x
 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράμμα από το Λονδίνο: Μια κηδεία, το «unfair» και ο στρατηγός του βουνού

Εχει ενδιαφέρον η προεκλογική περίοδος στην Ελλάδα. Ενώ μιλάνε για διαφάνεια, δημοκρατία και ισότητα, η  υποκρισία περισσεύει. Πολλοί είναι δυστυχώς αυτοί που προβάλλουν την «κομμένη και ραμμένη» στα δικά τους μέτρα  Δημοκρατία, προκειμένου να συγκαλύψουν τη φασιστική νοοτροπία τους. Ανταγωνίζονται σε υποκρισία με την κομμουνιστική Κίνα και την πρώην κομμουνιστική Ρωσία που έχουν γεμίσει «αριστερούς» δισεκατομμυριούχους ολιγάρχες. Κλείνουν τα μάτια στην υποκρισία της δημοκρατικής Δύσης, η οποία ελέγχεται από το 1% του πληθυσμού της, που ελέγχει συνολικά πάνω από τον μισό πλούτο του πλανήτη μας.

Ο διχαστικός λόγος μερίδας των Ελλήνων βγήκε για άλλη μια φορά στη φόρα κατά την πρόσφατη κηδεία του πρώην βασιλιά Κωνσταντίνου. Οι φανατικοί της Δεξιάς και της Αριστεράς διαφώνησαν με την κεντρώα συμπεριφορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ορισμένοι δεξιοί διαφώνησαν επειδή ήθελαν μια κηδεία «κρατική», στα πρότυπα της Αγγλίας. Οι αριστεροί αντίθετα ήθελαν μηδενική ανάμειξη του κράτους στην κηδεία του πρώην μονάρχη.

Πριν συνεχίσουμε και για να είμαστε απόλυτα καθαροί απέναντί σας, η δική μας θέση είναι ότι η βασιλεία υπήρξε πάντα ξένο σώμα στην Ελλάδα. Αναμείχθηκε στην εσωτερική πολιτική της χώρας με αρνητικό τρόπο και δεν κατάφερε να μετατραπεί σε θετικό «τουριστικό αξιοθέατο», όπως π.χ. η βασιλική οικογένεια της Αγγλίας. Επί χρόνια μετά την πτώση της χούντας ο μακαρίτης πρώην βασιλιάς Κωνσταντίνος προσπαθούσε να ανατρέψει τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Το γεγονός επίσης ότι τα παιδιά του ήταν άριστοι χορευτές χασάπικου πριν δεκαετίες στην ιστορική ταβέρνα με μουσική «Εστία», στο Μανχάταν, κοντά στο Ελληνικό Προξενείο, δεν τα νομιμοποιεί να διεκδικούν μελλοντικά αξιώματα.

Η κηδεία

Αυτό που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την κηδεία του Κωνσταντίνου, ήταν η  «χρυσή τομή» που απαιτεί η Δημοκρατία κάθε φορά που χτυπιέται από παντού. Έδωσε δηλαδή μια συμβιβαστική λύση στο τελετουργικό της κηδείας που ικανοποίησε την πλειοψηφία και περιφρόνησε τις κραυγές των άκρων. Συμφωνούμε μαζί του,  γιατί οτιδήποτε άλλο θα έστρεφε όχι μόνο το ένα άκρο του ελληνικού πολιτικού φάσματος εναντίον του άλλου, αλλά θα μας γελοιοποιούσε για άλλη μια φορά και στα μάτια των ξένων.

Θα σας μιλήσουμε για την ανάγκη της Δημοκρατίας να σέβεται τον άνθρωπο, μέσω δύο προσωπικών μας εμπειριών κατά το παρελθόν. Η πρώτη σχετίζεται  με το «unfair» του πρώην αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στο Λονδίνο το 1988 και η δεύτερη με την επίσκεψη στη Νέα Υόρκη του αρχηγού του «Δημοκρατικού Στρατού της Ελλάδας» και πρωθυπουργού της «Κυβέρνησης του Βουνού» επί Εμφυλίου Πολέμου, στρατηγού Μάρκου Βαφειάδη, το 1991.

Το «unfair»

Στη συνέντευξη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην Ενωση Ξένων Ανταποκριτών, στο Κάρλτον Χάουζ ανάμεσα στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ και τη πλατεία Τραφάλγκαρ, γύρω στις 2 το μεσημέρι του 1988, άγνωστος  Αγγλος «δημοσιογράφος» ζήτησε σχόλιο περί του αν η προετοιμασία του Κωνσταντίνου πριν το δημοψήφισμα που τον έδιωξε από την Ελλάδα διεξήχθη ελεύθερα. Η πρώτη, βιαστική, αντίδραση του Ελληνα πολιτικού ήταν η λέξη «unfair». Αμέσως όμως μετά ο πρώην πρωθυπουργός διόρθωσε τον εαυτό του,  ζήτησε συγγνώμη και την απέσυρε ως μη λεχθείσα.

Ολοι οι παρευρισκόμενοι Ελληνες δημοσιογράφοι και ο γράφων που ήταν ο μοναδικός εκπρόσωπος της  ελληνικής πρεσβείας στη συνέντευξη ανάμεσα σ’ αυτούς, συμφωνήσαμε μεταξύ μας να σεβαστούμε τη δημοσιογραφική δεοντολογία και να αγνοήσουμε το ατυχές συμβάν. Τα μαγνητόφωνα όμως είχαν καταγράψει τη λέξη «unfair» που κάποιος την «κάρφωσε» λίγο αργότερα χωρίς τη διόρθωση που ακολούθησε, στον υπεύθυνο Τύπου τότε του Ανδρέα Παπανδρέου, μετέπειτα αρχηγό της ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ και τελευταία εκπρόσωπο των συμφερόντων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Ελλάδα, Γιάννη Ρουμπάτη.

Ο κακόβουλος «χαφιές» ήταν Αγγλος ή κάποιος από το ελληνικό ακροατήριο που αποτελείτο από την Ντόρα Μπακογιάννη, τον υπεύθυνο Τύπου της Ν.Δ. Γιάννη Πευκιανάκη και τους Ελληνες δημοσιογράφους  Πάνο Παναγιωτόπουλο από τα «Πολιτικά Θέματα», Λένα Παγώνη της «Ελευθεροτυπίας», Άννα Παναγιωταρέα της «Απογευματινής», Σπήλιο Χαραμή που μετέπειτα έγινε γενικός διευθυντής του τηλεοπτικού σταθμού «Αντέννα», τον ανταποκριτή  της ΕΡΤ και του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων Λάμπη Τσιριγωτάκη, ένα-δύο άλλους δημοσιογράφους, τον γράφοντα και την προσωπική φρουρά του πρώην πρωθυπουργού. Ποιος ή ποιοι παραβίασαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη Δημοκρατία και τη δημοσιογραφική δεοντολογία και ηθική; Δεν το μάθαμε δυστυχώς ποτέ.

Με τον στρατηγό του βουνού

Γι’ αυτούς που θα σπεύσουν να μας κολλήσουν κομματικές ταμπέλες τους χαρίζουμε τα παρακάτω:  Οταν  το 1991 ο αρχηγός των  κομμουνιστών στον Εμφύλιο Πόλεμο και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στα τελευταία του, στρατηγός Μάρκος Βαφειάδης, επισκέφθηκε τη Νέα Υόρκη επί τριήμερο με αναπηρικό καροτσάκι και τις φιάλες οξυγόνου συνεχώς δίπλα του, για να παραλάβει το φημισμένο αμερικανικό βραβείο «Πολκ», ολόκληρη η ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία της Νέας Υόρκης και της Ουάσιγκτον αγνόησαν εντελώς την παρουσία του. Κανείς από το ελληνικό προξενείο δεν προσφέρθηκε να τον πλησιάσει, να τον συνοδεύσει, να εξυπηρετήσει τον ανάπηρο αυτό επισκέπτη σε ανθρώπινη βάση. Τον καθήκον αυτό ανέλαβε χωρίς δεύτερη σκέψη, με δική του αποκλειστικά πρωτοβουλία και χωρίς καμία οδηγία ή εντολή από τους προϊσταμένους του ο γράφων, ο οποίος υπηρετούσε στη Νέα Υόρκη, για δεύτερη φορά, ως διευθυντής του Γραφείου Τύπου της  Ελληνικής Αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ. Μάλιστα σε ξενάγηση του ανάπηρου ηλικιωμένου στρατηγού στον ΟΗΕ συναντηθήκαμε εντελώς συμπτωματικά με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νίκο Σηφουνάκη, που επισκεπτόταν και αυτός τη Νέα Υόρκη. Στην άδεια εκείνη την ώρα αίθουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας βγήκαμε και φωτογραφία που δυστυχώς δεν προλάβαμε να εντοπίσουμε στα παλιά αρχεία μας για να τη δημοσιεύσουμε σήμερα.

Με τις δύο παραπάνω προσωπικές εμπειρίες μας σας μιλάμε για την Δημοκρατία, «κομμένη και ραμμένη» στα δικά μας μέτρα. Στην περίπτωση του «unfair» του πατέρα του σημερινού Πρωθυπουργού η αλήθεια έπεσε θύμα της άκρατης κομματικής σκοπιμότητας των κολαούζων της εξουσίας. Στην περίπτωση της επίσκεψης του Μάρκου Βαφειάδη στη Νέα Υόρκη ο ανθρωπισμός παραβιάστηκε από διπλωμάτες οι οποίοι δεν δίνουν πανελλήνιες δημοκρατικές εξετάσεις μέσω ΑΣΕΠ για να διοριστούν στο υπουργείο Εξωτερικών, όπως γίνεται με όλους τους Έλληνες και όλα τα υπόλοιπα υπουργεία, αλλά επιλέγονται από κλειστές συντεχνίες και κυκλώματα. Στην περίπτωση της κηδείας του έκπτωτου πρώην βασιλιά της Ελλάδας Κωνσταντίνου στο Τατόι της Αθήνας, που χειρίστηκε ο γιος Μητσοτάκης πριν λίγες ημέρες, οι δημοκρατικές ισορροπίες τηρήθηκαν υποδειγματικά και δεν παραβιάστηκε τίποτα.

* Ο Γιώργος Χατζηιωάννου διετέλεσε Σύμβουλος Τύπου στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και στις πρεσβείες Λονδίνου και Μόσχας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εχετε ποτέ αναρωτηθεί σε ποια χώρα του κόσμου είναι τόσο πολύ υποβαθμισμένος ο θεσμός του Κυπέλλου τόσο με τον τρόπο της διεξαγωγής του που.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ