Γυναίκα, πρώην υπουργό Εξωτερικών από χώρα της Λατινικής Αμερικής, με σημαντικές εμπειρίες σε ειρηνευτικά θέματα, είναι το πρόσωπο που προτείνει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, για να αναλάβει ρόλο απεσταλμένου για το Κυπριακό.
Η Γραμματεία του Διεθνούς Οργανισμού έχει διαβιβάσει το όνομα στην κυπριακή κυβέρνηση και στο κατοχικό καθεστώς την Παρασκευή. Οπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, πρόκειται για πρόσωπο το οποίο έχει διαδραματίσει ρόλο σε σημαντικά ζητήματα στο διεθνές πεδίο, κυρίως σε θέματα, που έχουν να κάνουν με εκτόνωση κρίσεων. Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών θεωρούν ότι η συγκεκριμένη κυρία, μελλοντικά, πιθανόν να αναλάβει και Γ.Γ. του Οργανισμού.
Μετά τη διαβίβαση του ονόματος, αναμένεται τώρα η απάντηση των εμπλεκομένων, που θα ανάψουν πράσινο ή κόκκινο φως στον Γενικό Γραμματέα για να προχωρήσει ο διορισμός. Ο ΓΓ ενθαρρύνει τους εμπλεκόμενους να αποδεχθούν την πρότασή του. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες είχε προτείνει για τη θέση αυτή την πρώην υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας, Τζούλι Μπίσοπ. Την πρόταση είχε αποδεχθεί η Λευκωσία, αλλά την απέρριψε η κατοχική πλευρά, με το επιχείρημα ότι προερχόταν από χώρα της Κοινοπολιτείας, στην οποία ανήκει η Κυπριακή Δημοκρατία. Σημείωναν παράλληλα, ότι θα ήταν «υπό την επιρροή των Βρετανών». Η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, για να αποφευχθούν αντιδράσεις και ενστάσεις από την κατοχική δύναμη επέλεξε πρόσωπο, το οποίο δεν προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Κοινοπολιτεία.
Η Λευκωσία έχει διευκολύνει μέχρι τώρα τη διαχείριση του ΟΗΕ για να προχωρήσει ο διορισμός (αλλαγή τίτλου κ.λπ.), αν και είναι προφανές πως δύσκολα θα μπορεί να ξεπερασθεί η τουρκική στάση. Η κατοχική πλευρά όχι μόνο επιμένει στην αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας και ίσου διεθνούς καθεστώτος, αλλά προκαλεί και εντάσεις στη νεκρή ζώνη.