x

Συνεργάτες

Γράμμα από το Λονδίνο: Το μήνυμα της Γέννησης του Θεανθρώπου

ΛΟΝΔΙΝΟ. Το συμβολικό μήνυμα της Γέννησης του Θεανθρώπου και της έλευσης του νέου χρόνου είναι για πολλούς ότι τους προσφέρεται κάθε χρόνο, ή και συχνότερα, μια νέα πολύτιμη ευκαιρία για αναγέννηση, ανανέωση, για μια νέα αρχή. Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι την ευκαιρία ή τις δυνάμεις να προσπαθήσουν ξανά και όσοι το κατορθώνουν θα πρέπει να ευχαριστούν τον Θεό γι' αυτό. Ενώ όμως τα βιώματα του καθενός μας αποτελούν προσωπική υπόθεση, η «αναγέννηση» στις σχέσεις της Ομογένειας με την πατρίδα των προγόνων μας είναι κάτι που μπορεί να καταγραφεί από όλους μας.

Στον προγραμματισμό για το 2020 περιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει ένα νέο «πρόσωπο» για τη διεθνή της προβολή, ότι θα παρακολουθήσουμε τους επετειακούς εορτασμούς για τη 200ή επέτειο της Επανάστασης του 1821 με τη συμμετοχή της Ομογένειας, ότι όσοι εργαζόμενοι ομογενείς επαναπατριστούν στην Ελλάδα θα πληρώσουν το μισό μόνο φόρο για τα επόμενα 7 χρόνια και ότι τα ελληνικά προξενεία επιτέλους θα αρχίσουν να εξυπηρετούν τους ομογενείς μέσω ίντερνετ.

Ας δούμε όμως πιο προσεκτικά ένα -ένα τα «δώρα» της Ελλάδας προς τους ομογενείς για το 2021.

Αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχημάτισε την ομάδα στρατηγικού σχεδιασμού Repositioning Greece στο υπουργείο Εξωτερικών, για τη δημιουργία μια νέας ενιαίας αναβαθμισμένης και ενισχυμένης επικοινωνιακής εικόνας (branding), με την οποία θα προβάλλεται η Ελλάδα στο εξωτερικό. Η εικόνα αυτή θα πρέπει να εξηγεί ποια είναι η Ελλάδα του σήμερα και του μέλλοντος από κάθε πλευρά και να δημιουργεί θετικές εντυπώσεις στους πάντες στο εξωτερικό, ούτως ώστε να αγαπήσουν τα πολιτιστικά και ακαδημαϊκά της επιτεύγματα, να κάνουν δουλειές μαζί της και να την επισκεφτούν ως τουρίστες και επενδυτές.

Ωστόσο, πολύ πρόσφατα από την ομάδα αυτή αποχώρησε για άγνωστη αιτία ο Ελληνοαμερικανός Στηβ Βρανάκης με 20ετή εμπειρία στη διαφήμιση και προβολή στις πολυεθνικές Google, YouTube, Chrome κ.λπ., καθώς και ο παραιτηθείς Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δημητριάδης. Ταυτόχρονα, με τροπολογία στη Βουλή η ευθύνη για τη ομάδα Repositioning Greece αφαιρέθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών και ανετέθη στο Γραφείο του Πρωθυπουργού.

Πέρασαν 14 περίπου μήνες από το ξεκίνημα της προσπάθειας και η πανδημία του κορωνοϊού δεν αποτελεί κατά τη γνώμη μας επαρκή δικαιολογία για την καθυστέρηση. Πάμε χαμένοι αν οι φιλόδοξοι στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης για την Ομογένεια και τις συνεργασίες της με το εξωτερικό αδυνατούν να πείσουν τους διπλωμάτες μας. Αν δεν πείθονται αυτοί που είναι Ελληνες, πώς είναι δυνατόν να πειστούν για την Ελλάδα οι ξένοι; Γιατί επίσης δεν έχει εμπλακεί στην υπόθεση αυτή ο εξειδικευμένος κλάδος των Ακολούθων και Συμβούλων Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού, που συνεχίζουν να κρατιούνται στο περιθώριο γιατί η πλήρης αξιοποίησή τους θα έβγαζε στη φόρα πολλές ατέλειες της ελληνικής διπλωματίας;

Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι με την πατριωτική υποστήριξη της Τράπεζας Πειραιώς και σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και άλλους φορείς, η Επιτροπή της Γιάννας Αγγελοπούλου ετοιμάζει εκδηλώσεις μαζί με αρκετές οργανώσεις των Ελλήνων του εξωτερικού σε διάφορες χώρες. Η προσπάθεια όμως αυτή, παρ’ όλο που αφορά πρωτίστως τις πρεσβείες και τα προξενεία μας στο εξωτερικό, φαίνεται ότι δεν αρκεί για ορισμένους γνωστούς Ελληνες επίτιμους πρέσβεις οι οποίοι συσπειρώθηκαν πίσω από κάποιο άγνωστο γενικώς «Ινστιτούτο» ήπιας διπλωματίας χωρίς σοβαρό «δείγμα γραφής», που κινείται ανεξάρτητα και υπονοεί ότι η Επιτροπή Αγγελοπούλου δεν κάνει επαρκή δουλειά στις ξένες κοινωνίες και κράτη.

Θα ήταν πολύ λυπηρό εάν και στην περίπτωση αυτή που απαιτεί ομοψυχία, ενότητα και τη συνεργασία όλων για να σταλεί ένα ενιαίο ισχυρό μήνυμα σε εχθρούς και φίλους, υπερισχύσει η αλαζονεία και ο φαύλος φιλοτομαρισμός.

Η ίδια αμφισβήτηση υποβόσκει και σχετικά με την κυβερνητική απόφαση να προσελκύσει ομογενείς και ξένους στην Ελλάδα με το δέλεαρ της μείωσης των φορολογικών τους υποχρεώσεων. Πολλοί στην Ελλάδα ήδη άρχισαν να μεμψιμοιρούν ότι το μέτρο είναι άνισο, τους αδικεί και ζητούν και αυτοί μείωση του φόρου που πληρώνουν.

Ευχής έργον, τέλος, θα ήταν η πλήρης μετατροπή των ελληνικών προξενείων στο εξωτερικό σε κέντρα απρόσωπης, ισότιμης, ψηφιακής εξυπηρέτησης των ομογενών, χωρίς διακρίσεις και καθυστερήσεις, για να ευνοούνται σκανδαλωδώς όσοι έχουν «μπάρμπα στη Κορώνη». Στις περισσότερες δυτικές χώρες οι πολίτες επικοινωνούν με τα υπουργεία και τις πρεσβείες τους ηλεκτρονικά, ισότιμα και με βάση το νόμο και έτσι θα πρέπει να γίνεται και με την Ελλάδα. Καλή αρχή ευχόμαστε σε μια πρώτη προσπάθεια και θα περιμένουμε να πληροφορηθούμε ποια νέα «κόλπα» θα εφεύρουν οι πάρα πολλοί τριτοκοσμικοί και διεφθαρμένοι της Ελλάδας για να συντηρήσουν το πελατειακό τους καθεστώς, μετά την ηλεκτρονική αναβάθμιση των δημοσίων υπηρεσιών.

Στην Αγγλία πάντως, τις παράνομες απαλλαγές των Ελλήνων από την υποχρέωση στράτευσής τους μέσω του εκεί ελληνικού προξενείου, ανέλαβε να τις σταματήσει η ίδια η …βρετανική κυβέρνηση! Λόγω Brexit τα ελληνόπουλα που πάνε στην Αγγλία για σπουδές και στη συνέχεια μένουν εκεί για ορισμένα χρόνια για να απαλλαγούν από το Στρατό, νόμιμα ή παράνομα, δεν θα προλαβαίνουν να το κάνουν αυτό γιατί θα τους διώχνουν οι Αγγλοι από τη χώρα πριν συμπληρώσουν στην Αγγλία τον απαιτούμενο χρόνο στο εξωτερικό.

Χρονιάρες μέρες όμως έχουμε και θα πρέπει μαζί με τις ευχές μας για «Καλές Γιορτές» να στείλουμε και ένα θετικό μήνυμα προς τους συμπατριώτες μας ομογενείς. Γι’ αυτό θέλουμε να υπογραμμίσουμε στους αρμόδιους της Αθήνας ότι ανάμεσα στα όσα ετοιμάζουν για τους Ελληνες του εξωτερικού, το πιο σημαντικό από όλα θα είναι να εντοπιστεί και να μετρηθεί η «αδήλωτη» μέχρι σήμερα Ομογένεια και ιδιαίτερα αυτή των παλαιότερων γενιών. Αν η Αθήνα μπορέσει να φέρει κοντά της τα εκατομμύρια των Ελλήνων, όλων των γενιών, που της γύρισαν δικαιολογημένα την πλάτη, αλλά και τους επιτυχημένους «Ολυμπιονίκες» του εξωτερικού που θριαμβεύουν διεθνώς στις επιστήμες, στην οικονομία, στην εκπαίδευση και στις τέχνες, δεν θα χρειάζεται κανενός άλλου είδους «τείχη» για να την προστατεύουν και δυνάμεις για να την πηγαίνουν μπροστά.

* Ο Γιώργος Χατζηιωάννου διετέλεσε Σύμβουλος Τύπου στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και στις πρεσβείες Λονδίνου και Μόσχας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καλημέρα από την βροχερή Αθήνα που «χτυπιέται» από την Αριελ και μάλιστα, οι ειδικοί μιλούν για ακραία καιρικά φαινόμενα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα εξαγωγέας ενεργειακής ασφάλειας (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. «Οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ υψηλές.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας