x
 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράμμα από το Λονδίνο: Μέχρι πότε θα εκμεταλλεύονται την Ομογένεια χωρίς να πληρώνουν;

Πολλές είναι οι φορές που γράψαμε μέχρι σήμερα ότι οποιαδήποτε ξένη χώρα θελήσει, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, μπορεί εύκολα να δωροδοκήσει στελέχη της ελληνικής ελίτ. Στην Ελλάδα οι απαραίτητοι ελεγκτικοί μηχανισμοί υπολειτουργούν και η αιτία είναι ότι αυτοί που ελέγχουν τους περισσότερους «αρμούς» της εξουσίας είναι οι ίδιοι οι ένοχοι.

Εξω όμως από την Ελλάδα οι Ελληνες δεν διαθέτουν πάντα «μπάρμπα στην Κορώνη». Τελευταίο παράδειγμα η «Πασιονάρια» του σοσιαλισμού Εύα Καϊλή που παραμένει φυλακισμένη στο Βέλγιο και κατηγορείται τελευταία ότι «λαδωνόταν» με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από το Κατάρ, μέσω Τούρκου επιχειρηματία με έδρα το Λονδίνο. Μέσω Τούρκου επιχειρηματία επίσης «λάδωνε» τον Σύμβουλο Ασφαλείας του Λευκού Οίκου επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ -τον στρατηγό Μάικλ Φλιν- και ο Ταγίπ Ερντογάν.

Οι επαγγελματίες λομπίστες που εκπροσωπούν ξένα κράτη και άλλα συμφέροντα στην Ουάσιγκτον είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να δηλώνουν στο κράτος όλες τις δραστηριότητές τους, για να γίνονται οι σχετικοί έλεγχοι νομιμότητας. Στον αγγλοσαξονικό χώρο τα ξένα λόμπι, επιχειρηματικά και μη, έμαθαν να παρακάμπτουν το εμπόδιο αυτό χρησιμοποιώντας συνεργασίες με κανάλια της δημόσιας διπλωματίας. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται η Ομογένεια, οι μη κερδοσκοπικές και μη επαγγελματικές ομάδες πίεσης, η πολιτιστική και θρησκευτική διπλωματία.

Το φόρουμ

Στην Ελλάδα ο διεθνώς αναγνωρισμένος «πατριάρχης» του επαγγελματικού λόμπι που αξιοποιεί επιτυχώς στο έπακρο τις παραπάνω δυνατότητες δημόσιας διπλωματίας, είναι ο ικανότατος Συμεών Τσομώκος του «Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών» και δεκάδων άλλων διεθνών συνεδρίων. Μεταξύ άλλων έχει εκπροσωπήσει κερδοσκοπικά την αμερικανική εταιρεία κατασκευής των πολεμικών αεροσκαφών F-16 και F-35 Lockheed Martin, την καναδική εταιρεία εξόρυξης χρυσού Eldorado Gold η οποία συναντούσε επί ΣΥΡΙΖΑ δυσκολίες στην εκμετάλλευση του χρυσού της Χαλκιδικής και της Θράκης και την αμερικανική εταιρεία τσιγάρων και άλλων ηλεκτρονικών καπνικών παρασκευασμάτων Philip Morris, που έχει εξαγοράσει εδώ και χρόνια τη γνωστή ελληνική εταιρεία τσιγάρων «Παπαστράτος».

Εξαιτίας όλων αυτών και πολλών άλλων δραστηριοτήτων του που περιλαμβάνουν επιτυχημένα διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με τη συμμετοχή προέδρων, πρωθυπουργών και υπουργών της Ελλάδας και άλλων κρατών, ο δυναμικός ιδρυτής του «Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών» γνωρίζει άριστα την Ουάσιγκτον και την Αλεξανδρούπολη.

Ετσι, επειδή όμως το δόγμα «μαζί με τον βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα» δεν έχει ακυρωθεί ακόμη, τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να έχει οργανώσει τα δύο πρόσφατα συνέδριά του στην Ουάσιγκτον και στην Αλεξανδρούπολη, σε συνεργασία κυρίως με το κυπριακό λόμπι της Ουάσιγκτον, για επιχειρηματικούς και κερδοσκοπικούς κυρίως λόγους.

Αν όμως ισχύει αυτό, αν δηλαδή οι εταιρείες που συνεργάστηκαν μαζί του στο συνέδριο της Ουάσιγκτον «4th Southeast Europe and East Med Forum» στις 6-7 Φεβρουαρίου 2023 και σ’ αυτό της Αλεξανδρούπολης, όπως η Μυτιληναίος ΑΕ που διακινεί μεγάλο ποσοστό του αμερικανικού σχιστολιθικού φυσικού αερίου LNG στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, η Lockheed Martin, η Philip Morris κ.λπ. προωθούν τα οικονομικά τους συμφέροντα «πατώντας» πάνω στα ελληνικά και κυπριακά εθνικά θέματα, στην ελληνοαμερικανική κοινότητα και στο κυπριακό λόμπι της Ουάσιγκτον, δεν είναι λογικό να συνεισφέρουν και αυτοί κάτι για την Ελλάδα και την Κύπρο;

Μήπως θα έπρεπε να υπάρχει ένα ταμείο στήριξης των εθνικών θεμάτων του Ελληνισμού στην Ουάσιγκτον, που θα το διαχειριζόταν μια διαφανής πανομογενειακή επιτροπή εκπροσώπων των χιλιάδων ομογενών ψηφοφόρων και χρηματοδοτών των αμερικανικών πολιτικών; Μήπως οι ξένες και ελληνικές πολυεθνικές εταιρείες που εκμεταλλεύονται καταχρηστικά την «καρδιά» και την «ψυχή» του Ελληνισμού για να πουλήσουν τα προϊόντα τους, πρέπει να συνεισφέρουν και αυτές τον οβολό τους για τη διεξαγωγή του ομογενειακού λόμπι στην Ουάσιγκτον;

Γιατί επιτρέπουν οι οργανωτές και οι χρηματοδότες των συνεδρίων αυτών τις υποψίες για ενδεχόμενα ύποπτα οικονομικά οφέλη να κρέμονται πάνω από τα κεφάλια παλιών καλών φίλων που εκπροσωπούν σήμερα το κυπριακό λόμπι στην Ουάσιγκτον; Πώς είναι δυνατόν ο υπόλοιπος Ελληνισμός της Αμερικής να τους εμπιστευτεί;

17 χρόνια πριν

Κλείνοντας, θέλουμε για την Ιστορία να θυμίσουμε ότι ακριβώς 17 χρόνια πριν, επί Κώστα Καραμανλή, 40 περίπου κορυφαίοι Ρώσοι δημοσιογράφοι και τα 40 μεγαλύτερα ρωσικά τουριστικά πρακτορεία φιλοξενήθηκαν δωρεάν επί μία εβδομάδα στην Αλεξανδρούπολη και τη Σαμοθράκη, ακριβώς από μερικούς από τους ομιλητές του πρόσφατου (22-23 Φεβρουαρίου 2023) φιλοαμερικανικού συνεδρίου της Αλεξανδρούπολης «East Macedonia Thrace Forum», το οποίο συνδιοργανώθηκε από το κυπριακό λόμπι της Ουάσιγκτον. Η ελληνική κυβέρνηση είχε στείλει από την Αθήνα στο αεροδρόμιο της Μόσχας «Σερεμέτιεβο 2» ειδικό Μπόινγκ της Ολυμπιακής Αεροπορίας για να μεταφέρει τους σημαντικούς διαμορφωτές της ρωσικής κοινής γνώμης και του τουρισμού στην Αλεξανδρούπολη. Τότε όλοι οι Θρακιώτες περίμεναν τον ρωσικό αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη και τους Ρώσους τουρίστες. Οι Ρώσοι επισκέπτες είχαν φιλοξενηθεί στην Αλεξανδρούπολη στο 5 αστέρων ξενοδοχείο του Κωνσταντίνου Παλακίδη. Ο κ. Παλακίδης αργότερα πρωτοστάτησε σε απόπειρα  μετατροπής της Θράκης σε οικονομική «Ουγκάντα» των Γερμανών και πριν λίγες μέρες φιλοξένησε και μάλιστα μίλησε και ο ίδιος στο φιλοαμερικανικό συνέδριο των φίλων μας Κυπρίων της Αμερικής.

* Ο Γιώργος Χατζηιωάννου διετέλεσε Σύμβουλος Τύπου στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και στις πρεσβείες Λονδίνου και Μόσχας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το θλιβερό συμβάν με τον νεαρό (μόλις 19 ετών) ομογενή Χρήστο - Αλέξανδρο Θέμελη τον νεότερο στη Φλόριδα, που σκότωσε τους γονείς του προτού πέσει νεκρός και ο ίδιος από τις σφαίρες των αστυνομικών που έσπευσαν στην οικία τους, φέρνει στο προσκήνιο κατά τραγικό τρόπο το ρόλο που θα έπρεπε να διαδραματίζουν οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας και κοινωνικής πρόνοιας των πολιτειών.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ