x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράμμα από το Λονδίνο: Μια νέα «χρυσή ευκαιρία»

Θα μπορέσουμε κάποτε εμείς οι Ελληνες να ενωθούμε σαν τους Εβραίους και να πάψουμε να κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας στα εθνικά μας θέματα; Την περασμένη Δευτέρα η πλειοψηφία της πολιτισμένης ανθρωπότητας απείλησε μέσω του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης ότι θα ζητήσει τη σύλληψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του υπουργού Αμυνας της κυβέρνησής του Γιόαβ Γκαλάντ, με την κατηγορία της γενοκτονίας των πάνω από 35.000 μέχρι σήμερα Παλαιστινίων της Γάζα.

Αμέσως η ισραηλινή αντιπολίτευση, σύμφωνα με την ηλεκτρονική εφημερίδα Politico, πήρε το μέρος τους και τους στήριξε γιατί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο που ιδρύθηκε το 2002 στη Ρώμη, έχει έδρα τη Χάγη και μέλη του είναι πάνω από τα 2/3 των χωρών του κόσμου αλλά όχι οι μεγάλες δυνάμεις και το Ισραήλ, έβαλε στον ίδιο «ντορβά» τη Χαμάς με το κράτος του Ισραήλ. Μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ, αλλά και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, θεώρησαν απαράδεκτη εκ μέρους του εισαγγελέα του Διεθνούς Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν, την ταύτιση του ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα Γιάχουα Σινγουόρ με τον πρωθυπουργό Μπένζαμιν Νετανιάχου.

Η απόφαση δηλαδή του Καρίμ Χαν να ζητήσει ταυτόχρονα τη σύλληψη τριών ηγετών της Χαμάς με την κατηγορία της δολοφονίας των 1.200 Εβραίων στις 7 Οκτωβρίου 2023 δεν φαίνεται να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ισραηλινή κοινή γνώμη που συσπειρώνεται πίσω από την εκάστοτε κυβέρνησή του όταν πρόκειται για εθνικά θέματα. Γι’ αυτό και από την πλευρά τους οι ομογενείς Εβραίοι των ΗΠΑ και του υπόλοιπου κόσμου έχουν πάντα στο μυαλό τους πρώτα το καλό του Ισραήλ και μετά το συμφέρον του άλφα ή του βήτα πολιτικού κόμματος της γενέτειράς τους.

Δυστυχώς…

Ακριβώς στον αντίποδα βρίσκονται δυστυχώς η χώρα μας και η ομογένειά της. Οσοι ζούμε στο εξωτερικό το βλέπουμε συνέχεια αυτό, μέσω των Ελλήνων πολιτικών που μας επισκέπτονται για να κατηγορήσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους, αντί να σχεδιάσουν προγράμματα συνεργασίας μαζί τους για το συνολικό καλό της Ελλάδας. Πρόσφατο παράδειγμα η επίσκεψη των αρχηγών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, Στέφανου Κασσελάκη και Δημήτρη Κουτσούμπα, αντίστοιχα, στη Νέα Υόρκη. Αφού πρώτα «αγιοποίησαν» το γνωστό ρητό του Νικολό Μακιαβέλι «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» μέσω της «ευλογίας» του «συνοδοιπόρου» τους Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, αναλώθηκαν σε αντικυβερνητικές κατηγορίες εσωτερικού χαρακτήρα, αντί να συσπειρώσουν τους ομογενείς σε μια κοινή γραμμή υπέρ των εθνικών μας θεμάτων.

Η ευκαιρία

Μια τέτοια «χρυσή» ευκαιρία για εθνική συνεργασία θα δοθεί πολύ σύντομα, αν τελικά η Ελλάδα ψηφιστεί σε λιγότερο από δύο μήνες μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα επόμενα δύο χρόνια, 2025 και 2026. Αν γίνει αυτό, για το οποίο εργάζεται πυρετωδώς η ομάδα του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΗΕ Ευάγγελου Σέκερη, η χώρα μας θα αναβαθμιστεί διεθνώς και θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις και στη λήψη των αποφάσεων του μεγαλύτερου διεθνούς οργανισμού πρόληψης και καταστολής των σοβαρών κρίσεων της ανθρωπότητας. Σ’ αυτές συμπεριλαμβάνονται οι τρέχουσες αιματηρές συγκρούσεις στην Παλαιστίνη/Ισραήλ και στην Ουκρανία, αλλά και αυτές που αφορούν την επιθετικότητα της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, τον επεκτατισμό της Αλβανίας, τον άκρατο εθνικισμό των Σκοπίων κ.λπ. Αν γίνει μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας η Ελλάδα θα μπορεί επιπλέον να επηρεάζει τη διεθνή κοινή γνώμη προς το συμφέρον της και μέσω των δεκάδων διαπιστευμένων στον ΟΗΕ ανταποκριτών των διεθνών Μέσων Ενημέρωσης.

Αρνητικές εμπειρίες

Δεν ήταν όμως τα πράγματα πάντα έτσι και ο γράφων έχει τραυματικές προσωπικές εμπειρίες από το παρελθόν, στο πλαίσιο της διαχείρισης του Κυπριακού και του Σκοπιανού ζητήματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι σημαίνει να είστε υπεύθυνος για την αντικειμενική ενημέρωση της ελληνικής και της παγκόσμιας κοινής γνώμης για αυτά που αφορούν τη χώρα σας στον ΟΗΕ και να σας ζητάει ο προϊστάμενός σας να του παραδίνετε τις όποιες πληροφορίες διαθέτετε ιδιοχείρως, προκειμένου να τις κλειδώσει στο χρηματοκιβώτιό του επειδή οι βοηθοί του τις διαρρέουν κρυφά σε συγκεκριμένους Ελληνες δημοσιογράφους. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι σημαίνει να συμμετέχετε στην εθνική προσπάθεια της Ελλάδας στον ΟΗΕ και να γνωρίζετε ότι ο τάδε διπλωμάτης ή ο δείνα δημοσιογράφος «πουλάνε» ή «κατασκευάζουν» ειδήσεις για να προωθήσουν την καριέρα τους, αδιαφορώντας για τις συνέπειες των πράξεών τους σε βάρος της Ελλάδας. Παρόμοιες με τη Νέα Υόρκη δυστυχώς εμπειρίες βιώσαμε προσωπικά και με τον Ανδρέα Παπανδρέου στο νοσοκομείο του Χέρφιλντ, 25 μίλια δυτικά του Λονδίνου, και με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και το «ανφέαρ» του επίσης στο Λονδίνο, αλλά και με τον Κώστα Καραμανλή και τη φιλορωσική πολιτική του στη Μόσχα. Οι «εμφύλιοι» πόλεμοι μεταξύ Ελλήνων εν καιρώ ειρήνης δυστυχώς δεν λένε να σταματήσουν.

Από τότε όμως πέρασαν δεκαετίες και σήμερα θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι δεν θα ξανασυμβεί αυτό, τουλάχιστον όχι ξανά στον ΟΗΕ. Αν η χώρα μας γίνει μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα επόμενα δύο χρόνια, οι πολιτικοί, οι διπλωμάτες και οι δημοσιογράφοι που θα ασχοληθούν με το θέμα θα έχουν την ευκαιρία να συμβάλλουν στην ενότητα των Ελλήνων σε ό,τι αφορά τα εθνικά μας θέματα και την εξωτερική πολιτική της χώρας μας. Οπως κάνουν οι Εβραίοι.

* Ο Γιώργος Χατζηιωάννου διετέλεσε Σύμβουλος Τύπου στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και στις πρεσβείες Λονδίνου και Μόσχας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το θλιβερό συμβάν με τον νεαρό (μόλις 19 ετών) ομογενή Χρήστο - Αλέξανδρο Θέμελη τον νεότερο στη Φλόριδα, που σκότωσε τους γονείς του προτού πέσει νεκρός και ο ίδιος από τις σφαίρες των αστυνομικών που έσπευσαν στην οικία τους, φέρνει στο προσκήνιο κατά τραγικό τρόπο το ρόλο που θα έπρεπε να διαδραματίζουν οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας και κοινωνικής πρόνοιας των πολιτειών.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ