x
 

Κύριο Άρθρο

H επόμενη ημέρα

09 Αυγούστου 2021
Κύριο Αθρο

Αργεί ασφαλώς η επόμενη ημέρα από τις πρωτοφανείς πυρκαγιές που κατέκαψαν την Ελλάδα από Βορρά προς Νότο.

Και απομένουν κι άλλες μέρες με μποφόρ και ας απευχόμαστε ότι δεν θα επαναληφθεί το κακό.

Ας ελπίσουμε όμως ότι οι αρμόδιοι θα πάρουν το μάθημά τους. Και θα αποφασίζουν πλέον ότι έχουν να κάνουν με κλιματική κρίση.

Υποτίθεται ότι ειδικά φέτος είχαν ληφθεί έγκαιρα τα μέτρα για τη φετινή αντιπυρική περίοδο.

Ποτέ η Ελλάδα δεν είχε τόσα πτητικά μέσα πυρόσβεσης, δεν είχε ποτέ προσλάβει τόσους εποχικούς πυροσβέστες, συνολικά 2.500, αλλά κάτι πήγε λάθος.

Ναι μεν κλιματική κρίση που προκαλεί ακραία φαινόμενα. Ναι μεν ο παρατεταμένος ακραίος καύσωνας που στέγνωσε κάθε γραμμάριο υγρασίας από το υπέδαφος και έδωσε τροφή στη φωτιά.

Κάπου όμως φαίνεται να σκάλωσε ο συντονισμός.

Θα έρθει βεβαίως η ημέρα του απολογισμού και της απόδοσης ευθυνών αν και όπου υπάρχουν. Όπως θα ειπωθεί και ένα ευχαριστώ που δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες απώλειες εκτός ενός παλικαριού από δυστύχημα.

Η Ελλάδα θα πρέπει να αρχίσει να αντιμετωπίζει τα δάση ως ζωντανούς οργανισμούς και όχι ως μουσεία. Να δημιουργεί αντιπυρικές ζώνες και μονοπάτια πυρόσβεσης, παρατηρητήρια, να επιτρέπει την κοπή δέντρων όπου απαιτείται και να προσληφθούν δασοφύλακες.

Επίσης, τώρα, χωρίς χρονοτριβή να αρχίσει η θωράκιση των καμένων για να προλάβουμε πλημμύρες και κατολισθήσεις, όπου οι εκκενώσεις πολιτών δεν θα είναι κάτι το εύκολο.

Οι προειδοποιήσεις έρχονταν από τη δεκαετία του ’70 και η παγκόσμια κοινότητα αδιαφόρησε. Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη είναι 1,1°C πιο υψηλή σε σχέση με τις απαρχές της Βιομηχανικής Επανάστασης και κάθε νέα δεκαετία αυξάνεται. Με αύξηση 1,5 βαθμούς η Ελλάδα θα αντιμετωπίζει δασικές πυρκαγιές κατά 41% συχνότερα. Καύσωνες κατά 173% συχνότερα και ξαφνικές βροχοπτώσεις κατά 10%.

Ας λάβουμε τα μέτρα μας γιατί τα πολλά λόγια είναι φτώχεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ενα ενεργό μέλος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ πέθανε αφού αυτοπυρπολήθηκε έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, όπου δήλωσε ότι «δεν θα είμαι πλέον συνένοχος στη γενοκτονία».

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ