x
 

Κοινωνία

H Αστυνομία πυροβόλησε 96 φορές οδηγό στο Σικάγο

11 Απριλίου 2024

ΣΙΚΑΓΟ. Ενας θανατηφόρος κυκλοφοριακός έλεγχος όπου αστυνομικοί του Σικάγου πυροβόλησαν σχεδόν 100 φορές μέσα σε λιγότερο από ένα λεπτό έχει εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη χρήση βίας και τον ρόλο των τακτικών αξιωματικών στα τμήματα.

Καθώς η οικογένεια και τα μέλη της κοινότητας θρηνούν τον 26χρονο Ντέξτερ Ριντ (Dexter Reed), μια υπηρεσία εποπτείας της Αστυνομίας και οι εισαγγελείς της κομητείας Κουκ διεξάγουν έρευνα.

Τα βίντεο και τα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα από το Γραφείο Λογοδοσίας της Αστυνομίας του Σικάγου δίνουν μια συγκλονιστική εικόνα για το τι συνέβη κατά τη διάρκεια του τροχαίου ελέγχου της 21ης Μαρτίου.

Αλλά πριν από περίπου μια εβδομάδα, η επικεφαλής της υπηρεσίας εποπτείας εξέφρασε «σοβαρές ανησυχίες» για τις ενέργειες των αστυνομικών σε επιστολή του προς τον αστυνομικό επιθεωρητή Λάρι Σνέλινγκ (Larry Snelling).

Σε μια εικόνα που προέρχεται από εναέριο βίντεο από το WFLD – FOX 32, φαίνεται η σκηνή πυροβολισμών κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου στις 21 Μαρτίου 2024, στο Σικάγο. (WFLD-FOX 32 μέσω AP)

Σύμφωνα με το COPA, οι αστυνομικοί που επέβαιναν σε περιπολικό χωρίς διακριτικά σταμάτησαν τον Ριντ επειδή δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας. Ομως, τα πράγματα εξελίχθηκαν γρήγορα, καθώς φάνηκε να αρνείται τις εντολές των αστυνομικών και δεν εξήλθε άμεσα από το SUV, σύμφωνα με το βίντεο.

Ο Ριντ πυροβόλησε πρώτος, σύμφωνα με το COPA, αφήνοντας έναν αστυνομικό τραυματισμένο στο χέρι. Στη συνέχεια, τέσσερις αστυνομικοί έριξαν 96 πυροβολισμούς μέσα σε 41 δευτερόλεπτα, μεταξύ άλλων αφού ο Ριντ βγήκε από το όχημα, έπεσε στο έδαφος και έμεινε ακινητοποιημένος. Ενας αστυνομικός μόνος του έριξε 50 πυροβολισμούς.

«Με βάση το σύνολο των διαθέσιμων στοιχείων, το COPA έχει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα των αξιωματικών να εκτιμήσουν ποια είναι η αναγκαία, εύλογη και αναλογική χρήση θανατηφόρας βίας», έγραψε η επικεφαλής διοικήτρια του COPA Αντρέα Κέρστεν (Andrea Kersten) σε επιστολή της 1ης Απριλίου.

Η Αμερικανική Ενωση Πολιτικών Ελευθεριών επέκρινε επίσης τις ενέργειες των αστυνομικών, μεταξύ άλλων επειδή τράβηξαν αμέσως τα όπλα τους και έδωσαν εντολές που περιείχαν βωμολοχίες.

Οι αξιωματικοί βρίσκονται σε 30ήμερη διαθεσιμότητα κατά τη διάρκεια των ερευνών του COPA και του εισαγγελέα της κομητείας Κουκ.

Αξίζει να σημειωθεί πως έχουν εγερθεί αμφιβολίες σχετικά με το αν υπήρξε παραβίαση της ζώνης ασφαλείας, ενώ ειδικοί έχουν διερωτηθεί για την εμπλοκή των αξιωματικών.

Το «κλειδί» για την έρευνα θα είναι ο προσδιορισμός της απειλής για τη ζωή των αστυνομικών με τους ειδικούς να προβληματίζονται σχετικά με τον αριθμό των πυροβολισμών, ακόμη και αφού ο Ριντ είχε πέσει στο έδαφος.

Πηγή: «Associated Press»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οπως πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν, η Ημέρα Μνήμης είναι μια αμερικανική αργία που γιορτάζεται την τελευταία Δευτέρα του Μαΐου και τιμά τους άνδρες και τις γυναίκες που θυσίασαν τη ζωή τους ενώ υπηρετούσαν στον στρατό των ΗΠΑ.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ