x
 

Επιστήμη

H ελληνογαλλική συνεργασία στη θάλασσα σε συνέδριο στο Παρίσι

16 Φεβρουαρίου 2024

ΠΑΡΙΣΙ. Οι προοπτικές, οι προκλήσεις, τα επιτεύγματα αλλά και η ιστορία της ελληνογαλλικής συνεργασίας στη θάλασσα αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου με τίτλο «Από το Αρχιπέλαγος στους Ωκεανούς» που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι. Το συνέδριο έγινε στο πλαίσιο επιστημονικής πρωτοβουλίας που έχουν αναλάβει οι καθηγητές Μισέλ Φουσέ και Γιώργος Πρεβελάκης και υπό την αιγίδα του γαλλικού Ινστιτούτου του Ωκεανού και του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Στην επιστημονική εισαγωγή του ο καθηγητής Γιώργος Πρεβελάκης σημείωσε πως με τον όρο Αρχιπέλαγος αναφερόμαστε σε μία γεωγραφική πραγματικότητα, δηλαδή σε νησιά που τα ενώνει η θάλασσα και που σε βάθος χρόνου υπήρξαν εστίες μάθησης της πλοήγησης, μίας δραστηριότητας που χαρακτηρίζεται από περιέργεια, υπευθυνότητα, ευρηματικότητα και επιχειρηματικότητα. Το Αρχιπέλαγος υπήρξε πηγή δυτικών αξιών όπως η ελευθερία και η δημοκρατία, υπογράμμισε ο κ. Πρεβελάκης, σημειώνοντας πως σε ό,τι αφορά τη σύγχρονη Ευρώπη το ερώτημα που τίθεται είναι εάν θέλουμε μία Ευρώπη κλειστή στον εαυτό της ή μία Ευρώπη αρχιπέλαγος, δηλαδή ανοιχτή στους ωκεανούς.

Από την πλευρά του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο Συμεών Τσομώκος εξέφρασε την ελπίδα ότι το συνέδριο θα αφήσει ένα «μικρό αποτύπωμα» στο άριστο επίπεδο των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας και υπογράμμισε ότι «η Θάλασσα έχει μία σχεδόν ιερή σύνδεση με την Ελληνική Ιστορία και Παράδοση στο συλλογικό μας υποσυνείδητο και φυσικά αποτελεί έναν ισχυρό -φυσικό και διανοητικό- συνδετικό κρίκο με τη Γαλλία».

«Από τις αρχαίες ελληνικές παροικίες, ας θυμηθούμε τη Μασσαλία – μέχρι το ταξίδι του Ματαρόα που μετέφερε τον μεταπολεμικά ανθό του Ελληνικού πνεύματος στη Γαλλία, η Θάλασσα είναι και αυτή ένα κυρίαρχο στοιχείο που ενώνει τις δύο χώρες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Συμεών Τσομώκος.

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης, στην εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου, αφού υπενθύμισε ότι η ιστορία του Ελληνισμού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη θάλασσα και ότι το Αρχιπέλαγος απετέλεσε την καλλιτεχνική, πνευματική και οικονομική εστία -όχι μόνο του αρχαιοελληνικού και ελληνιστικού κόσμου- αλλά και της Ρωμαϊκής, Βυζαντινής και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, επισήμανε ότι η Γαλλία, υπήρξε από τις πρώτες χώρες που γαλουχήθηκαν στο ελληνικό θαλασσινό πνεύμα. «Ενας από τους στόχους του Γάλλο-Ελληνικού Διαλόγου είναι η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μας σε πολλαπλά ζητήματα που σχετίζονται με τη θάλασσα, όπως η ασφάλεια και το Διεθνές Δίκαιο, τα εξωτερικά ευρωπαϊκά μας σύνορα, η εμπορική ναυτιλία, ο τουρισμός και ευρύτερα η θάλασσα ως πηγή πλούτου» υπογράμμισε ο Ελληνας Υπουργός. Αναφερόμενος στη συνέχεια στις «μεγάλες δυνατότητες οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας» ο Χρήστος Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι βασική παράμετρος για την ανάπτυξη της γαλάζιας οικονομίας αποτελούν νέοι τομείς, όπως η θαλάσσια βιοτεχνολογία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι υδατοκαλλιέργειες, αλλά και νέες μορφές παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού. Ο Ελληνας Υπουργός τόνισε τέλος τη σημασία που έχει η ελληνογαλλική συνεργασία «προκειμένου να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις στη θάλασσα, όπως είναι το διασυνοριακό και το οργανωμένο έγκλημα, οι απειλές κατά της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, οι απειλές κατά της βιοποικιλότητας, η παράνομη, λαθραία και άναρχη αλιεία και η περιβαλλοντική υποβάθμιση».

Λαμβάνοντας στη συνέχεια τον λόγο, ο πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία Δημήτρης Ζεβελάκης, αφού υπογράμμισε ότι οι ελληνογαλλικές σχέσεις έχουν γίνει σήμερα «πιο ισχυρές παρά ποτέ» και ότι οι δύο χώρες διαβουλεύονται για όσα θέματα απασχολούν τον γεωπολιτικό τους περίγυρο, αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή πορεία των δυτικών Βαλκανίων, στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην υποψηφιότητα της Ελλάδας για εκλογή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μία υποψηφιότητα που προβάλλοντας το τρίπτυχο «κλίμα, υγεία, ασφάλεια» ανοίγει, όπως είπε ο Ελληνας πρέσβης, νέες προοπτικές στη συνεργασία της Ελλάδας με τη Γαλλία η οποία ως γνωστόν είναι το μόνο κράτος μέλος της ΕΕ που είναι και μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σημείωσε δε ότι ο αγώνας ενάντια στην κλιματική αλλαγή αλλά και η προστασία των θαλασσών είναι τομείς κοινού ενδιαφέροντος για τις δυο χώρες και ιδιαίτερης δραστηριοποίησης της Γαλλίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Στη Νέα Υόρκη για τους εορτασμούς της επετείου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 βρίσκεται ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας, ο οποίος είναι παράλληλα και πρόεδρος στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή του Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ