x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράμμα από το Λονδίνο: Βοηθήστε όλοι την παρέλαση της 5ης Λεωφόρου

Παρακολουθώντας τελευταία από την Αθήνα τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ομογένεια των ΗΠΑ, σημειώσαμε τέσσερις από αυτές που μας έκαναν τη μεγαλύτερη εντύπωση. Συνδέονται μεταξύ τους σας κρίκοι της ίδιας αλυσίδας, με επίκεντρο τη μόνιμη δυσπραγία της χρηματοδότησης σοβαρών εκδηλώσεων, όπως η επικείμενη ετήσια εθνική παρέλαση της 5ης Λεωφόρου στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης.

Σχετικά με τη διοργάνωση της παρέλασης της Νέας Υόρκης, η άποψη αυτών που ενδιαφέρονται για τον Ελληνισμό του εξωτερικού είναι ότι φέτος βρίσκεται σε καλά χέρια. Πρόκειται, όπως γνωρίζετε όλοι σας, για τα πολύπειρα χέρια του ηγέτη των απανταχού Κυπρίων Φίλιπ Κρίστοφερ. Πολύ σωστά ο «γκουρού» του κυπριακού λόμπι στις ΗΠΑ κ. Κρίστοφερ ανέλαβε τις πατριωτικές ευθύνες του και μπήκε μπροστά για να ανταποδώσει στις χιλιάδες των απλών ομογενών από όλα τα μέρη της Ελλάδας, τη βοήθεια που προσέφεραν στον κυπριακό αγώνα από το 1974 μέχρι σήμερα.

Φτάνει όμως ένας Κρίστοφερ, τα προεδρεία ορισμένων ομογενειακών οργανώσεων και τα ομογενειακά ΜΜΕ που αναγνωρίζουν το χρέος τους προς την Ομογένεια, για να ορθοποδήσει το πατριωτικό αίσθημα στους Ελληνοαμερικανούς που έχουν ενσωματωθεί στην αμερικανική κοινωνία; Οχι βέβαια. Πολλοί γνωστοί σε όλους σας ανήλθαν οικονομικά και κοινωνικά ανεβαίνοντας πάνω στο σβέρκο της Ομογένειας, αλλά ελάχιστοι ξεπληρώνουν δίκαια το χρέος τους προς αυτήν.

Οι υπόλοιπες τρεις εξελίξεις αφορούν την επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμού Γιώργου Κώτσηρα στο Σικάγο, την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου στις Μπαχάμες και τη δήλωση του ομογενή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη, στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματος, ότι οι ομογενείς πρέπει να στέλνουν στην ελληνική Βουλή τους δικούς τους βουλευτές.

Σχετικά με τον κ. Κασσελάκη, αν έχει υπόψη του κάποιον συγκεκριμένο ομοϊδεάτη του στην Αμερική, ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, που έχει στο μυαλό του να κατεβάσει σε μελλοντικές ελληνικές βουλευτικές εκλογές, εάν φυσικά η πρότασή του εγκριθεί από τη Βουλή, να μας πει ποιος ακριβώς είναι από τώρα για να τον «ζυγίσουμε». Ο ίδιος πριν αναλάβει τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν άγνωστος στην Ελλάδα και στην Ομογένεια. Θέλουμε να δούμε από τώρα αν και οι υποψήφιοι βουλευτές της Ομογένειας που έχει υπόψη του ο ομογενής πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι και αυτοί τελείως άγνωστοι, όπως αυτός πριν ξεκινήσει τις βόλτες του με τον σύζυγό του και το σκυλάκι τους στους δρόμους της Ελλάδας. Με αρπαχτές και καιροσκοπισμούς όμως δεν πάει μπροστά ο Ελληνισμός του εξωτερικού και σίγουρα δεν γίνεται παρέλαση στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν με «κόλλυβα».

Απαράδεκτος είναι και ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος ο οποίος δένει χειροπόδαρα την Ομογένεια για να μην απειλεί τον Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο παρακαλάει να τον κάνει Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως. Στις Μπαχάμες που είναι ανεξάρτητο κράτος και μέλος της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, εμφανίστηκε περίπου ως… «αρχηγός κράτους» και είχε επαφές με πρωθυπουργό και κυβερνήτη. Αφού δεν περιορίζεται με σεμνότητα και ταπεινότητα αποκλειστικά στα θρησκευτικά του καθήκοντα και θέλει να το «παίζει» και ηγέτης της Ομογένειας, εφ’ όλης της ύλης, τότε θα πρέπει να αναλάβει και υπεύθυνα τις υποχρεώσεις που του αναλογούν. Σ’ αυτές συμπεριλαμβάνονται οι χρηματοδοτήσεις των ετήσιων εθνικών παρελάσεων σε Νέα Υόρκη, Βοστώνη, Σικάγο, Φιλαδέλφεια κ.λπ., η υπεράσπιση των εθνικών θεμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, η αναβάθμιση της παροικιακής Παιδείας κ.λπ. όπως άριστα είχε κάνει ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος. Αυτό όμως που κάνει στην πράξη ο κ. Ελπιδοφόρος, είναι να εκμεταλλεύεται τις οικονομικές δωρεές της ελληνοαμερικανικής κοινότητας για να προωθεί τον εαυτό του και τους φίλους του. Αν διαφωνεί ας βγάλει τα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής Αμερικής στο φως, μέσω ανεξάρτητων ελεγκτών.

Τελευταία αφήσαμε την περίπτωση του όντως σοβαρού και σεμνού νέου υφυπουργού Απόδημου Ελληνισμού Γιώργου Κώτσηρα, για να έχουμε την ευκαιρία να υπογραμμίσουμε τις ευθύνες της Ελληνικής Πολιτείας για την αναβάθμιση του ρόλου της Ομογένειας. Δεν θα μιλήσουμε τη φορά αυτή για πρεσβείες και προξενεία. Ομως «μέλι» έχει η κατά τα άλλα πανάξια ομογένεια του Σικάγου και τα τελευταία χρόνια την επισκέπτονται πολύ συχνά συγκριτικά με άλλες περιοχές των ΗΠΑ οι πολιτικοί προϊστάμενοι του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας;

Μια επίσκεψη στην Αμερική δεν αποτελεί διαδρομή «Ομόνοια – Σύνταγμα» και αναρωτιόμαστε γιατί οι αρμόδιοι δεν οργανώνουν περιοδείες των Ελλήνων πολιτικών ταυτόχρονα σε περισσότερες της μίας μεγαλουπόλεις με μεγάλο αριθμό ομογενών και γιατί δεν τους αφήνουν να έλθουν ελεύθερα και έξω από τα γνωστά στερεότυπα σε άμεση επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερους ομογενείς. Μόνο έτσι οι πολιτικοί της Ελλάδας θα μπορέσουν να έλθουν σε επαφή με τα πραγματικά προβλήματα της Ομογένειας. Το κύριο καθήκον τους είναι η στενότερη επαφή και συνεργασία μεταξύ των επιτυχημένων ομογενών με τις μάζες των απλών συμπατριωτών τους και η δημιουργία γεφυρών μεταξύ των διαφόρων γενεών των απόδημων Ελλήνων, για να διατηρούν ζωντανή την επαφή με την Ελλάδα, και οι πλήρως ενσωματωμένοι στην αμερικανική κοινωνία.

Ενα παράδειγμα για το τι γίνεται στην πράξη, πριν κλείσουμε για σήμερα. Η εφημερίδα «Καθημερινή» που συνήθως σπονσοράρει οργανωτικά και επικοινωνιακά αυτά τα πράγματα, σπονσοράρει τελευταία επικοινωνιακά μια καινούργια ομογενειακή οργάνωση που ονομάζεται «Κόμβος». Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσοι και ποιοι μεγαλοσχήμονες τεράστιας οικονομικής, πολιτικής, ακαδημαϊκής κ.λπ. επιφάνειας της ελληνικής ελίτ είναι τα μέλη της. Μπορείτε να τους βρείτε στο ίντερνετ αν θέλετε. Επιθυμούν λέει να ασχοληθούν με τον Απόδημο Ελληνισμό. Είδατε όμως κανέναν από αυτούς να ασχολείται με την εθνική παρέλαση της Νέας Υόρκης; Οχι βέβαια. Σαν τον κ. Ελπιδοφόρο και αυτοί θέλουν να «εκπροσωπήσουν» πλασματικά την Ομογένεια για να προωθήσουν τις προσωπικές τους μπίζνες.

* Ο Γιώργος Χατζηιωάννου διετέλεσε Σύμβουλος Τύπου στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και στις πρεσβείες Λονδίνου και Μόσχας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπορεί τα εφετινά όπως και τα περυσινά πλέι οφ να είχαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον λόγω του έντονου συναγωνισμού και την μικρών βαθμολογικών αποστάσεων με τις οποίες ολοκλήρωσαν την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος οι τέσσερις μεγάλοι του ελληνικού ποδοσφαίρου (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ) όμως είναι ολοφάνερο ότι το φορμάτ που ισχύει αυτή τη στιγμή χολώνει και θα πρέπει να αλλάξει το ταχύτερο, αν είναι δυνατόν και από την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ