x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράμμα από το Λονδίνο: Κρίμα στην AHEPA

Οσοι διάβασαν τη συνέντευξη του ύπατου προέδρου της AHEPA Σάββα Τσίβικου προς τον εκλεκτό συνάδελφο Θεόδωρο Καλμούκο του «Εθνικού Κήρυκα», σχετικά με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, σίγουρα απογοητεύτηκαν. Είδαν να απομυθοποιούνται  δύο από τα παλαιότερες και μεγαλύτερες οργανώσεις του Ελληνισμού των ΗΠΑ, η Αρχιεπισκοπή και η AHEPA.

Ολοι μας, ανεξάρτητα από το πού ζούμε στον πλανήτη και τι κάνουμε ο καθένας μας, θέλουμε ειδικά την ελληνοαμερικανική κοινότητα ενωμένη, ισχυρή και ικανή να επηρεάζει τις αποφάσεις της Ουάσιγκτον. Να μπορεί δηλαδή να προστατεύει την Ελλάδα και την Κύπρο. Το  μεγάλο όμως αυτό οχυρό του Ελληνισμού στο εξωτερικό δυστυχώς σπαράσσεται σήμερα από διχόνοιες και προδίδεται από «Εφιάλτες».

Τα ιερά Ευαγγέλια μας διδάσκουν ότι η Εκκλησία ανήκει στους πιστούς της και ότι η διοίκησή της οφείλει να είναι απόλυτα ανοιχτή και διαφανής σε όλους και για όλα.  Ότι δεν αποτελεί προσωπικό μαγαζάκι, κερδοφόρο μπίζνα ή φέουδο κανενός. Οτι δεν αποτελεί οργανισμό λόμπι για την προώθηση οικονομικών και άλλων συμφερόντων διαφόρων ιερωμένων και των πλούσιων φίλων τους. Οτι δεν δικαιούται να στραφεί εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, για να βγάλουν ορισμένοι λεφτά. Οτι δεν μπορεί ο ηγέτης της να ακρωτηριάζει  την αγάπη της Ομογένειας προς την Ελλάδα και την Κύπρο, προκειμένου να γίνει αρεστός στους Τούρκους γιατί θέλει να γίνει με τον τρόπο αυτό Πατριάρχης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος κηρύχθηκε ανεπιθύμητος από την ελληνική κυβέρνηση και αντί να σκύψει με ταπεινότητα  στο εξαιρετικά κρίσιμο αυτό εθνικό πρόβλημα,  διεξάγει σκληρή προσωπική επικοινωνιακή αντεπίθεση εναντίον ουσιαστικά του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη. Παράδειγμα, ο κ. Μητσοτάκης επισκέπτεται τις μέρες αυτές τη Νέα Υόρκη και το Σικάγο και αυτός για να μην τον συναντήσει  ή σωστότερα γνώριζε ή φοβάται ότι δεν θα τον συναντήσει, την έχει «κοπανήσει» για 10 μέρες στη Θεσσαλονίκη και στο Αγιο Ορος, παρόλο που ακόμη και εκεί είναι ανεπιθύμητος.

Σήμερα φτάσαμε στο σημείο ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA στη συνέντευξή του να μην ξεκαθαρίζει την αλήθεια σχετικά με την πρόσφατη επίσκεψή του στο Πατριαρχείο.

Η δήλωσή του κ. Τσίβικου στον «Εθνικό Κήρυκα», ότι δήθεν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος συνεχίζει να στηρίζει τον κ. Ελπιδοφόρο δεν πρέπει να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η εύγλωττη σιωπή του ίδιου του Πατριάρχη τη στιγμή που ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής και ο κ. Τσιβίκος τον εκλιπαρούν να τους στηρίξει , τα λέει όλα.

Στη συνέντευξή του ο κ. Τσιβίκος απείλησε  επίσης με «διπλωματικό» τρόπο και  τον τρίτο, μαζί με την Εκκλησία και την AHEPA, ιστορικό ακρογωνιαίο λίθο της Ομογένειας, τον «Εθνικό Κήρυκα», προκειμένου να σταματήσει να καυτηριάζει τα κακώς κείμενα στην Αρχιεπισκοπή.  Αποκορύφωμα των ελλείψεων στην επιχειρηματολογία του ύπατου προέδρου υπέρ του κ. Ελπιδοφόρου υπήρξε η δήλωσή του ότι αφού στο Τουρκικό Σπίτι απέναντι από τον ΟΗΕ μπορούν να συναντηθούν με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον ηγέτη της κατεχόμενης βόρειας Κύπρου ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ.λπ., το ίδιο μπορεί να κάνει και ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος.

Μπερδεύει όμως τα «αυγά με τα καλάθια» ο κ. Τσίβικος. Αλλο οι διακρατικές και οι διεθνείς σχέσεις, άλλο η υποχρέωση των πολιτικών και των διπλωματών ακόμη και εχθρικών μεταξύ τους χωρών να συζητούν μεταξύ τους και άλλο η παράδοση της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ομογένειας στα χέρια του Ερντογάν από έναν αμετροεπή ιερωμένο που έτυχε σήμερα να ελέγχει τους «αρμούς της εξουσίας» στην ελληνοαμερικανική κοινότητα.

Ο κ. Τσίβικος, που προφανώς θεωρεί ότι μπορεί να παραπλανήσει, να εκφοβίσει κ.λπ., δεν διστάζει να παραπληροφορήσει την Ομογένεια, προσπαθεί να υποκαταστήσει ακόμη και τον ίδιο τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, επιλέγει να απειλήσει και να διχάσει αντιγράφοντας τον κ. Ελπιδοφόρο και γι’ αυτό πρέπει να ελεγχθεί από τα μέλη της ιστορικής οργάνωσης  AHEPA  αν είναι άξιος να είναι αρχηγός της.

Ενα από τα επιχειρήματα του προέδρου της AHEPA  υπέρ του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου στη συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» ήταν ότι πρέπει να πιστέψουμε αυτά που λέει επειδή ασχολείται με τα ομογενειακά και εκκλησιαστικά θέματα της Αμερικής επί 40 χρόνια. Τον πληροφορούμε ότι ο γράφων είναι ακόμη πιο παλιά «καραβάνα». Ασχολείται με τα ίδια θέματα επί 50  χρόνια.

* Ο Γιώργος Χατζηιωάννου διετέλεσε Σύμβουλος Τύπου στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και στις πρεσβείες Λονδίνου και Μόσχας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εχουν περάσει σχεδόν 250 χρόνια από τη δημιουργία της Αμερικανικής Ομοσπονδίας.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ