x

Συνεργάτες

Γράμμα από το Λονδίνο: Ο Δένδιας γύρισε ξανά την πλάτη

Λένε ότι αν έμπαιναν το ένα δίπλα στο άλλο τα τιμητικά διπλώματα, τα μετάλλια και οι κάθε είδους αναμνηστικές πλάκες αναγνώρισης και συγχαρητηρίων που απονεμήθηκαν από ελληνοαμερικανικές οργανώσεις, από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα, θα έφταναν για να πλακοστρώσουν τα πολλά άθλια πεζοδρόμια της Ελλάδας.

Λένε επίσης ότι το επίπεδο του πολιτισμού μιας χώρας κρίνεται και από την ποιότητα των πεζοδρομίων της. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, διάφοροι συμπατριώτες μας προτιμούν και τους αρέσει να ζουν με τα άθλια, βρώμικα και επικίνδυνα πεζοδρόμιά τους.

Δεν μιμούνται το παράδειγμα των Ελληνοαμερικανών που δεν αισθάνονται την ανάγκη να κολυμπούν στη «λάσπη» των «πεζοδρομίων» και είναι πάντα γενναιόδωροι, πιστοί και αφοσιωμένοι στην πατρίδα που τους γέννησε.

Πρόσφατα η ιστορική ελληνοαμερικανική οργάνωση AHEPA και το συνέδριό της στην Αθήνα έδειξε ξανά το δρόμο. Παρά την παράλειψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια που την παρέλειψε από τον κατάλογο των βραβευθέντων για την προσφορά τους στην πατρίδα από την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η AHEPA μοίρασε τιμητικές πλάκες σε όλα τα κυβερνητικά στελέχη και παράγοντες της Ελλάδας που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με την Ομογένεια.

Εχουν ανάγκη να κολακεύουν οι Ελληνοαμερικανοί τους Έλληνες και στις κυβερνήσεις τους; Καμμία. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ορισμένοι Έλληνες όμως προτιμούν την «πεζοδρομιακή λάσπη» όταν έρχονται σε επαφή με τους ομογενείς και αυτό συμβαίνει γιατί θέλουν τα λεφτά τους μόνο και τίποτα άλλο. Γι' αυτό και λασπολογούν κατά καιρούς εναντίον του «Εθνικού Κήρυκα». Γι' αυτό και συχνά συκοφαντούν τους ομογενείς. Γι’ αυτό τους υποτιμούν και προσπαθούν να τους κάνουν τη ζωή δύσκολη μέσω της κακής εξυπηρέτησης στις ελληνικές πρεσβείες και προξενεία και της διεφθαρμένης γραφειοκρατίας. Προσποιούνται ότι δεν αντιλαμβάνονται πως η κάθε τιμητική πλακέτα που απονέμει η AHEPA και η κάθε ομογενειακή οργάνωση αποτελεί κραυγή αγωνίας του παιδιού που αναζητά τους γονείς του και η κάθε τιμή που τους απονέμεται δικαιώνει τον αγώνα τους.

Για την AHEPA και την κάθε ελληνοαμερικανική οργάνωση η κάθε τιμητική πλακέτα που απονέμουν στους Έλληνες, αποτελεί άπλωμα χεριού, πρόταση επανασύνδεσης, έκρηξη νοσταλγίας για τη χώρα που τους γέννησε, επιστροφή στις ρίζες.

Γι' αυτό και η Αθήνα οφείλει να κάνει το ίδιο και να στήνει γέφυρες επαφής και συνεργασίας, όχι μόνο με τις μεγάλες οργανώσεις σαν την AHEPA, αλλά κυρίως και ιδιαίτερα με την κάθε μικρή και μεσαία οργάνωση των αποδήμων.

Τι να περιμένει όμως κανείς όταν ο ίδιος ο υπουργός των Εξωτερικών της Ελλάδας που είναι ο αρμόδιος για όλα αυτά περιφρονεί ακόμη και την μεγαλύτερη ομογενειακή οργάνωση των ΗΠΑ, την AHEPA και την αποκλείει από τον κατάλογο των βραβευμένων από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας;

Τι να περιμένει κανείς όταν ο αρμόδιος υπουργός έχει μετατρέψει πολλά ελληνικά προξενεία σε φωλιές ρουσφετιού και παραβίασης κανόνων, τη στιγμή που πρέπει να αποτελούν το εργαλείο επανασύνδεσης με την πατρίδα για τα εκατομμύρια των απλών ομογενών σε ολόκληρο τον Κόσμο;

Για να σταθεί λοιπόν ο Ελληνισμός στο ύψος του, ας βρεθεί κάποιος άλλος στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών που να ενδιαφέρεται για την Ομογένεια, προκειμένου να δώσει εντολή στις πρεσβείες και τα προξενεία μας να θέτουν τα πάντα στη διάθεση και της πιο μικρής ομογενειακής οργάνωσης που εκπροσωπεί ακόμη και το μικρότερο χωριό της Ελλάδας.

Μόνο έτσι άλλωστε δεν θα είναι καλές μόνο για την πλακόστρωση των ελληνικών πεζοδρομίων οι τιμητικές πλάκες που μοιράζουν οι ελληνοαμερικανικές οργανώσεις στους Ελληνες επισήμους.

Υστερόγραφο: Η Ελλάδα δεν έχει δικτατορία για να μπορεί ο κάθε υπηρέτης ύποπτων συμφερόντων να παραχαράσσει την ιστορία της, όπως επί εποχής Στάλιν. Η AHEPA, η οργανωμένη Ομογένεια, η Εκκλησία και ο «Εθνικός Κήρυκας» γεννήθηκαν την ίδια περίοδο και κάλυψαν τις ίδιες ανάγκες. Μαζί θα συνεχίσουν να φυλάνε τις ομογενειακές «Θερμοπύλες», παραμερίζοντας τον κάθε επίδοξο σφετεριστή και συκοφάντη, αδιαφορώντας για μετάλλια και πλακέτες.

* Ο Γιώργος Χατζηιωάννου διετέλεσε Σύμβουλος Τύπου στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και στις πρεσβείες Λονδίνου και Μόσχας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καλημέρα από την Αθήνα που παλεύει να ισορροπήσει ανάμεσα σε έναν κρύο ήλιο και έναν συννεφιασμένο ουρανό που «γεμίζει» για βροχή, που όμως δεν αλλάζει την διάθεση κανενός μας αφού η.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

Πορείες στη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Ολοκληρώθηκε η πορεία των μαθητών στην Αθήνα για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Μητσοτάκης: Το Eurogroup αναγνώρισε πανηγυρικά την επιτυχία της ελληνικής οικονομίας (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Για μια σημαντική στιγμή για την πατρίδα μας που πιστοποιεί την πρόοδο του τόπου κάνει λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης , σε δήλωσή του για την απόφαση του Eurogroup.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας