H ΕΚΤ «παγώνει» τα επιτόκια και προχωρά σε νέα στήριξη της οικονομίας στην Ευρωζώνη

Τα κεντρικά γραφεία της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη (AP Photo/Michael Probst, FILE).

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ. Μια σημαντική στροφή στην πολιτική της ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) παρουσιάζοντας νέα μέτρα για την τόνωση της επιβραδυνόμενης Οικονομίας της Ευρωζώνης, τρεις μόλις μήνες μετά το τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Πρόκειται έτσι για την πρώτη κεντρική τράπεζα πλούσιας χώρας η οποία ανακοινώνει μέτρα ως αντίδραση σε ενδεχόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας Οικονομίας.

Ουσιαστικά ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, εξήγγειλε περισσότερο φθηνό χρήμα στις τράπεζες και «πάγωμα» των επιτοκίων έως το 2020, προκειμένου να αναχαιτίσει την απροσδόκητη επιβράδυνση της Οικονομίας στην Ευρωζώνη.

Η ΕΚΤ αναθεώρησε σημαντικά προς τα κάτω την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης φέτος στο 1,1% από 1,7%.

Ετσι, σε «απάντηση» των νέων δεδομένων, η ΕΚΤ αποφάσισε ομόφωνα, να προσφέρει πρόσθετη στήριξη σε τέσσερα μέτωπα.

Πρώτον, σ’ αυτό των επιτοκίων, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο Κεντρικός Τραπεζίτης, η ΕΚΤ θα επεκτείνει τον χρόνο που θα κρατήσει παγωμένα τα επιτόκια ως την αρχή του 2020. Η ΕΚΤ είχε δεσμευτεί να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια μέχρι το τέλος του καλοκαιριού του 2019.

Το δεύτερο μέτωπο αφορά τη συνέχιση της πολιτικής επανεπένδυσης των ομολόγων που λήγουν. Τούτο πρακτικά σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει από την αγορά επιλέξιμα ομόλογα, προκειμένου να αντικαθιστά με τα ομόλογα που κατέχει και λήγουν

Από την παράταση του μέτρου αυτού μπορεί να ωφεληθεί και η Ελλάδα, εφόσον τα εγχώρια ομόλογα καταστούν επιλέξιμα, λαμβάνοντας τη λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης.

Το τρίτο μέτρο αφορά στη συνέχιση της παροχής φθηνής ρευστότητας προς τις τράπεζες μέσω του προγράμματος TLTRO. Tέλος, (τέταρτο μέτρο) η ΕΚΤ θα συνεχίσει να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες ρευστότητας των τραπεζών με σταθερό επιτόκιο.

Η δέσμη αυτή των μέτρων, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Μάριο Ντράγκι, συνιστά πρόσθετη χαλάρωση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι εξωγενείς παράγοντες που ευθύνονται για την επιβράδυνση της οικονομίας.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο κίνδυνος περαιτέρω επιβράδυνσης είναι υπαρκτός. Η ΕΚΤ εκτιμά ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αυξηθεί φέτος κατά 1,1% έναντι 1,7% που προέβλεπε το Δεκέμβριο.

Αντιστοίχως, το 2020, η πρόβλεψη για το ΑΕΠ διαμορφώνεται στο 1,6% από 1,7%, και το 2021 στο 1,5%. Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις και για τον πληθωρισμό, καθώς η πρόβλεψη για φέτος διαμορφώνεται στο 1,6% από 1,8% και το 2020 στο 1,5% από 1,7%.

Τα παραπάνω είχαν αρνητική επίπτωση στην ισοτιμία ευρώ, το οποίο υποχώρησε στα 1,1244 δολ. από το επίπεδο των 1,1307 που διαπραγματευόταν νωρίς πρωί.

Η απόφαση της ΕΚΤ να ενεργοποιήσει περαιτέρω εργαλεία για την τόνωση της ευρωζώνης έρχεται σε μία συγκυρία επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης, καθώς ο κλείνει ο κύκλος ανάκαμψης που ακολούθησε την κρίση.

Ο κ. Ντράγκι πάντως ξεκαθάρισε πως θα ήταν λάθος να εστιάζουμε αμιγώς στην αποδυνάμωση της δυναμικής της ευρωζώνης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ακόμα μιλάμε για ανάπτυξη και για αύξηση μισθών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο επαναβεβαίωσε επίσης ότι θα συνεχίσει μία υπόγεια συνέχιση της ποσοτικής χαλάρωσης, που τυπικά σταμάτησε στο τέλος του 2018.

Η Ευρωτράπεζα ήδη επανεπενδύει τα κεφάλαια που ανακτά από την ωρίμαση ομολόγων που είχε αγοράσει κατά τη διάρκεια του QE.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως διατηρεί ένα υπόγειο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, χωρίς όμως να αυξάνει το χαρτοφυλάκιό της, που με τις επανεπενδύσεις διατηρείται στατικό στα επίπεδα που ήταν όταν τελείωσε το QE.

Ο κ. Ντράγκι διευκρίνισε πως δεν έγινε συζήτηση για επανεκκίνηση του επίσημου QE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available