x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράμμα από το Λονδίνο: Με κόλλυβα γάμος δεν γίνεται

Αν είστε ομογενής και δεν θέλετε να πληρώσετε τις εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια στην Αμερική ή σε κάποια άλλη δυτική χώρα για να σπουδάσετε π.χ. γιατρός, καθηγητής κ.λπ. μπορείτε να μπείτε με εύκολες εξετάσεις σε ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο και να σπουδάσετε δωρεάν. Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμά σας όμως θα πρέπει να συμπεριλάβετε τις απεργίες των καθηγητών, τις απεργίες των φοιτητών, τους βανδαλισμούς των σχολών σας και αν είστε… «τυχεροί» θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε και την κατασκευή βομβών μολότωφ, αν δεν εφαρμοστεί με αυστηρότητα στην πράξη ο νόμος της ελληνικής κυβέρνησης περί πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών σας δεν θα σας ζητήσει κανείς να επιστρέψετε λεφτά και δεν θα σας εμποδίσει να φύγετε από την Ελλάδα για να εργαστείτε και να ζήσετε για πάντα στο εξωτερικό. Για τις σπουδές σας θα πληρώσει ο ελληνικός λαός και αυτό εκμεταλλεύονται κάθε χρόνο χιλιάδες απόφοιτοι των ελληνικών πανεπιστημίων που φεύγουν για να εργαστούν στο εξωτερικό.

Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια μέσω των οποίων οι δυτικές και αρκετές ανατολικές χώρες προσφέρουν ικανοποιητική επιστημονική κατάρτιση και συμβάλουν στον κρατικό προϋπολογισμό, απαγορεύονται στην Ελλάδα διά νόμου και την βγάζουν εκτός κάθε σοβαρού εκπαιδευτικού ανταγωνισμού, ποιοτικού και οικονομικού. Πρόκειται για ακραία θέση. Στηρίζουμε τη Δημόσια Παιδεία σαν κοινωνικό αγαθό, αλλά τουλάχιστον θα πρέπει να επιβληθούν ορισμένες οικονομικές υποχρεώσεις στους αποφοίτους που μεταναστεύουν στο εξωτερικό, χωρίς να ξεπληρώσουν κάποιο τμήμα των δαπανών των σπουδών τους. Κυρίως δεν πρέπει να αποκλείεται η παράλληλη λειτουργία ιδιωτικών πολύγλωσσων πανεπιστημίων, που θα  φέρουν στη χώρα συνάλλαγμα και φοιτητές από ολόκληρο τον κόσμο.

Η Κύπρος για άλλη μια φορά ξεπέρασε την Ελλάδα σε θέμα κοινής λογικής, αποφασίζοντας τη «χρυσή τομή» για το καλό όλων. Από τα 10 συνολικά πανεπιστήμια της Κύπρου τα 7 είναι ιδιωτικά. Το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 από τις 54 χιλιάδες των φοιτητών των κυπριακών πανεπιστημίων, οι 9 περίπου χιλιάδες προήλθαν από τρίτες χώρες, οι 20 χιλιάδες από την Ελλάδα και οι 2 περίπου χιλιάδες από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα δίδακτρα που πλήρωσαν στα ιδιωτικά πανεπιστήμια κυμαίνονταν από 8 έως 30 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο για τους προπτυχιακούς φοιτητές και έως 25.000 ευρώ για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές. Περιττό να σας πούμε τι κέρδισε Βρετανία από τις 605.103 ξένους φοιτητές της το ίδιο σχολικό έτος. Ενδεικτικά επίσης αναφέρουμε ότι το ακαδημαϊκό έτος 2021-22 οι Ελληνες φοιτητές στις ΗΠΑ είναι 2.407, ενώ οι Αμερικανοί στην Ελλάδα μόνο 418.

Ως ενδιάμεση λύση προκειμένου να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των ελληνικής και της προηγμένης δυτικής παιδείας, αλλά και για να ενισχύσει τα έσοδα της χώρας, η ελληνική κυβέρνηση προωθεί τη δημιουργία ξενόγλωσσων τμημάτων σπουδών με δίδακτρα στα δημόσια πανεπιστήμια της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η συντονισμένη από την Αθήνα και την Ουάσιγκτον πρόσφατη επίσκεψη εκπροσώπων 30 μεγάλων αμερικανικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα και η συντονισμένη από Αθήνα και Λονδίνο επίσκεψη της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως στη βρετανική πρωτεύουσα για επαφές με 30 μεγάλα πανεπιστήμια και με τους 2.500 Ελληνες καθηγητές των βρετανικών πανεπιστημίων. Πρόκειται για θετικές πρωτοβουλίες.

Τα αποτελέσματα των επαφών αυτών έχουν δύο όψεις. Σίγουρα θα προκύψουν συμφωνίες για αναβαθμισμένες επιστημονικές συνεργασίες, ανταλλαγές και ενδεχομένως συνεργασίες αμερικανικών και αγγλικών πανεπιστημίων με ελληνικά δημόσια για κοινά πτυχία, πέραν αυτών που ήδη διατίθενται στην ελληνική αγορά μέσω των ιδιωτικών κολλεγίων. Στην πράξη διαφημίζουν επίσης και τις δυνατότητες που έχουν οι Ελληνες φοιτητές να φύγουν από την Ελλάδα για πανάκριβες σπουδές στο εξωτερικό, επειδή η Ελλάδα δεν διαθέτει ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Μπορούν όμως τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια να συνεργαστούν ή να ανταγωνιστούν με ίσους όρους με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια του εξωτερικού και να προσφέρουν ισότιμης ποιότητας και πολλών ειδικοτήτων σπουδές; Μπορούν να φέρουν πίσω στην Ελλάδα τις χιλιάδες των Ελλήνων καθηγητών ξένων πανεπιστημίων, που τους σπούδασε δωρεάν ο ελληνικός λαός; Φυσικά και όχι όπως έδειξε η ίδια η ζωή.

Στη Βρετανία οι 7 έδρες Ελληνικών Σπουδών στα πανεπιστήμια Cambridge, Oxford, East Anglia, Royal Holloway, Birmingham, King’s College και LSE, τα Κέντρα Ελληνικών Σπουδών των Πανεπιστημίων Bristol και Reading, οι ελληνοβρετανικές πολιτιστικές οργανώσεις που στελεχώνονται από πρώην Βρετανούς διπλωμάτες που υπηρέτησαν στην Αθήνα, το Βρετανικό Συμβούλιο κ.λπ. αποτελούν στην ουσία «κράχτες» για την προσέλκυση Ελλήνων φοιτητών και καθηγητών στα ακριβά βρετανικά πανεπιστήμια.

Ελληνική, μη κερδοσκοπική ακαδημαϊκή πρωτοβουλία για την οργάνωση των 2.500 Ελλήνων καθηγητών των βρετανικών πανεπιστημίων σε σύλλογο με έδρα το Λονδίνο, με στόχο την προβολή των επιτευγμάτων τους και την επιστροφή τους στην Ελλάδα, είχε πραγματοποιηθεί και κατά το παρελθόν. Στα εγκαίνια στο Λονδίνο τον Μάρτιο του 2016 της Hellenic Academics Association of Great Britain που είχε δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας με όλους τους Ελληνες καθηγητές, όλων των ειδικοτήτων και βαθμίδων, σε όλα τα πανεπιστήμια, δεν πάτησε το πόδι του κανείς εκπρόσωπος των ανωτέρω ήδη δικτυωμένων στην Ελλάδα πανεπιστημίων και ελληνοβρετανικών πολιτιστικών συλλόγων. Και τότε η προσπάθεια είχε τεθεί υπό την αιγίδα της ελληνικής πρεσβείας του Λονδίνου και στα εγκαίνιά της, σε αμφιθέατρο πανεπιστημίου της βρετανικής πρωτεύουσας, παρόντες ήταν ο τότε υφυπουργός Απόδημου Ελληνισμού και ο πρέσβης της Ελλάδας.

Ας πάμε όμως και λίγο παραπέρα. Πόσους Ελληνες καθηγητές πανεπιστημίων στις ΗΠΑ θυμούνται οι αναγνώστες μας να έχουν υπερασπιστεί με άρθρο, ανάλυση ή σχόλιό τους σε αμερικανική εφημερίδα, κανάλι, περιοδικό κ.λπ. τις ελληνικές θέσεις στο Σκοπιανό, την περίοδο που είχε ξεσηκωθεί ολόκληρος ο Ελληνισμός της Αμερικής και του υπόλοιπου Κόσμου το 1991-1993; Πόσους θυμούνται να έχουν κάνει το ίδιο στα Μέσα Ενημέρωσης του Λονδίνου υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα; Ξεπερνούν συνολικά τους 10;

Κάτι λοιπόν δεν πάει καλά στις διαχρονικές σχέσεις του εθνικού μας κέντρου με τους ξενιτεμένους επιστήμονές μας και γενικότερα με τον Απόδημο Ελληνισμό. Το ίδιο γίνεται με την σχεδόν ανύπαρκτη συμμετοχή των ομογενών στις εκλογές της Ελλάδας, γιατί δεν συμφώνησαν μεταξύ τους τα ελληνικά κόμματα. Μια χαρά όμως συμφώνησαν, άπαντες στη Βουλή των Ελλήνων, αριστεροί, δεξιοί, κεντρώοι, όλοι τους, για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων στην Ελλάδα, στην οποία δεν άφησαν ούτε μια πιθαμή γης χωρίς να την καταπατήσουν. Για να μη μιλήσουμε για την πλήρη εγκατάλειψη του Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου και Γυμνασίου του Λονδίνου.

Το πρόβλημα κατά τη γνώμη μας βρίσκεται μέσα στη Βουλή των Ελλήνων, μέσα στις πρεσβείες μας και μέσα σε όλους μας που ψηφίζουμε στις ελληνικές εκλογές. Κλείνουμε τα μάτια σε κάτι που κάνουν όλες οι πολιτισμένες χώρες. Πρέπει η Ελλάδα να αποκτήσει ιδιωτικά Πανεπιστήμια, παράλληλα με τα δημόσια όπως στην Κύπρο, για να αναβαθμιστεί ακαδημαϊκά, επιστημονικά, οικονομικά κ.λπ. και για να βρουν δουλειά οι ξενιτεμένοι ακαδημαϊκοί μας. Και επιτέλους οι διπλωμάτες μας να κάνουν σοβαρή δουλειά στο χώρο της Δημόσιας Διπλωματίας και όχι βαρετές δεξιώσεις στις κατοικίες τους για να φιγουράρουν στις κοσμικές στήλες συγκεκριμένης καθημερινής εφημερίδας της Αθήνας.

* Ο Γιώργος Χατζηιωάννου διετέλεσε Σύμβουλος Τύπου στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και στις πρεσβείες Λονδίνου και Μόσχας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αξιοπρόσεκτη είδηση από την τρέχουσα επικαιρότητα είναι και η απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να παρατείνει το όριο της υποχρεωτικής συνταξιοδότησης από το 62ο στο 64ο έτος της ηλικίας.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ