x
 

ΑΠΟΨΕΙΣ

H μεταφορά του πολέμου στα αμερικανικά πανεπιστήμια

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέδειξαν για μια ακόμα φορά -αν και δεν υπήρχε ανάγκη αποδείξεως- την ακλόνητη και πολύτιμη υποστήριξή τους στο Ισραήλ, καταψηφίζοντας ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για άμεση παύση του πυρός, παρά το γεγονός ότι έχαιρε μεγάλης γενικής υποστήριξης.

Και σωστά έπραξαν.

Δυστυχώς, παρά το τεράστιο κόστος του πολέμου σε ανθρώπινες ζωές και στην υποδομή της Λωρίδας της Γάζας, και παρά το γεγονός ότι πέρασαν από τότε δυο μήνες, ούτε η οργή των Ισραηλινών έπαυσε, μα ούτε και η αντιμετώπιση του κινδύνου από τη Χαμάς έχει ακόμα επέλθει.

Κι ενώ συμβαίνουν αυτά, τα πάθη του πολέμου στη Μέση Ανατολή μεταφέρονται όλο και περισσότερο στην Αμερική, με τον ευαίσθητο τομέα της πανεπιστημιακής παιδείας να «φλέγεται».

Οταν οι πρόεδροι τριών από τα σημαντικότερα Πανεπιστήμια (Harvard, Penn και ΜΙΤ) βρέθηκαν στο «σκαμνί» των ακροάσεων Επιτροπής της Βουλής που εξετάζει τον αντισημιτισμό στην Ανώτερη Παιδεία, έδωσαν πείσμονες, άστοχες, ελλιπείς, με εμπάθεια απαντήσεις, που μόνο μαθητές του F θα έδιναν στα Πανεπιστήμιά τους.

Δεν είναι δα και δύσκολο για οποιονδήποτε, αλλά κυρίως για έξυπνους ανθρώπους όπως οι πρόεδροι κορυφαίων παγκοσμίως πανεπιστημίων, να καταδικάσουν με σαφήνεια όσους καλούν για ένα νέο Ολοκαύτωμα κατά των Εβραίων.

Ακόμα και η ελευθερία του λόγου, έχει ή πρέπει να έχει κάποια όρια για να προστατεύει αυτό το δόγμα.

Η κατακραυγή ήταν άμεση και θυελλώδης και προστέθηκε στις κατηγορίες για μη επαρκή μέσα προστασίας Εβραίων φοιτητών και γενικά στην υπερβολική ανοχή των Πανεπιστημίων αυτών -και άλλων- προς τους Παλαιστίνιους.

Εχει αυτό να κάνει με την σημασία που έχουν τα αραβικά χρήματα στα πανεπιστήμια ή και με τη σημαντική αύξηση Αράβων φοιτητών σε αυτά;

Το Σάββατο το βράδυ η πρόεδρος του Penn και ο πρόεδρος του ΔΣ υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους.

Η τύχη των δύο άλλων προέδρων δεν είναι ακόμα σαφής.

Αυτό που είναι σαφές σε τούτον τον παρατηρητή είναι ότι σε αντίθεση με άλλους πολέμους και κρίσεις μεταξύ Εβραίων και Παλαιστινίων, η παρουσία των τελευταίων και η επιρροή τους, από τις διαδηλώσεις μέχρι τα ΜΜΕ, είναι σαφέστατα μεγαλύτερη από άλλες στο παρελθόν. Εκεί που το Ισραήλ διαθέτει καταλυτική υπεροχή, ακόμα, είναι στο Κογκρέσο.

Κάτι που θα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να την διατηρήσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κύριε Διευθυντά,Ηλθαν νωρίς φέτος τα πουλιά της ανοίξεως, τα τρυγόνια και τα άλλα πουλιά με το πορτοκαλί στήθος εδώ στις γειτονιές, σχεδόν ένα μήνα νωρίτερα, και φέρνουν χαμόγελα σε όλους αυτούς που αγαπούν τη φύση.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ