x

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράμμα από το Λονδίνο: Ομοσπονδία και Γλυπτά

Ηταν μια καλή στιγμή της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Πρόσφατα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος προσπάθησε να δώσει λύση στο χρονίζον πρόβλημα συντονισμού της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης. Για να μην διαλυθεί, ανέθεσε σε συνεννόηση μαζί της τη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας της μέσω της ανάθεσης της διοργάνωσης της εμβληματικής ετήσιας εθνικής παρέλασης στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν, στον αντιπρόεδρο του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, επιχειρηματία και πολιτικό, Τζον Κατσιματίδη.

Αφού απέτυχαν όλες οι ασφαλιστικές δικλείδες της Αθήνας και της οργανωμένης Ομογένειας, ο κ. Ελπιδοφόρος ενεργοποίησε τον θεσμό της «χορηγίας», που θεσμοθέτησε πρώτη η αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία, για να αποφύγουμε την ανοιχτή πλέον γελοιοποίηση του «συστήματος» διαχείρισης του Απόδημου Ελληνισμού.

Είναι ήρωες

 

Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι δεν υποτιμούμε κανένα πρόεδρο ή παράγοντα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης και των κάθε είδους ομογενειακών σωματείων και ιδρυμάτων στον υπόλοιπο κόσμο, που αντιμετωπίζουν οργανωτικά προβλήματα. Αυτοί είναι οι πραγματικοί ήρωες που δίνουν καθημερινό αγώνα για να κρατήσουν τον ομογενειακό Ελληνισμό όρθιο. Γι’ αυτούς που προσπαθούν αλλά αποτυγχάνουν λόγω των δύσκολων συνθηκών της ξενιτιάς, τρέφουμε ιδιαίτερη εκτίμηση. Εχουν ψυχή, δυναμισμό και αγάπη για την πατρίδα και αυτό είναι που μετράει.

Αντίθετα κατηγορούμε ευθέως τον κάθε επιτυχημένο ομογενή, τον κάθε πολιτικό, διπλωμάτη ή εκκλησιαστικό ηγέτη, ο οποίος ενώ μπορεί να εμπνεύσει και να ενώσει τα εκατομμύρια των απλών συμπατριωτών του που διώχτηκαν από την Ελλάδα στο εξωτερικό, αδιαφορεί για αυτούς, τους σνομπάρει και ασχολείται μόνο με όσους μπορούν να προωθήσουν την τσέπη του και την καριέρα του.

Από εδώ και πέρα λοιπόν οι Ελληνες της Νέας Υόρκης θα απολαύσουν μια εθνική παρέλαση το 2022, δίπλα στο Σέντραλ Παρκ (Central Park) του Μανχάταν. Το ίδιο μεγαλειώδης, για παράδειγμα, υπήρξε και η φετινή ομογενειακή εθνική παρέλαση στη Γερμανία, εξαιτίας κυρίως της εξαιρετικής πρέσβεως της Ελλάδας Μάρας Μαρινάκη. Αξιοποιώντας και την εμπειρία της ως δεξί χέρι της πρώην «υπουργού Εξωτερικών» της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες, λαίδης Αστον, η κα Μαρινάκη μετέτρεψε σε χρόνο ρεκόρ τη συνήθως διαιρεμένη ομογένεια της Γερμανίας σε μια ενωμένη, δυναμική, ομογενειακή «γροθιά».

 

Αδράνεια

 

Από την άλλη πλευρά, ολόκληρος Πρωθυπουργός της Ελλάδας μετέβη την εβδομάδα που μας πέρασε στο Λονδίνο για να ζητήσει από τον Βρετανό Πρωθυπουργό τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα και ολόκληρος Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας προηγήθηκε εκεί για να προετοιμάσει την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά δεν είδαμε πουθενά ούτε μια ομογενειακή εκδήλωση υπέρ των Γλυπτών, ούτε μια φωνή υπέρ της επιστροφής των κλοπιμαίων του λόρδου Ελγιν εκ μέρους τής κατά τα άλλα πανίσχυρης και πολύ ευκατάστατης ελληνο-βρετανικής παρουσίας, των εφοπλιστών, των μεγαλοεπιχειρηματιών, των 2.500 Ελλήνων καθηγητών πανεπιστημίων και των φίλων της Ελλάδας στον ακαδημαϊκό, πνευματικό και επιχειρηματικό κόσμο της Βρετανίας. Για να ακριβολογούμε, διαβάσαμε απλώς ένα ουδέτερο, περιγραφικό, δημοσιογραφικό ρεπορτάζ για τις επισκέψεις των Ελλήνων επισήμων στη βρετανική πρωτεύουσα στην ιστοσελίδα της αρμόδιας «Βρετανικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα». Επρεπε να πάει ο Μητσοτάκης στο Λονδίνο για να γράψουν, υποχρεωτικά, οι ημερήσιες βρετανικές εφημερίδες για το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Οι «γαλαζοαίματοι»

 

Εξαφανισμένοι όμως δεν είναι μόνο οι Ελληνοβρετανοί, αλλά και όλοι οι «αρμόδιοι» της Ελλάδας και της Ομογένειας επί πάνω επί 10 χρόνια. Ο πρώην αρχηγός των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν είχε δηλώσει παλαιότερα ότι εάν εκλεγεί πρωθυπουργός της Βρετανίας θα επιστρέψει τα Γλυπτά στην Ελλάδα και μετά βίας ο Αλέξης Τσίπρας του ΣΥΡΙΖΑ του είπε, με σημαντική καθυστέρηση, «ευχαριστώ». Ο Αντώνης Σαμαράς φωτογραφήθηκε με την φωτογενή δικηγόρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αμάλ Αλαμουντίν, σύζυγο του ηθοποιού Τζορτζ Κλούνεϊ και τον συνέταιρό της διεθνή δικηγόρο Τζέφρι Ρόμπερτσον, που προσπάθησαν να αναλάβουν δικαστικά την υπόθεση των Γλυπτών, αλλά όταν ο τελευταίος κυκλοφόρησε το φιλελληνικό βιβλίο του υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών «Who Owns History? Elgin’s Loot and the Case for Returning Plundered Tresure» το 2019, η ελληνική πρεσβεία Λονδίνου ήταν παντελώς απούσα. Επί πάνω από 10 χρόνια επίσης η αρμόδια «Βρετανική Επιτροπή Αποκατάστασης των Γλυπτών του Παρθενώνα», που κάποτε έπεισε την πλειοψηφία των Βρετανών υπέρ του ελληνικού αιτήματος, περιορίζεται σε 1-2 τυπικές ανακοινώσεις υπέρ της Επιστροφής των Γλυπτών κάθε χρόνο, χωρίς άλλη σημαντική δραστηριότητα. Στην ίδια ναρκωμένη κατάσταση βρίσκονται και οι αντίστοιχες Επιτροπές στον υπόλοιπο κόσμο, με εξαίρεση εξ όσων γνωρίζουμε, αυτής της Αυστραλίας.

Το κατάλληλο μείγμα

 

Σήμερα όμως προσωπικά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, με τη βοήθεια της εξαιρετικά έμπειρης στο θέμα υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, ανέλαβε την υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Από τη σκοπιά του Λονδίνου από το οποίο σας στέλνουμε το εβδομαδιαίο «Γράμμα» μας, αυτό που μας απομένει σαν Ελληνες πατριώτες είναι να ζητήσουμε δημόσια από τον πάντα φιλόξενο «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης να δημοσιεύσει τα παρακάτω:

Ο «Εθνικός Κήρυκας» και ο σύμβουλος έκδοσής του Αντώνης Διαματάρης αποτελούν το σπάνιο ομογενειακό μείγμα που μπορεί να συνεργαστεί και να φέρει στο ίδιο τραπέζι την Αθήνα, τις ηγεσίες της Ομογένειας και της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας ανά τον Κόσμο και τους ειδικούς στην υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ως πρώην υφυπουργός Απόδημου Ελληνισμού, εκδότης της μοναδικής ημερήσιας ομογενειακής εφημερίδας στον Κόσμο, με διεθνή κυκλοφορία και πρόσφατα ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου της Ακρόπολης, ο κ. Διαματάρης οφείλει να αναλάβει παναμερικανική και παγκόσμια ομογενειακή εκστρατεία για την επιστροφή των κλεμμένων Γλυπτών. Για το σκοπό αυτό οφείλει να έλθει σε επαφή με κάθε σύλλογο, ομοσπονδία, ακαδημαϊκό και οικονομικό ίδρυμα, αρμόδιο πολιτικό, Μέσο Ενημέρωσης κ.λπ., συμπεριλαμβανομένων των Επιτροπών των Γλυπτών του Παρθενώνα, στην Αμερική, στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο.

Το ίδιο πρέπει να γίνει και για τα άλλα θέματα ηθικής και πατριωτικής σημασίας, όπως η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας, η αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας, το Κυπριακό κ.λπ. Κάπως έτσι θα μπορούσε να βγει στο φως ποιοι πραγματικά εργάζονται για την πατρίδα και ποιοι την εκμεταλλεύονται για το προσωπικό τους όφελος. Κάπως έτσι επίσης θα ξεφύγουμε από τους Βρετανούς διπλωμάτες της ΜΙ6, που διατηρούν άριστες «σχέσεις» με όλες σχεδόν τις υποτιθέμενες ελληνοβρετανικές «γέφυρες» που εμποδίζουν, μεταξύ άλλων, την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

 

* Ο Γιώργος Χατζηιωάννου διετέλεσε Σύμβουλος Τύπου στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και στις πρεσβείες Λονδίνου και Μόσχας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η ελληνική πρωτεύουσα περνά μια περίοδο πολιτικής ηρεμίας και ασφάλειας.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

Επέστρεψε στις ΗΠΑ η Μπρίτνεϊ Γκράινερ

ΣΑΝ ΑΝΤΟΝΙΟ. Η Μπρίτνεϊ Γκράινερ επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες νωρίς το πρωί της Παρασκευής, σχεδόν 10 μήνες αφότου η κράτηση της σταρ του μπάσκετ στη Ρωσία την έκανε την πιο προβεβλημένη Αμερικανίδα που φυλακίστηκε στο εξωτερικό, προκαλώντας πολιτική θύελλα.

Στα γαλανόλευκα το Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης για την «Ημέρα Ελλάδος-Αμερικής» (Βίντεο)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στα γαλανόλευκα ντύθηκε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) για να τιμήσει την «Ημέρα Ελλάδος-Αμερικής», που διοργανώθηκε σε ειδική τελετή προς τιμήν της χώρας μας σε συνεργασία με την Capital Link στην Νέα Υόρκη.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας