξορθολογήσουν τα πράγματα και οργάνωσαν με τη βοήθεια του εξωστρεφούς Γραφείου Τύπου της ελληνικής πρεσβείας Μόσχας, με προϊστάμενο τον υπογράφοντα που μόλις είχε μετατεθεί εκεί από τη Νέα Υόρκη, τα δύο πρώτα «Ελληνορωσικά Επιχειρηματικά Συνέδρια» στην Ελλάδα. Τα συνέδρια αυτά που αξιοποίησαν επικοινωνιακές τεχνικές αμερικανικής προέλευσης, προκάλεσαν κυριολεκτικά «σεισμό» γιατί άλλαξαν το μοντέλο προβολής της ελληνικής «ήπιας ισχύος» στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα όμως, δυστυχώς, άνοιξαν και την όρεξη της ελληνικής διαπλοκής για «διείσδυση» στη Ρωσία.

Σε χρόνο ρεκόρ τη σκυτάλη πήρε ο πολύ οργανωτικός Μπόρις Μουζενίδης, ο οποίος ολοκλήρωσε την σχεδόν πλήρη εξάρτηση του ρωσικού τουρισμού από τις γούνες της βορειοδυτικής Μακεδονίας. Επί δεκαετίες τα τουριστικά πούλμαν του γεμάτα με Ρωσίδες «τουρίστριες», φρουρούμενες από μπράβους για να μην ξεπορτίσουν, επισκέπτονταν αποκλειστικά συγκεκριμένα γουναράδικα της Καστοριάς, της Σιάτιστας, της Χαλκιδικής και της Παραλίας Κατερίνης, για να αγοράσουν γουναρικά σε διπλάσιες σχεδόν τιμές. Επί δεκαετίες ο μακαρίτης Μουζενίδης αποφάσιζε τους όρους και τα ποσοστά της μονοπωλιακής συνεργασίας του με τους συγκεκριμένους μεγαλοπαραγωγούς γουναρικών και τους ξενοδόχους. Επί δεκαετίες οι πολιτικοί όλων των κομμάτων, ιδιαίτερα στη Βόρειο Ελλάδα, του έστρωναν «κόκκινο χαλί» για να περάσει. Τα πούλμαν έφευγαν από το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης κατευθείαν για συγκεκριμένα γουναράδικα και τίποτα άλλο στην Καστοριά και στη Σιάτιστα και στη συνέχεια μετέβαιναν στις παραλίες της Χαλκιδικής και της Κατερίνης για λίγα μπάνια. Λένε ότι διακινήθηκαν έτσι, συνήθως «κάτω από τραπέζι», εκατομμύρια των εκατομμυρίων, χωρίς κανένας ελεγκτικός μηχανισμός στην Ελλάδα και στη Ρωσία να βγάλει «κιχ».

Εδιωξαν τους Ρώσους

Πέρασαν όμως τα χρόνια και οι Αμερικανοί και η πανδημία του κορωνοϊού έδιωξαν τους Ρώσους από την Ελλάδα και έκλεισαν τις τουριστικές επιχειρήσεις και την αεροπορική εταιρεία Μουζενίδη, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα τον περαιτέρω οικονομικό μαρασμό της Δυτικής Μακεδονίας και πολλών άλλων ελληνικών τουριστικών προορισμών.

Σήμερα ο ομογενής γιος του μακαρίτη Μπόρις Μουζενίδη ζητάει από το ελληνικό κράτος οικονομική στήριξη για την ομογενειακή αεροπορική εταιρεία και τουριστικό οργανισμό του, που σταμάτησε να ταϊζει χιλιάδες ελληνικές οικογένειες. Αν δεν του δοθεί η βοήθεια, εφόσον εννοείται το δικαιούται, εκτός από μεροληπτική μεταχείριση λόγω ρωσικών καταβολών, θα πρόκειται και για περιφρόνηση της Ομογένειας εκ μέρους του ελληνικού κράτους. Η πλευρά Μουζενίδη υποστηρίζει ότι το ελληνικό κράτος θα πρέπει να συμπεριφέρεται στους ομογενείς με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, από όπου και αν προέρχονται και να στηρίζει τις ομογενειακές επενδύσεις όπως ακριβώς και τις υπόλοιπες επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Αριστη λοιπόν η απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας να βραβεύσει πρόσφατα στις Σπέτσες την ευεργέτιδα των Ελληνικών Γραμμάτων, ομογενή της Νέας Υόρκης Στέλλα Κοκόλη, αλλά δεν φτάνει. Ολόκληρη η Ομογένεια ψάχνει μέσω της «υπόθεσης Μουζενίδη» τους αρμόδιους του ελληνικού κράτους για τον Απόδημο Ελληνισμό, που είναι εξαφανισμένοι στα δύσκολα. Σε περίπτωση που δηλώσουν: «Δεν ασχολούμαστε με Ρώσους μαφιόζους», να τους θυμίσουμε ότι οι εταιρείες Μουζενίδη είναι «δημιουργήματα» των Καστοριανών μεγαλο-γουναράδων, των ελληνικών τελωνείων, των βουλευτών και των υπουργών όλων των ελληνικών κυβερνήσεων μετά το 1995 και ότι παρομοίως υπεύθυνοι για την γενοκτονία των Ινδιάνων και τον Αλ Καπόνε με τους μαφιόζους του, είναι οι πρόγονοι των σημερινών Αμερικανών.

* Ο Γιώργος Χατζηιωάννου διετέλεσε Σύμβουλος Τύπου στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και στις πρεσβείες Λονδίνου και Μόσχας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ὁ πόνος καί ὁ θάνατος εἶναι μεγάλα ὑπαρξιακά θέματα, τά ὁποῖα ἀπασχολοῦν ὅλους τούς ἀνθρώπους, ἰδιαίτερα τούς νέους.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Απεβίωσε σε ηλικία 66 ετών στην πόλη McKeesport της Πενσυλβάνιας, ο δικηγόρος Πήτερ Παπαδάκος, ο οποίος ήταν από τα πλέον δραστήρια μέλη της Μητρόπολης Πίτσμπουργκ και εκ των καλύτερων ιεροψαλτών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αμερική

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την προσωρινή διακοπή των πτήσεων σε μια σειρά από αμερικανικά αεροδρόμια, που επηρεάζει και τη γραμμή Αθήνα – Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η αεροπορική εταιρεία Emirates, το απόγευμα της Τρίτης, 18 Ιανουαρίου, προκαλώντας αναταραχή στο επιβατικό κοινό.

Αμερική

Διεκδικώντας πατρίδες Το 2021 ο Ελληνισμός γιόρτασε την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση που ελευθέρωσε το Εθνος και ίδρυσε το κράτος των Ελλήνων.

ΒΙΝΤΕΟ

Βανδάλισαν την εκκλησία του ιερέα που κατηγορείται για βιασμό ανήλικης (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Αγνωστοι βανδάλισαν τη νύχτα την εκκλησία, στα Κάτω Πατήσια, στην οποία λειτουργούσε ο ιερέας που κατηγορείται για βιασμό ανήλικης και πορνογραφία ανηλίκων.

Tα Γεγονότα της Εβδομάδας απο τον «Ε.Κ.» με την Αννα Σαρηγιάννη

Η δημοσιογράφος Αννα Σαρηγιάννη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και την επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.