x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράμμα από το Λονδίνο: Οι Ελληνοαμερικανοί δεν είπαν ακόμη την τελευταία τους λέξη

Στην Ελλάδα υπάρχουν νόμοι για τα πάντα αλλά απλώς δεν εφαρμόζονται, με τη συμμετοχή δυστυχώς της πλειοψηφίας των Ελλήνων. Το ίδιο δεν συμβαίνει με τους Ελληνες του εξωτερικού. Σε λίγες μέρες έχουμε εκλογές στην Ελλάδα και είναι υποχρέωσή μας να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της μητέρας πατρίδας με τους ξενιτεμένους Ελληνες.

Η αρχαία Ελλάδα μπορεί να γέννησε μεν τη Δημοκρατία, αλλά η σύγχρονη Ελλάδα συνειδητά δεν την εφαρμόζει στην πράξη. Το τραγικό στη διαπίστωση αυτή είναι ότι μαζί μας συμφωνεί επίσημα το 98% του ελληνικού λαού, που ουσιαστικά φτάνει στο σημείο να εξισώσει τη Δημοκρατία με τη διαφθορά στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου οι Ελληνες έρχονται πρώτοι ανάμεσα στους λαούς των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε ό,τι αφορά την πεποίθηση ότι η χώρα τους είναι διεφθαρμένη. Μόνο δηλαδή το 2% των Ελλήνων θεωρούν ότι το κράτος και οι θεσμοί της ελληνικής κοινωνίας δεν «λαδώνονται».

Συμφωνεί με άλλα λόγια η απόλυτη σχεδόν πλειοψηφία των Ελλήνων με την άποψη ότι τα πολιτικά κόμματα, τα Μέσα Ενημέρωσης, οι δικαστές, η Εκκλησία, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, οι διπλωμάτες, οι ασχολούμενοι με τα κοινά και όλοι εκείνοι που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα είναι διεφθαρμένοι, δωροδοκούνται, κλέβουν, και το κυριότερο μένουν ατιμώρητοι.

Προσέξτε όμως. Την ίδια στιγμή ένα σημαντικό ποσοστό της ελληνικής πολιτικής ελίτ υποστηρίζει ότι όλοι οι παραπάνω πρέπει να ουσιαστικά να αφήνονται ελεύθεροι να παρανομούν και να μην παρακολουθούνται ούτε αυτοί, ούτε τα τηλέφωνά τους, από την αρμόδια για την τήρηση του νόμου ΕΥΠ, Αστυνομία, Δικαιοσύνη κ.λπ.

Ε, θα μας τρελάνουν τελικά οι συμπατριώτες μας στην Ελλάδα εμάς τους Ελληνες του εξωτερικού, που τηρούμε με ευλάβεια τους νόμους των χωρών που μας φιλοξενούν και πληρώνουμε κανονικά τους φόρους μας.

Το ότι δεν μας θέλουν να ανακατευόμαστε στα πόδια τους γιατί θα τους χαλάσουμε το διεφθαρμένο φαγοπότι έχει αποδειχτεί πολλές φορές. Ψήφισαν φραγμούς στη συμμετοχή μας στις εκλογές τους, για να μην τους «μολύνουμε» με την τιμιότητά μας και την υπακοή μας στους νόμους. Στο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν χωρίς να ρωτήσουν, ως εκπρόσωπο της Ομογένειας στη Βουλή, έναν καθηγητή Ιατρικής του μεγαλύτερου μη δημόσιου Πανεπιστημίου της Αμερικής, του Χάρβαρντ, ο οποίος «με το καλημέρα» υποτάχτηκε στον μικροκομματισμό αλα γκρέκα και τάχθηκε εναντίον της ιδιωτικής παιδείας. Εναν άλλο, πιο «προχωρημένο», τον έβαλαν να ζητήσει τη δημιουργία ΚΕΠ Ομογενών, αμφισβητώντας ουσιαστικά την επάρκεια των ελληνικών διπλωματικών αρχών του εξωτερικού.

Σε συνέντευξή του την περασμένη Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, που μετά βίας κρύβει τη φιλοδοξία του να γίνει αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, συνέκρινε τον εαυτό του με τον …Θεό! Υπάρχει ένα ανέκδοτο, είπε, που μιλάει για τη διαφορά ανάμεσα στον Θεό και σε ένα καλό υπουργό Εξωτερικών. «Ο Θεός είναι παντού, ενώ ένας καλός υπουργός Εξωτερικών είναι παντού εκτός από τη χώρα του», δήλωσε. Ο Υπουργός είπε μια μεγάλη αλήθεια γιατί ήταν πραγματικά απών από το υπουργείο του, το οποίο επί θητείας του μετατράπηκε κατά τη γνώμη πολλών σε ρινγκ διαπλοκής. Πού είναι το καινούργιο ΣΑΕ που είχε υποσχεθεί; Γιατί δεν διευκολύνθηκαν ηλεκτρονικά να ψηφίσουν από τα σπίτια τους οι μόνο 22.816 τελικά ομογενείς ψηφοφόροι από τα 6 συνολικά εκατομμύρια; Οι Ελληνες της Αλβανίας π.χ. για να ψηφίσουν στις 20 Μαϊου πρέπει να μετακινηθούν 700 και 800 χιλιόμετρα μέχρι το εκλογικό κέντρο της πρεσβείας μας στη Σόφια. Φανταστείτε πώς αισθάνονται μετά από αυτό οι εναπομείναντες Βορειοηπειρώτες μας, αλλά και οι χιλιάδες ξενιτεμένοι ομογενείς από την Αλβανία, που μεταξύ άλλων σε λίγο θα είναι π.χ. περισσότεροι από τους Ελλαδίτες μετανάστες στην Αγγλία.

Την περίοδο της Πρωτομαγιάς επισκεφτήκαμε το γραφικό νησί της Κέας, ή Τζιας, 70 λεπτά με το φέρι-μποτ από το λιμάνι του Λαυρίου και θαυμάσαμε την ομοψυχία μεταξύ των Ελλήνων που εμποδίζει τους ομογενείς να επενδύσουν στην Ελλάδα. Πώς στο καλό χτίστηκαν σε κάθε κορυφή, σε κάθε απότομη πλαγιά, στα απομακρυσμένα λιβάδια, στις παραλίες, στα βράχια και στους γκρεμούς τόσες πολλές πολυτελείς βίλες, ακόμη δεν μπορούμε να το χωνέψουμε.

Δεν μιλάμε για την «αμαρτωλή» Μύκονο στην οποία τόσα χρόνια έχουν τελεσιδικήσει μέχρι σήμερα… 6 μόνο περιπτώσεις παράνομων κτισμάτων, τη στιγμή που ολόκληρο το νησί και οι παραλίες του έχουν τσιμεντωθεί παράνομα από τη μια άκρη μέχρι την άλλη.

Σε ταβέρνα της Τζιας μάθαμε από τοπικό γκαρσόνι ότι ολόκληρο το νησί είναι μοιρασμένο σε φραγμένες ιδιοκτησίες από την εποχή της… αρχαιότητας και γι’ αυτό ο κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να πουλάει οικόπεδα και να χτίζει βίλες όπου του καπνίσει.

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων που διαμαρτύρεται για τη διαφθορά, την ίδια στιγμή, η ίδια, στην πράξη, υπόγεια, την υποθάλπει και την εφαρμόζει, παρά την ύπαρξη νόμων και πέρα από κόμματα και ιδεολογίες. Γι’ αυτό δεν θέλει τους μαθημένους να τηρούν τους νόμους ομογενείς να μπερδεύονται στα πόδια τους. Τους διώχνει γιατί είναι νομοταγείς, συντηρητικοί νοικοκύρηδες και όχι «προοδευτικοί μπαχαλάκηδες». Επιτρέπει να ψηφίσουν στις ελληνικές εκλογές μόνο οι νεοφερμένοι στο εξωτερικό Ελληνες μετανάστες, που δεν έχουν επηρεαστεί ακόμη από τα συστήματα και την κουλτούρα του δυτικού τρόπου διακυβέρνησης.

Δεν προλάβαμε σήμερα να μιλήσουμε για τη μεθοδευμένη προσπάθεια αδρανοποίησης της κοινοτικής και εθνικής παρουσίας της Ομογένειας εκ μέρους συγκεκριμένων ομογενειακών κέντρων σε συνεργασία με κέντρα της Αθήνας και άλλων δυνάμεων, προκειμένου να επαναληφθεί η «Συμφωνία των Πρεσπών» και στο Αιγαίο. Δεν βιαζόμαστε γιατί η γνήσια Ομογένεια και ειδικότερα η ελληνοαμερικανική κοινότητα δεν έχουν διαφθαρεί και δεν έχουν πει ακόμη την τελευταία τους λέξη.

Καλή ψήφο σε όσους ψηφίσουν.

* Ο Γιώργος Χατζηιωάννου διετέλεσε Σύμβουλος Τύπου στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και στις πρεσβείες Λονδίνου και Μόσχας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καλημέρα από την Αθήνα που φαίνεται πως ξεκινάει την καλοκαιρινή της περίοδο με 82άρι και ήλιο να.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ