x
 

Πολιτική

H κυπριακή πρόταση: Σε πέντε στάδια ο σχεδιασμός για βοήθεια στη Γάζα

09 Νοεμβρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Την πρόταση της Λευκωσίας για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, ανέπτυξε με λεπτομέρεια ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στη διεθνή ανθρωπιστική διάσκεψη για τη Γάζα που συγκάλεσε στο Παρίσι, σε επίπεδο αρχηγών κρατών, κυβερνήσεων και υπουργών Εξωτερικών, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε ενδελεχώς τον σχεδιασμό της Πρωτοβουλίας «Αμάλθεια» της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα πέντε στάδια που θα την συνθέτουν.

Στη διάσκεψη συμμετείχαν περίπου 80 χώρες και διεθνείς οργανισμοί με κεντρικό θέμα συζήτησης τον συντονισμό για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά την παρέμβασή του, αλλά ιδιαίτερα κατά τις διμερείς του επαφές, έθεσε ενώπιον των συμμετεχόντων στη Διάσκεψη, την Πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου μέσω της Κύπρου, για απρόσκοπτη και ασφαλή παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας με τελικό προορισμό τη Γάζα.

Η πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας, και οι συγκεκριμένες πτυχές της, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, συζητείται εκτενώς τις τελευταίες 4 εβδομάδες στο πλαίσιο των επαφών του ιδίου με τον Πρόεδρο Σίσι της Αιγύπτου, τον Βασιλιά της Ιορδανίας, τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ αλλά και κατά τις επαφές του Υπουργού Εξωτερικών κατά τις πρόσφατες επισκέψεις του στην Ιορδανία και στη Ραμάλα και με ομολόγους του στην περιοχή. Η Κυπριακή Δημοκρατία πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία, σε όλα τα επίπεδα, με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Παλαιστινιακή Αρχή, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με κράτη μέλη της ΕΕ και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και με τα Ηνωμένα Έθνη, η συμβολή των οποίων κρίνεται καθοριστική στην υλοποίηση αλλά και στην επιτυχία της πρωτοβουλίας.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου υπογράμμισε τη σημαντική στήριξη που τυγχάνει η πρωτοβουλία. Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται και η στήριξη που εξέφρασαν κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης οποίος δήλωσε την ετοιμότητα της Ελλάδας για παροχή ναυτικών μέσων για τη μεταφορά της βοήθειας από την Κύπρο στην Γάζα.

Στήριξη εξέφρασε και ο Πρίγκιπας Rashid της Ιορδανίας.

Ο σχεδιασμός για την ανθρωπιστική βοήθεια μέσω Κύπρου στη Γάζα αποτελείται από πέντε στάδια, τα εξής:

Το πρώτο στάδιο θα είναι η μεταφορά και συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Κύπρο, το δεύτερο στάδιο αφορά την επιθεώρηση, καταγραφή και αποθήκευση της ανθρωπιστικής βοήθειας που θα παραλαμβάνεται στην Κύπρο, το τρίτο στάδιο τη φόρτωση και επιθεώρηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στα πλοία από λιμάνι της Κύπρου, ενδεχομένως της Λάρνακας, το τέταρτο στάδιο τη διαδρομή μέσω ασφαλούς θαλάσσιου διαδρόμου και το πέμπτο και τελευταίο στάδιο την εκφόρτωση, παραλαβή και διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στον υπό διαμόρφωση σχεδιασμό και ότι έχει ήδη ετοιμαστεί συγκεκριμένο πλάνο υλοποίησης της πρωτοβουλίας με άμεσες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις και τεχνικές διευθετήσεις.

Η πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, «είναι μια υλοποιήσιμη, καταρτισμένη πρόταση που μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης όπως εξελίσσεται. Η άμεση γειτνίαση της Κύπρο, ως κράτους της περιοχής, αφού απέχει μόλις 210 ναυτικά μίλια από τη Γάζα, προσφέρεται για την υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε, όμως, ότι πέραν της γειτνίασης, «οι διαχρονικά εξαιρετικές σχέσεις που διατηρεί η Κύπρος με τα κράτη της περιοχής, αλλά και η αξιοπιστία της ως κράτος μέλος της ΕΕ ενισχύουν και θωρακίζουν ακόμη περισσότερο την υλοποίηση και επιτυχία της πρωτοβουλίας».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη να συμβάλουν στην υλοποίηση της ολοκληρωμένης πρότασης για την πρωτοβουλία που στόχο έχει τη διάσωση ανθρώπινων ζωών, «όπως η Αμάλθεια, η τροφός έδινε ζωή σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επανέλαβε την ανάγκη, παράλληλα με τις προσπάθειες για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην αναβίωση του πολιτικού ορίζοντα για εξεύρεση μιας λύσης δύο κρατών, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

Το Ισραήλ δεν εκπροσωπήθηκε στη Διάσκεψη, ωστόσο, ο Πρόεδρος Μακρόν ανέφερε ότι θα ενημέρωνε τηλεφωνικώς τον Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, για τα αποτελέσματα μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης.

Στο πλαίσιο της Συνόδου στο Παρίσι, ο Κύπριος Πρόεδρος πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με τον Παλαιστίνιο Πρωθυπουργό Mohammad Ibrahim Shtayyeh, τον Πρίγκιπα της Ιορδανίας Rashid bin Hassan και με τον Γενικό Επίτροπο της UNRWA Philippe Lazzarini.

Μετά τις εργασίες της Διάσκεψης ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναχώρησε για την Αθήνα, για να συμμετάσχει στο Δείπνο Εργασίας στο πλαίσιο της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Κύπρου- Ελλάδος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Με ομιχλώδες ακόμη το σκηνικό για το πώς θα κινηθεί στο επικείμενο επόμενο ταξίδι της η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα, Μαρία Άνχελ Ολγκίν Κουεγιάρ, στην περιοχή, παρασκηνιακά διαπιστώνεται έντονη βρετανική κινητικότητα.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ