H παρέλαση στη Νέα Υόρκη και η καλύτερη αξιοποίησή της

Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Κώστας Μπέη.

Ο Νικ Γκρέγκορυ (Γρηγοριάδης) -ο γνωστός μετεωρολόγος στο «Κανάλι 5»- έκλεψε την παράσταση της τηλεοπτικής μετάδοσης της παρέλασης την Κυριακή.

Λίγο πριν τελειώσει το κανάλι την κάλυψη, έβγαλε το κοστούμι του, έβαλε την παραδοσιακή ποντιακή φορεσιά… ανέβηκε στην εξέδρα που ήταν η ορχήστρα και άρχισε να χορεύει με μια ομάδα χορευτών.

Ηταν δε τόσο καλός που θα μπορούσε να θεωρηθεί επαγγελματίας, με τα αέρινα βήματα, τις χορευτικές φιγούρες, με ένα κέφι και μια χαρά ενός διεθνούς φήμης χορευτή.

Σε λίγο τον ακολούθησε και ο Ερνι Ανάστος, ο παλαίμαχος, κεντρικός παρουσιαστής του «Fox» στη Νέα Υόρκη, ο οποίος επίσης απέδειξε ότι γνωρίζει καλά τους ελληνικούς χορούς.

Σημειώστε ότι και οι δυο τους είναι γεννημένοι εδώ.

Μπορεί μερικοί να δυσανασχετήσουν και να ισχυριστούν ότι ο χορός και η 25η Μαρτίου δεν πάνε μαζί.

Κι όμως, πάνε: Πρώτον, πάνε γιατί οι ήρωες του ’21 μετά από τις μάχες με τους Τούρκους το έριχναν στο χορό και, δεύτερον, γιατί η ελληνικότητα εκδηλώνεται και διά μέσου του χορού και του τραγουδιού.

Αποτελεί μέρος της ταυτότητάς μας.

Κι όπως πολύ σωστά δήλωσε ο Γιάννης Κατσιματίδης, αν και είμαστε Αμερικανοί δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε την ταυτότητά μας, τις παραδόσεις, την γλώσσα μας.

Ηταν καλή παρέλαση.

Βοήθησε και ο καιρός. Πάντα ο καιρός παίζει ρόλο. Θετικό ή αρνητικό. Και έτσι είχαμε μια από τις πιο καλές παρελάσεις των τελευταίων ετών, η οποία διήρκησε περισσότερο από 2,5 ώρες και μεταδόθηκε ζωντανά από το «Κανάλι 9».

Κι αυτό χάρη στον Τζον Κατσιματίδη, τον ομογενή δισεκατομμυριούχο, εν πολλοίς το πρόσωπο της Ομογένειας στους πολιτικούς της πόλης της Νέας Υόρκης.

Ναι, ήταν τόσο μεγάλη που κράτησε 2,5 ώρες. Πιθανόν κάτι που εμείς το συνηθίσαμε. Αλλά ας μην το παίρνουμε ως δεδομένο. Είναι μεγάλη υπόθεση. Γι’ αυτό και προσελκύει τόσο ενδιαφέρον.

Μας έλειψαν όμως οι υψηλοί εκπρόσωποι της γενέτειρας. Και να προσθέσω, για μια ακόμα φορά, και τώρα που τελείωσε η παρέλαση να το τονίσω, ότι ο αποκλεισμός της κυβέρνησης από τις παρελάσεις μας είναι λάθος.

Είναι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του λαού. Ο αποκλεισμός τους δεν ωφελεί σε τίποτα. Το αντίθετο, κάνει ζημιά.

Με βάση λοιπόν την σημασία της παρέλασης της Νέας Υόρκης, αλλά και των άλλων μεγάλων παρελάσεων των κέντρων του Ελληνισμού, π.χ. Βοστώνη και Φιλαδέλφεια θέλω να προτείνω το εξής:

Να αναδειχθεί η παρέλαση στη Νέα Υόρκη σε σύμβολο εθνικής ενότητας, συνεργασίας και σύσφιξης των δεσμών μητέρας πατρίδας και Ομογένειας.

Για τον σκοπό αυτό προτείνω να συμμετάσχει σε ετήσια βάση ο εκάστοτε πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από την Προεδρική Φρουρά και από λίγα στελέχη των βασικότερων πολιτικών κομμάτων της χώρας.

Η επίσκεψη του Προέδρου θα ελκύσει μεγαλύτερο ακόμα αριθμό ομογενών και Αμερικανών αξιωματούχων, και θα τονωθεί ακόμα περισσότερο ο δεσμός Ομογένειας-μητέρας πατρίδας.

Επίσης, ο Πρόεδρος να επισκέπτεται τουλάχιστον μια άλλη πόλη, εκτός της Νέας Υόρκης, όπως π.χ. Βοστώνη, Σικάγο, Τάρπον Σπρινγκς, Σαν Φρανσίσκο κ.τ.λ.

Μπορεί μερικοί να θεωρήσουν ότι μια επίσκεψη του Ελληνα Προέδρου θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και μια επίσκεψη στον Αμερικανό Πρόεδρο.

Ενώ μπορεί να γίνει και αυτό, είναι λάθος να θεωρείται η επίσκεψη στον Λευκό Οίκο ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επίσκεψη στις ΗΠΑ του Ελληνα Προέδρου.

Ενα λάθος που ανάγεται στην εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αρκεί και υπέρ αρκεί η επίσκεψη στην Ομογένεια.

Αυτό όμως θα πρέπει να δουλευτεί από τώρα από τους αρμόδιους φορείς…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available