x
 

Πολιτική

H έρευνα κατά του Αναστασιάδη κάνει ξανά τον γύρο του Κόσμου μέσω του OCCRP

23 Φεβρουαρίου 2024

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Στην έρευνα που αρχίζει η Αρχή κατά της Διαφθοράς για τις καταγγελίες του δημοσιογράφου Μακάριου Δρουσιώτη κατά του τέως Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, στο βιβλίο «Κράτος Μαφία» αναφέρεται νέο δημοσίευμα του Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), ενός από τους μεγαλύτερους ερευνητικούς δημοσιογραφικούς οργανισμούς στον κόσμο. Γεγονός το οποίο διατηρεί την Κύπρο στο επίκεντρο της διεθνούς κοινής γνώμης αναφορικά με υποθέσεις διαφθοράς.

Η εν λόγω πλατφόρμα διερευνητικής δημοσιογραφίας αναφέρθηκε πλειστάκις στο πρόγραμμα των χρυσών διαβατηρίων και ειδικότερα στην παραχώρησή τους σε μέλη της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας.

«Μια ομάδα ερευνητών θα εξετάσει καταγγελίες διαφθοράς σε βάρος του πρώην Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, που περιγράφονται στο βιβλίο με τίτλο ‘Κράτος της Μαφίας’ του Μακαρίου Δρουσιώτη, ενός Κύπριου ερευνητή δημοσιογράφου και συγγραφέα», αναφέρεται αρχικά στο δημοσίευμα.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στα ζητήματα που θα διερευνηθούν και αφορούν, μεταξύ άλλων, τον Ρώσο ολιγάρχη Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ και τα όσα έγιναν στην Κύπρο μετά το διαζύγιο του τελευταίου.

Επισημαίνεται ακόμη ότι ο συγγραφέας του βιβλίου κατηγόρησε τον Αναστασιάδη ότι οικειοποιήθηκε τη μερίδα του λέοντος της δωρεάς 500.000 ευρώ στο κόμμα του από Ελληνα εφοπλιστή, σημειώνοντας ότι τα χρήματα προήλθαν από τον Ελληνα τραπεζίτη Ανδρέα Βγενόπουλο λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές του 2008.

Γίνεται ακόμη αναφορά στον ισχυρισμό του δημοσιογράφου για κατασκοπεία εναντίον του, με τον τέως Πρόεδρο να αρνείται τις κατηγορίες.

Σημειώνεται ακόμη ότι την έρευνα ανέλαβε η Αυστραλή Gabrielle McIntyre, εμπειρογνώμονας στο Διεθνές Ποινικό Δίκαιο, ως επικεφαλής της ομάδας έρευνας, την οποία πλαισιώνουν τρεις Κύπριοι δικηγόροι: ο Ορέστης Νικήτας, ο Χαρίλαος Μ. Χρυσάνθου και ο Ανδρέας Α. Ευθυμίου.

Επικαλείται δηλώσεις του Χάρη Πογιατζή, ο οποίος προεδρεύει της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς και ο οποίος σε συνέντευξή του τον Δεκέμβριο ανέφερε ότι το σώμα θα μελετήσει τα ευρήματα της ομάδας προτού διαβιβάσει την υπόθεση στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο στην έναρξη ποινικής διαδικασίας.

Το δημοσίευμα αναφέρεται και σε γραπτή δήλωση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος χαιρέτισε τον διορισμό ΜακΙντάιρ (McIntyre), καθώς και «την έναρξη έρευνας για τους ψευδείς και αβάσιμους ισχυρισμούς και την αναπαραγωγή μυθοπλασίας ότι εμπλέκομαι σε πρακτικές διαφθοράς».

«Ο Αναστασιάδης, μέσω των δικηγόρων του, απείλησε επίσης με νομική αγωγή εκτός και αν αποσυρθεί το βιβλίο, τονίζοντας ότι η απόφαση δεν έχει στόχο να ‘εκφοβίσει’ τον Δρουσιώτη, ο οποίος υπηρέτησε ως σύμβουλός του από τον Μάρτιο του 2013 έως τον Οκτώβριο του 2014», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Ακολούθως, ο δημοσιογραφικός οργανισμός υπογραμμίζει ότι ο Δρουσιώτης δεν είναι ο μόνος που έχει συνδέσει τον Αναστασιάδη με υποθέσεις ενδεχόμενης διαφθοράς και αναφέρεται στην έρευνα του OCCRP του 2019.

Ελέγχεται και η Αστυνομία για το «Κράτος Μαφία»

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», ο ρόλος της Αστυνομίας Κύπρου θα ελεγχθεί επίσης στο πλαίσιο της έρευνας για τα όσα καταλογίζονται στο βιβλίο του Μακάριου Δρουσιώτη, «Κράτος Μαφία».

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, βάσει της πρωταρχικής αξιολόγησης του βιβλίου από την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, προέκυψε ζήτημα για διερεύνηση εσκεμμένης πράξης σε σχέση με το αστυνομικό Σώμα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δρουσιώτης στο βιβλίο του καταθέτει προσωπικές μαρτυρίες όταν είχε καταλήξει στη διαπίστωση ότι παρακολουθείται μέσω λογισμικών, που προηγουμένως επιμόλυναν ηλεκτρονικές προσωπικές συσκευές του.

Αυτή η παράμετρος περιλαμβάνεται στο μέρος του συγγραφικού έργου που διαβίβασε η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς στους τέσσερις λειτουργούς επιθεώρησης, οι οποίοι ανέλαβαν τη διερεύνηση των όσων απορρέουν από το βιβλίο «Κράτος Μαφία».

Στην προκειμένη περίπτωση, αυτό που καταλογίζεται στα στελέχη της Αστυνομίας είναι πιθανές πράξεις, οι οποίες ενδεχομένως να αποτελούν κατάχρηση εξουσίας από πλευράς τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η Τουρκία ακολουθεί μια à la carte προσέγγιση προς τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντάς τα ως παρωχημένα ή απορρίπτοντας το περιεχόμενό τους, όταν δεν ταιριάζουν στο αφήγημά της, σε μια προσπάθεια να πείσει ότι το αποτέλεσμα της επιθετικότητάς της έχει ένα νομικά έγκυρο αποτέλεσμα, ανέφερε η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη σε επιστολή της προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ