H αγγαρεία της κ. Λουτ

AP/Petros Karadjias

Το γεγονός και μόνο ότι προγραμμάτισε παραμονή στην Κύπρο μόνο για ένα βράδυ καταδεικνύει την απαισιοδοξία και της ίδιας της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Hνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λουτ (Jane Holl Lute) να πετύχει ρήξη του παρατεταμένου αδιεξόδου στο Κυπριακό. Ηταν η τέταρτη επίσκεψή της στο νησί από τότε που ανέλαβε καθήκοντα προσωρινής (;) απεσταλμένης του κ. Γκουτέρες και δεν κατάφερε ούτε αυτή τη φορά να καταλήξει σε συμφωνία για συνομολόγηση των περιβόητων όρων αναφοράς, ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, αλλά ούτε και να φέρει στο τραπέζι σε μια κοινή συνάντηση τους κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί.

Οι συνομιλίες για το Κυπριακό διακόπηκαν πριν από είκοσι περίπου μήνες -τον Ιούλιο του 2017- όταν κατέρρευσε η διεθνής διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα. Εκτοτε, ψάχνονται ακόμη όλες οι πλευρές να βρουν ένα κοινό σημείο επαφής ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος. Υπάρχει διαφωνία ακόμη και για το περιεχόμενο του πλαισίου Γκουτέρες με τα έξι σημεία με τα οποία ο κ. Γκουτέρες είχε περιγράψει τους άξονες που θα διέπουν τη λύση του Κυπριακού. Η ε/κ πλευρά θεωρεί ότι το σωστό πλαίσιο Γκουτέρες είναι αυτό με τις επεξηγήσεις που δόθηκαν από τον ΓΓ του ΟΗΕ σε σειρά διευκρινίσεων που του ζητήθηκαν στις 4 Ιουλίου, τελευταία ημέρα της διάσκεψης. Η τουρκική πλευρά επιμένει ότι ένα ήταν το πλαίσιο του ΓΓ, αυτό που τους κατέθεσε με άτυπο έγγραφο στις 30 Ιουνίου και, δυστυχώς για μας, μόνο σε αυτό αναφέρθηκε και ο κ. Γκουτέρες στις εκθέσεις του που ακολούθησαν.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί επιμένει φορτικά σε πολιτική ισότητα με θετική ψήφο των Τουρκοκυπρίων σε όλα, παρά το ότι ακόμα και το πρώτο έγγραφο του πλαισίου Γκουτέρες δεν αναφερόταν σε κάτι τέτοιο. Η εμμονή του αυτή τέθηκε μάλιστα και ως προϋπόθεση για να αποδεχθεί κοινή συνάντησή του με τον κ. Αναστασιάδη παρουσία της κ. Λουτ σε αυτή την περιοδεία της αξιωματούχου του ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ερμηνεύει την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων με διαφορετική λογική που ξεπερνά και τις συμφωνίες της Ζυρίχης, με προφανή στόχο να μην προκαλούνται προβλήματα στη λειτουργικότητα της λύσης. Οπως εξήγησε και χθες ο Ε/κ διαπραγματευτής Α. Μαυρογιάννης, ο πρόεδρος Αναστασιάδης «αποδέχεται και την έννοια της αποτελεσματικής συμμετοχής των Τ/κ στη διακυβέρνηση και τη θετική ψήφο, εκεί και όπου οι περιστάσεις είναι τέτοιες που θα ασκείται η θετική ψήφος κατά τρόπο που η όποια απόφαση των θεσμικών οργάνων του κράτους να μην επηρεάζει αρνητικά τα συμφέροντα της άλλης κοινότητας».

Υπό αυτές τις περιστάσεις είναι αδύνατον για την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ να προχωρήσει στο επόμενο βήμα και να εξετάσει άλλες πτυχές – αγκάθια όπως η ασφάλεια. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι θα εγκαταλειφθεί η προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών και ο ΓΓ θα καταθέσει την εντολή της προσφοράς των καλών του υπηρεσιών. Απλά οι εξελίξεις παίρνουν νέα αναβολή μέχρι που ο ΓΓ και τα εμπλεκόμενα μέρη κρίνουν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να παρέμβουν. Μια τακτική που συνεχίζεται για 45 χρόνια τώρα και έχει κοστίσει ακριβά στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Και τίποτα στην τουρκική, που εδραιώνει τα διχοτομικά τετελεσμένα στα κατεχόμενα…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available