x

Αμερική

H 80ή επέτειος του «Ελληνικού Σπουδαστηρίου» του Παν/μιου του Πίτσμπουργκ

04 Νοεμβρίου 2021

ΠΙΤΣΜΠΟΥΡΓΚ – Στις 7 Νοεμβρίου 2021, συμπληρώνονται 80 χρόνια από την ίδρυση του «Ελληνικού Σπουδαστηρίου», του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.

Το «Ελληνικό Σπουδαστήριο» λειτουργεί από το 1941 ως τόπος πνευματικής παιδείας και επιστημονικής προσφοράς και αποτελεί ακαδημαϊκή και πολιτιστική στέγη των Ελληνοαμερικανών της Δυτικής Πενσυλβάνιας. Συχνά, πραγματοποιούνται δράσεις διατήρησης της μνήμης των χριστιανών της Κωνσταντινουπόλεως, των νήσων Ιμβρου και Τενέδου, της Μικράς Ασίας και Ανατολίας, αλλά κυρίως των Ελλήνων που εγκαταστάθηκαν στην γεωγραφική περιοχή της Δυτικής Πενσυλβάνιας.

Οι εκδηλώσεις αρχίζουν την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου στις 8 το βράδυ με χαιρετισμό από τον δήμαρχο της Πόλης του Πίτσμπουργκ, William Peduto και τον πρόεδρο της Περιφέρειας Allegheny, Richard Fitzgerald. Το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμος και η Περιφέρεια θα παρουσιάσουν προκηρύξεις καθώς και έπαινο προς τους Ελληνες μετανάστες που εμπλούτισαν την Περιφέρεια της Δυτικής Πενσυλβάνιας.

Στις 6 Νοεμβρίου θα τιμηθούν οι Θεμελιωτές του «Ελληνικού Σπουδαστηρίου», ενώ θα τιμηθεί ο Νικόλαος Καλημεράκης, Μέγας Ευεργέτης των Κρητών και της Εκκλησίας της Κρήτης. Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν η πρέσβης της Ελλάδος στις ΗΠΑ, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ Δρ Patrick D. Gallagher, ο Αρχιεπίσκοπος της Εκκλησίας της Κρήτης κ. Ειρηναίος, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο Δρ Γιάννης Φίλης, ομότιμος καθηγητής και πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, η κ. Λένα Μπορμπουδάκη, διευθύντρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης και ο κ. Ιάκωβος Μπουτζούκας, πρόεδρος της Παγκρητικής Ενωσης Αμερικής.

Το πρόγραμμα της 7ης Νοεμβρίου, είναι τιμητικά αφιερωμένο στον Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα Α’, ο οποίος υποστήριξε την θεμελίωση του «Ελληνικού Σπουδαστηρίου», και τέλεσε τα εγκαίνια στις 7 Νοεμβρίου του 1941 ως Αρχιεπίσκοπος της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Βορείου και Νοτίου Αμερικής. Την Αφιερωματική Εσπερίδα θα χαιρετίσει ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος Α’, ο Μακαριότατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος Γ’, ο κ. Ευάγγελος Ανδρέου, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης της Ελλάδος (EUARCE), και ο κ. Δημήτρης Ηλιόπουλος, πρέσβης της Ελλάδος ε.τ. και τ. πρέσβης ΕΕ σε ΟΗΕ Γενεύη.

Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης είναι ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος της Ελληνορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, με αφιέρωμα «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας ως πρότυπο φιλόφρονος οικουμενικής χριστιανικής και εν γένει θρησκευτικής διαλλαγής και ενότητος ενώπιον της συγχρόνου ανθρωπότητος».

Αμέσως μετά το πρόγραμμα, θα εγκαινιαστεί το «Ψηφιακό Ελληνοαμερικανικό Πολιτιστικό Κέντρο της Δυτικής Πενσυλβάνιας» που θα στεγάζεται επισήμως  εντός του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ ως διαρκής πολυθεματική ιστορική μαρτυρία της ζωής των προγόνων και των απογόνων των Ελλήνων μεταναστών στην περιοχή της Δυτικής Πενσυλβάνιας, αλλά και ως οργανικό κέντρο εκπαιδευτικό (π.χ. διαδικτυακές συνδέσεις στα προγράμματα ελληνομάθειας), πολιτιστικό (π.χ. συνδέσεις με τα εν Ελλάδι και Ελληνική Διασπορά ψηφιακά κέντρα μορφωτικών ιδρυμάτων), ενημερωτικό (π.χ. συνδέσεις με τα εν Ελλάδι και ελληνική Διασπορά Μ.Μ.Ε). Ειδικό τμήμα του Κέντρου θα στεγάσει όλο το ιστορικό αρχειακό υλικό και τα πρακτικά των Παγκοσμίων Συνεδρίων «Βυζαντινός Μουσικός Πολιτισμός» του Αμερικανικού Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικής και Υμνολογίας (από το 2007), καθώς και την ψηφιακή μουσική και μουσικολογική βιβλιοθήκη, που αποτελεί μέρος των προγραμμάτων Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου.

Λόγω των περιορισμών που επιβάλλονται εξαιτίας της πανδημίας, οι εκδηλώσεις θα γίνουν διαδικτυακά στον ιστότοπο https://pahellenicfoundation.org/80th

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος απηύθυνε ομιλία κατά την έναρξη του Διεθνούς Συνεδρίου “World Policy Conference” στο Abu Dhabi και αναφέρθηκε στις σχέσεις με την Εκκλησία της Ρωσίας, η οποία συντάσσεται, όπως είπε, με το πολιτικό ιδεολόγημα του “Ρωσικού κόσμου” Καταδίκασε για μία ακόμα φορά τον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας υπογραμμίζοντας ότι ο εν εξελίξει πόλεμος έχει οδηγήσει στον θάνατο χιλιάδες ανθρώπους, Ουκρανούς και Ρώσσους, ενώ είναι ανυπολόγιστες οι καταστροφές σε υποδομές στο έδαφος της Ουκρανίας.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

Επέστρεψε στις ΗΠΑ η Μπρίτνεϊ Γκράινερ

ΣΑΝ ΑΝΤΟΝΙΟ. Η Μπρίτνεϊ Γκράινερ επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες νωρίς το πρωί της Παρασκευής, σχεδόν 10 μήνες αφότου η κράτηση της σταρ του μπάσκετ στη Ρωσία την έκανε την πιο προβεβλημένη Αμερικανίδα που φυλακίστηκε στο εξωτερικό, προκαλώντας πολιτική θύελλα.

Στα γαλανόλευκα το Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης για την «Ημέρα Ελλάδος-Αμερικής» (Βίντεο)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στα γαλανόλευκα ντύθηκε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) για να τιμήσει την «Ημέρα Ελλάδος-Αμερικής», που διοργανώθηκε σε ειδική τελετή προς τιμήν της χώρας μας σε συνεργασία με την Capital Link στην Νέα Υόρκη.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας