x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ

H εκπληκτική επιτυχία της ελληνικής οικονομίας

Ανάμεσα σε όλα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, με κορυφαίο βέβαια την τραγωδία στα Τέμπη, φαίνεται πως δεν δίνεται η αρμόζουσα προσοχή σε ένα άκρως σημαντικό θέμα, την εκπληκτική ανάπτυξη της Οικονομίας της χώρας.

Και να που ήρθε σήμερα το «Bloomberg», ένας δημοσιογραφικός οργανισμός που ειδικεύεται σε οικονομικά κατά το πλείστον θέματα, ιδιοκτησίας του πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης, να μας αφυπνίσει.

Αφού, λοιπόν, μας υπενθύμισε το φοβερό Grexit, την παραλίγο βίαιη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη το 2015, αναφέρει ότι το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ), αυξήθηκε κατά 7% από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία της Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για να εκτιμήσει κανείς το μέγεθος της επιτυχίας, το συγκρίνει με τις μεγαλύτερες Οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας (1%), της Γαλλίας (1%), της Ιταλίας (2%), της Ισπανίας (-2%) και των ΗΠΑ (4%).

Πρόκειται για μια ασυνήθιστα μεγάλη επιτυχία από αυτές που δεν ταυτίζονται με την Ελλάδα.

Βέβαια η χώρα, όπως όλος ο δυτικός κόσμος, περνά μια δύσκολη οικονομική περίοδο εξαιτίας του υψηλού ποσοστού του πληθωρισμού που ρημάζει τα πορτοφόλια της μεσαίας τάξης, αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός έχει ήδη σημειώσει πτώση, απόρροια της μείωσης της τιμής στην Ενέργεια με τάση να μειωθεί ακόμα περισσότερο ως αποτέλεσμα της ύφεσης με την οποία απειλούνται οι Οικονομίες των χωρών εξαιτίας της τραπεζικής κρίσης.

Δεν υπάρχει, νομίζω, αμφιβολία ότι η εκπληκτική αύξηση του ΑΕΠ, πέρα από όλα τα άλλα, αποτελεί προσωπικό επίτευγμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μετά την παραλίγο καταστροφική οικονομική πολιτική των Αλέξη Τσίπρα και Γιάνη Βαρουφάκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπόρεσε σε μικρό χρονικό διάστημα να αλλάξει το επενδυτικό κλίμα της χώρας, πείθοντας ντόπιους επιχειρηματίες και ξένους επενδυτές ότι η Ελλάδα «άνοιξε για δουλειές».

Είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το διεθνές κύρος που απέκτησε -η ιστορική ομιλία του σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου, η πρώτη Ελληνα πρωθυπουργού, ήταν το αποκορύφωμα της εκτίμησης που απολαμβάνει- και το οποίο μεταφράζεται και σε θετικό οικονομικό-πολιτικό κλίμα, που είναι απαραίτητο για επενδύσεις και συνεπώς για την ανάπτυξη της Οικονομίας.

Κι αυτό δεν μπορεί να μην το λάβει υπόψη του ο λαός στις επόμενες εκλογές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σε μια μεγάλη γιορτή της Δημοκρατίας στις 9 Ιουνίου οι πολίτες εξέφρασαν τη βούλησή τους.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ