x
 

Συνεργάτες

Γράμμα από το Λονδίνο: Ο βασιλιάς είναι γυμνός

Μπροστά στον κίνδυνο να χάσουν την πατρίδα τους οι Κύπριοι σήμαναν παγκόσμιο συναγερμό για την προβολή των δικαίων τους και ο κάθε Ελληνας ομογενής οφείλει να τους συνδράμει, όπως έκανε σταθερά και με ενθουσιασμό από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 και μετά. Στην πενταμερή συνάντηση της Γενεύης υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, στις 27-29 Απριλίου 2021, η Τουρκία επανέλαβε τη θέση της περί διχοτόμησης της Κύπρου σε δύο ανεξάρτητα κράτη, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του διεθνούς οργανισμού.

Αμέσως μετά, η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας διά του Επιτρόπου Προεδρίας Φώτη Φωτίου ζήτησε από τις κυπριακές ομογενειακές οργανώσεις του εξωτερικού να ξεκινήσουν ενημερωτική εκστρατεία, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και στη Βρετανία. Το ίδιο δεν έγινε εκ μέρους της Ελλάδας, ούτε για την Κύπρο, αλλά ούτε και για την ίδια την Ελλάδα που απειλείται να μετατραπεί σε «Κόλπο του Μεξικού» από τα τρυπήματα των πολλών τουρκικών σκαφών έρευνας υδρογονανθράκων στις θάλασσές της.

Πρόκειται για έλλειψη ενδιαφέροντος για τα εθνικά μας θέματα, για περιφρόνηση προς την Ομογένεια, για εξυπηρέτηση ολιγαρχικών συμφερόντων, για δουλοπρεπή συμπεριφορά έναντι των ξένων, ή για κάτι άλλο;

Με την κινητοποίηση της Ομογένειάς της η Λευκωσία πετυχαίνει πολλούς ταυτόχρονα στόχους. Επικοινωνεί ουσιαστικά και όχι με διαδικτυακές κινήσεις εντυπωσιασμού μαζί της, τη φέρνει πιο κοντά της σε ζητήματα καίριας εθνικής σημασίας, της αναγνωρίζει ενεργό εθνικό ρόλο, τη συσπειρώνει και την κρατάει ζωντανή και ενωμένη. Το ίδιο δεν συμβαίνει με την ελληνική ομογενειακή πλειοψηφία, τις εκατοντάδες χιλιάδες των απλών ομογενών όλων των γενιών, που παραμένουν ανοργάνωτοι και αισθάνονται εγκαταλειμμένοι και αποξενωμένοι από την Αθήνα, επειδή τους έχει αφαιρεθεί ο ουσιαστικός εθνικός ρόλος.

Χάνει την «μπάλα»

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» λοιπόν σήμερα και δεν μπορεί να βοηθήσει τους αδελφούς Κυπρίους. Σήμερα η οργανωτική αδυναμία των Ελλαδιτών ομογενών οφείλεται, κατά τη γνώμη μας, σε δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι ο Ελληνας υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενδιαφέρεται περισσότερο για την καρέκλα του πρωθυπουργού και δεν διαθέτει χρόνο για την Ομογένεια και την ανασυγκρότηση των πρεσβειών του στο εξωτερικό.

Ο αντιφατικός νέος Οργανισμός λειτουργίας του υπουργείου του εκτός από το ότι γυρίζει την πλάτη στις διεθνείς δημόσιες σχέσεις και στην προβολή της Ηπιας Ισχύος της Ελλάδας στο εξωτερικό, αναβιώνει το αμαρτωλό ΣΑΕ των λίγων και των «κολλητών». Ασυγκράτητος για εξουσία, ο κ. Δένδιας χάνει συστηματικά την «μπάλα». Τη μια μέρα κονταροχτυπιέται σαν τον Δον Κιχώτη με «ανεμόμυλους» στη συνέντευξή του με τον Τούρκο ομόλογό του στην Αγκυρα, την άλλη διακηρύσσει ότι καταργεί την ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας και της Κύπρου για να ωφεληθούν οι εισαγωγείς των υδρογονανθράκων και τα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας και την τρίτη ζητάει από τους Αμερικανούς που δεν είναι μέλη της συνθήκης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, να πιέσουν την Τουρκία να υποχωρήσει, τη στιγμή που και η Τουρκία επίσης δεν είναι μέλος της διεθνούς συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επικρατεί άγριος εσωτερικός συντεχνιακός «εμφύλιος πόλεμος» και ότι οι περισσότεροι διπλωμάτες μας στο εξωτερικό ενδιαφέρονται μόνο για τα προνόμιά τους και σχεδόν για τίποτα άλλο.

Ετσι φτάσαμε στο σημείο, τα καθήκοντα της ελληνικής διπλωματίας για το ηθικό και ψυχολογικό δέσιμο με την πατρίδα, την αφύπνιση, την ανασυγκρότηση, την εγρήγορση για τα εθνικά μας θέματα κ.λπ. της Ομογένειας στις ΗΠΑ να τα έχει αναλάβει ο ίδιος ο… πρόεδρος της Αμερικής Τζο Μπάιντεν, μέσω του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Στις «στοές» του Λονδίνου

Στη Βρετανία οι Κύπριοι είναι πολλοί και ιστορικά καλά οργανωμένοι. Με δυνατές προσβάσεις στο Κοινοβούλιο είναι πάντα έτοιμοι να κινητοποιηθούν για να στηρίξουν τους αγώνες του νησιού τους. Κινούνται όμως εξ ανάγκης μόνοι τους, χωρίς βοήθεια εκ μέρους των Ελλαδιτών «καλαμαράδων» που έχουν διαβρωθεί από μασονικές στοές και υπόγεια συμφέροντα τραπεζικών, εφοπλιστικών και ακαδημαϊκών κύκλων.

Θα σας δώσουμε δύο μόνο παραδείγματα. Τα τελευταία χρόνια η μοναδική ελληνική εκδήλωση που έγινε μέσα στο βρετανικό κοινοβούλιο για την προβολή της Ελλάδας, οργανώθηκε από επαγγελματίες λομπίστες για να στηριχτεί συγκεκριμένος Ελληνας επιχειρηματίας. Επίσης, την παρθενική συνάντηση γνωριμίας του νέου Αρχιεπισκόπου Μεγάλης Βρετανίας και Θυατείρων Νικήτα και του νέου Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού με τους ομογενείς του Λονδίνου, δεν την οργάνωσε η αρμόδια ελληνική πρεσβεία ή το ελληνικό προξενείο, αλλά ιδιωτικό γραφείο λόμπι που συνεργάζεται με τον Αμερικανό λομπίστα που οργάνωσε «επικοινωνιακά» την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003 και τις αμερικανικές στρατιωτικές «παρεμβάσεις» στο Αφγανιστάν, στο Κουβέιτ, στη Λατινική Αμερική και αλλού.

Οι Ελληνοαμερικανοί

Στις ΗΠΑ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η εισβολή στην Κύπρο το 1974 ξεσήκωσε τους πολυάριθμους Ελληνες ομογενείς όλων των γενιών, τις οργανώσεις τους και την Εκκλησία, οι οποίοι συμπαρατάχθηκαν με ενθουσιασμό δίπλα στις κυπριακές οργανώσεις και στις προσωπικότητες, λαϊκές και θρησκευτικές, που ανέλαβαν ηγετικούς ρόλους. Οταν αργότερα ξέσπασε το Σκοπιανό, τον ηγετικό ρόλο του ξεσηκωμού της Ομογένειας ανέλαβαν η Παμμακεδονική Ενωση Αμερικής-Καναδά μαζί με τους δυναμικούς ομογενείς. Οπως έγινε και επί ξεσηκωμού για το Κυπριακό, έτσι και στην περίπτωση αυτή Ελλαδίτες και Κύπριοι ομογενείς ενώθηκαν για τη στήριξη του Ελληνισμού.

Ενα από τα ερωτήματα είναι γιατί ήταν εξαφανισμένος ο Νίκος Δένδιας όταν ο Ερντογάν έστελνε τα τρία σκάφη του να ψάξουν για αέριο και πετρέλαιο στο Αιγαίο και στις θάλασσες της Κύπρου και γιατί παραμένει απών τη στιγμή που και η Λευκωσία κηρύσσει πανστρατιά;

Και τι απέμεινε να κάνει πλέον η Ελλάδα για να σώσει την αξιοπρέπειά της; Κατά τη γνώμη μας, πρέπει πρώτον να κινητοποιήσει άμεσα την Ομογένεια για να ταχθεί δίπλα στους αδελφούς Κυπρίους όπως έκανε από το 1974 και μετά, χωρίς αρχηγικές διχόνοιες. Δεύτερον, ο κάθε Ελληνας πρέσβης στο εξωτερικό πρέπει να πλησιάσει μαζί με τους υψηλόβαθμους βοηθούς του όλες ανεξαιρέτως τις ομογενειακές οργανώσεις, όλων των κατηγοριών και να συνδιοργανώσει με κάθε μια από αυτές από μια εβδομάδα κοινών δράσεων αφιερωμένων σ' αυτές κάθε χρόνο.

Οι εβδομάδες είναι 52

Ο χρόνος έχει 52 εβδομάδες και κατά τη διάρκεια της κάθε μιας από αυτές, οι ελληνικές πρεσβείες θα πρέπει να αγκαλιάσουν το κάθε ομογενειακό σωματείο, κάθε πολιτιστικό σύλλογο, επιμελητήριο, μέσο ενημέρωσης κ.λπ., χωριστά ή συνδυαστικά, για να γνωριστούν προσωπικά με τα μέλη τους, για να συμβάλλουν ενεργά στις προσπάθειές τους, για να ασχοληθούν με τις ιδιαιτερότητές τους, να τους προσκαλέσουν σε εκδηλώσεις τους και να ενισχύσουν τις σχέσεις των ομογενών με την Ελλάδα και τις ιδιαίτερες πατρίδες της καταγωγής τους.

Η μια εβδομάδα μπορεί να είναι αφιερωμένη στους Κρητικούς, στον τουρισμό, στο λάδι, στην τσικουδιά και στη λύρα τους. Η επόμενη εβδομάδα μπορεί να είναι αφιερωμένη στους Χιώτες, στη μαστίχα και στα καράβια τους που διασχίζουν τις θάλασσες του κόσμου. Η τρίτη στους Καστοριανούς που πουλάνε τις γούνες τους στη Ρωσία, η τέταρτη στους Αρκάδες με το μέλι και τα εξαιρετικά κτηνοτροφικά προϊόντα, η πέμπτη στην Αμερικανική Ενωση Φιλελλήνων που αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στις εθνικές μειονότητες της περιοχής Σικάγου κ.λπ. κ.λπ. Οι δράσεις αυτές που θα ενισχύσουν το ειδικό βάρος του Ελληνισμού στο εξωτερικό θα βοηθήσουν την Ελλάδα και την Κύπρο. Μπορεί βέβαια να απομακρύνουν τους διπλωμάτες μας από τα «ψηλά σαλόνια» στα οποία συχνάζουν μέχρι σήμερα. Η Ελλάδα όμως θα ξαναβρεί τα παιδιά της.

* Ο Γιώργος Χατζηιωάννου διετέλεσε Σύμβουλος Τύπου στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και στις πρεσβείες Λονδίνου και Μόσχας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Από την αρχή της προεκλογικής πορείας των Ρεπουμπλικανών όλοι περίμεναν την Πολιτεία της Νότιας Καρολίνας.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ