x

Αμερική

H 80ή επέτειος του «Ελληνικού Σπουδαστηρίου» του Παν/μιου του Πίτσμπουργκ

04 Νοεμβρίου 2021

ΠΙΤΣΜΠΟΥΡΓΚ – Στις 7 Νοεμβρίου 2021, συμπληρώνονται 80 χρόνια από την ίδρυση του «Ελληνικού Σπουδαστηρίου», του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.

Το «Ελληνικό Σπουδαστήριο» λειτουργεί από το 1941 ως τόπος πνευματικής παιδείας και επιστημονικής προσφοράς και αποτελεί ακαδημαϊκή και πολιτιστική στέγη των Ελληνοαμερικανών της Δυτικής Πενσυλβάνιας. Συχνά, πραγματοποιούνται δράσεις διατήρησης της μνήμης των χριστιανών της Κωνσταντινουπόλεως, των νήσων Ιμβρου και Τενέδου, της Μικράς Ασίας και Ανατολίας, αλλά κυρίως των Ελλήνων που εγκαταστάθηκαν στην γεωγραφική περιοχή της Δυτικής Πενσυλβάνιας.

Οι εκδηλώσεις αρχίζουν την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου στις 8 το βράδυ με χαιρετισμό από τον δήμαρχο της Πόλης του Πίτσμπουργκ, William Peduto και τον πρόεδρο της Περιφέρειας Allegheny, Richard Fitzgerald. Το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμος και η Περιφέρεια θα παρουσιάσουν προκηρύξεις καθώς και έπαινο προς τους Ελληνες μετανάστες που εμπλούτισαν την Περιφέρεια της Δυτικής Πενσυλβάνιας.

Στις 6 Νοεμβρίου θα τιμηθούν οι Θεμελιωτές του «Ελληνικού Σπουδαστηρίου», ενώ θα τιμηθεί ο Νικόλαος Καλημεράκης, Μέγας Ευεργέτης των Κρητών και της Εκκλησίας της Κρήτης. Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν η πρέσβης της Ελλάδος στις ΗΠΑ, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ Δρ Patrick D. Gallagher, ο Αρχιεπίσκοπος της Εκκλησίας της Κρήτης κ. Ειρηναίος, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο Δρ Γιάννης Φίλης, ομότιμος καθηγητής και πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, η κ. Λένα Μπορμπουδάκη, διευθύντρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης και ο κ. Ιάκωβος Μπουτζούκας, πρόεδρος της Παγκρητικής Ενωσης Αμερικής.

Το πρόγραμμα της 7ης Νοεμβρίου, είναι τιμητικά αφιερωμένο στον Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα Α’, ο οποίος υποστήριξε την θεμελίωση του «Ελληνικού Σπουδαστηρίου», και τέλεσε τα εγκαίνια στις 7 Νοεμβρίου του 1941 ως Αρχιεπίσκοπος της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Βορείου και Νοτίου Αμερικής. Την Αφιερωματική Εσπερίδα θα χαιρετίσει ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος Α’, ο Μακαριότατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος Γ’, ο κ. Ευάγγελος Ανδρέου, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης της Ελλάδος (EUARCE), και ο κ. Δημήτρης Ηλιόπουλος, πρέσβης της Ελλάδος ε.τ. και τ. πρέσβης ΕΕ σε ΟΗΕ Γενεύη.

Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης είναι ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος της Ελληνορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, με αφιέρωμα «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας ως πρότυπο φιλόφρονος οικουμενικής χριστιανικής και εν γένει θρησκευτικής διαλλαγής και ενότητος ενώπιον της συγχρόνου ανθρωπότητος».

Αμέσως μετά το πρόγραμμα, θα εγκαινιαστεί το «Ψηφιακό Ελληνοαμερικανικό Πολιτιστικό Κέντρο της Δυτικής Πενσυλβάνιας» που θα στεγάζεται επισήμως  εντός του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ ως διαρκής πολυθεματική ιστορική μαρτυρία της ζωής των προγόνων και των απογόνων των Ελλήνων μεταναστών στην περιοχή της Δυτικής Πενσυλβάνιας, αλλά και ως οργανικό κέντρο εκπαιδευτικό (π.χ. διαδικτυακές συνδέσεις στα προγράμματα ελληνομάθειας), πολιτιστικό (π.χ. συνδέσεις με τα εν Ελλάδι και Ελληνική Διασπορά ψηφιακά κέντρα μορφωτικών ιδρυμάτων), ενημερωτικό (π.χ. συνδέσεις με τα εν Ελλάδι και ελληνική Διασπορά Μ.Μ.Ε). Ειδικό τμήμα του Κέντρου θα στεγάσει όλο το ιστορικό αρχειακό υλικό και τα πρακτικά των Παγκοσμίων Συνεδρίων «Βυζαντινός Μουσικός Πολιτισμός» του Αμερικανικού Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικής και Υμνολογίας (από το 2007), καθώς και την ψηφιακή μουσική και μουσικολογική βιβλιοθήκη, που αποτελεί μέρος των προγραμμάτων Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου.

Λόγω των περιορισμών που επιβάλλονται εξαιτίας της πανδημίας, οι εκδηλώσεις θα γίνουν διαδικτυακά στον ιστότοπο https://pahellenicfoundation.org/80th

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.— Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος συνάντησε την πρέσβη της Ουκρανίας 21 Ιανουαρίου, 2022.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Απεβίωσε σε ηλικία 66 ετών στην πόλη McKeesport της Πενσυλβάνιας, ο δικηγόρος Πήτερ Παπαδάκος, ο οποίος ήταν από τα πλέον δραστήρια μέλη της Μητρόπολης Πίτσμπουργκ και εκ των καλύτερων ιεροψαλτών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αμερική

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την προσωρινή διακοπή των πτήσεων σε μια σειρά από αμερικανικά αεροδρόμια, που επηρεάζει και τη γραμμή Αθήνα – Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η αεροπορική εταιρεία Emirates, το απόγευμα της Τρίτης, 18 Ιανουαρίου, προκαλώντας αναταραχή στο επιβατικό κοινό.

Αμερική

Διεκδικώντας πατρίδες Το 2021 ο Ελληνισμός γιόρτασε την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση που ελευθέρωσε το Εθνος και ίδρυσε το κράτος των Ελλήνων.

ΒΙΝΤΕΟ

Βανδάλισαν την εκκλησία του ιερέα που κατηγορείται για βιασμό ανήλικης (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Αγνωστοι βανδάλισαν τη νύχτα την εκκλησία, στα Κάτω Πατήσια, στην οποία λειτουργούσε ο ιερέας που κατηγορείται για βιασμό ανήλικης και πορνογραφία ανηλίκων.

Tα Γεγονότα της Εβδομάδας απο τον «Ε.Κ.» με την Αννα Σαρηγιάννη

Η δημοσιογράφος Αννα Σαρηγιάννη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και την επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.