x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

H Πασχαλινή Γιορτή του Συλλόγου Μυτιληναίων Αμερικής

26 Μαΐου 2023
Του Μιχάλη Χριστοδούλου

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Σύλλογος Μυτιληναίων Αμερικής διοργάνωσε πασχαλινή γιορτή με εορταστικό γεύμα δωρεάν για τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο των Μυτιληναίων στην Αστόρια με μεγάλη επιτυχία, ενθουσιασμό και πολλές αναμνήσεις από τα χωριά και τις πόλεις της Ελλάδας όπου πρωτοείδαμε το φως του ήλιου.

Με πολλή χαρά ο πρόεδρος του Συλλόγου Μυτιληναίων Αμερικής, Μιχάλης Μπάνης καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και ανέφερε: «Μας δίνει μεγάλη χαρά να βλέπουμε την αίθουσα του Συλλόγου μας να είναι κατάμεστη από άτομα που ανήκουν στην παιδική ηλικία, στην νεανική ηλικία, και σε αυτούς που έχουν άσπρα μαλλιά και χαίρονται να βλέπουν τα παιδιά και τα εγγονάκια τους να τηρούν τα έθιμα και τις παραδόσεις της πατρίδας μας».

Στην συνέχεια ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων, Δρ Αντώνιος Μαμμής καθοδήγησε τα παιδάκια του Συλλόγου να ψάλλουν το Χριστός Ανέστη. Ο ενθουσιασμός των παιδιών έδωσε την ευκαιρία στους παππούδες και τις γιαγιάδες να συμμετάσχουν στην ψαλμωδία και να θυμηθούνε τα όμορφα χρόνια της νιότης.

Από αριστερά προς τα δεξιά: Ο κ. Χάρης Καλογιάννης πρώην Πρόεδρος της Παλλημνιακής Αδελφότητας «Ήφαιστος», Η κ. Ελισάβετ Καλογιάννη πρώην μέλος του Γυναικείου Τμήματος της Παλλημνιακής Αδελφότητας «Μαρούλα», Η κ. Ελλάς Νικοδήμου πρώην Πρόεδρος του Γυναικείου Τμηματος του Συλλόγου Μυτιληναίων, Ο κ. Γιάννης Αυγύρης πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νήσου Λέσβου ΗΠΑ και Καναδά, Ο κ. Αναστάσιος Νικοδήμου Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νήσου Λέσβου ΗΠΑ και Καναδά. Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδούλου

Ο κ. Αναστάσιος Νικοδήμου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νήσου Λέσβου ΗΠΑ και Καναδά, ανέφερε ότι η Ομοσπονδία μας για πολλά χρόνια αγωνίζεται για την προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και για τα εθνικά μας θέματα. Και τόνισε ότι θα πρέπει να παραδώσουμε την πατρίδα μας, την Ελλάδα, στα παιδιά μας όπως την παραλάβαμε από τους γονείς μας, με τα ίδια σύνορα στην στεριά, στην θάλασσα και τον αέρα και θα πρέπει να σεβόμαστε το αίμα που έδωσαν οι πρόγονοί μας για την ελευθερία και την δημοκρατία. Στην συνέχεια όλοι οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο εορταστικό γεύμα που συμπεριλάμβανε πασχαλινό αρνάκι, πασχαλινές κουλούρες, ελληνικό κρασί και το περίφημο ούζο Μυτιλήνης.

Μερικοί καλεσμένοι θέλησαν να γράψουν δυο λόγια που θέλουν να τα μοιραστούν με τους αναγνώστες του «Εθνικού Κήρυκα». Ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νήσου Λέσβου ΗΠΑ και Καναδά, Γιάννης Αυγύρης δήλωσε ότι: «Θερμά συγχαρητήρια ανήκουν στην Οργανωτική Επιτροπή για την επιτυχή εκδήλωση προς τιμήν της Αναστάσεως του Κυρίου μας. Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, πιστοί στην παράδοση της φιλοξενίας, οι ιθύνοντες του Συλλόγου οργάνωσαν την Πασχαλινή γιορτή και πρόσφεραν έντονο το Λεσβιακό χρώμα μαζί με τα παραδοσιακά εδέσματα στους καλεσμένους τους έτσι όπως τα απολαμβάνουν οι συντοπίτες τους στο όμορφο ακριτικό νησί του Αιγαίου. Η αίθουσα της Λεσβιακής Στέγης ήταν κατάμεστη από οικογένειες όχι μόνο από χωριά ή πόλεις της Λέσβου, αλλά και από άλλα νησιά και περιοχές της γενέτειρας. Αξίζει να μνημονευθεί ότι στην εκδήλωση αυτή παραβρέθηκαν και αρκετά μικρά παιδιά που με πολύ ζωντάνια και ενθουσιασμό έψαλαν το Χριστός Ανέστη, παρασύροντας όλους στην αίθουσα και καταχειροκροτούμενα από συγγενείς και φίλους».

Από αριστερά προς τα δεξιά: Ο κ. Θεόδωρος Σαραντίδης Ταμίας του Συλλόγου Μυτιληναίων Αμερικής, Ο κ. Χρήστος Χατζηαντωνίου Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μυτιληναίων Αμερικής. Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδούλου

Ο ύπατος πρόεδρος της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας Ηνωμένων Πολιτειών και Καναδά και πρόεδρος του Συνδέσμου Επιδαύρου Λιμηράς Λακωνίας, Θεόδωρος Παυλάκος είπε ότι «θέλω να συγχαρώ την Οργανωτική Επιτροπή του Συλλόγου Μυτιληναίων για την Πασχαλινή εορτή και να ευχαριστήσω για την ευγενική πρόσκλησή τους. Προσκαλώ τα μέλη και φίλους του Συλλόγου Μυτιληναίων να επισκεφτούν το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών ‘Παιδεία’ στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ που το έχω ονομάσει Κέντρο Ελληνισμού. Περιλαμβάνει την εκκλησία των Τριών Ιεραρχών, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών με αίθουσες διδασκαλίας και εκδηλώσεων, το Σπαρτιάτικο Μουσείο που προβάλλει την Ιστορία της Λακωνίας και το Αμφιθέατρο Μέγας Αλέξανδρος. Αξίζει να το επισκεφτείτε. Θα νιώσετε υπερήφανοι!!!».

Ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Λημνίων «Ηφαιστος», Χάρης Καλογιάννης δήλωσε: «Η Πασχαλινή γιορτή του Συλλόγου Μυτιληναίων ήταν μια όμορφη άριστα οργανωμένη εκδήλωση και θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Μιχάλη Μπάνη για την ευγενική πρόσκληση σε εμένα και στην σύζυγό μου να γιορτάσουμε μαζί τους αυτή την όμορφη γιορτή. Τα σουβλιστά αρνιά αλλά και τα εδέσματα που προσέφεραν ήταν πλουσιοπάροχα και πεντανόστιμα. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τον κ. Αναστάσιο Νικοδήμου, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νήσου Λέσβου ΗΠΑ και Καναδά για την ακούραστη προσφορά του στα εθνικά θέματα, αλλά και σε κάθε πολιτιστική εκδήλωση της Ομοσπονδίας Νήσου Λέσβου, για πολλά πολλά χρόνια».

Από αριστερά προς τα δεξιά: Ο Συντονιστής της Εκδηλώσεως κ. Μιχάλης Χριστοδούλου, ο Ύπατος Πρόεδρος της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας Ηνωμένων Πολιτειών και Καναδά κ. Θεόδωρος Παυλάκος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σαμίων «Πυθαγόρας» κ. Βαγγέλης Κατρακάζος, με αισιοδοξία και βεβαιότητα έχουν το βλέμμα στραμμένο στους Συλλόγους μας, τις Ομοσπονδίες μας, τις Εκκλησίες μας και γενικά την Ομογένεια και εύχονται το αύριο να είναι καλύτερο από το χτες. Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδούλου

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Σαμίων «Πυθαγόρας» Νέας Υόρκης, Βαγγέλης Κατρακάζος ανέφερε: «Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τον Σύλλογο Μυτιληναίων και τα υπεύθυνα άτομα που διοργάνωσαν το όμορφο πασχαλινό τραπέζι για τα μέλη και τους καλεσμένους. Εύχομαι πάντα επιτυχίες, αγάπη και Ομόνοια σε εσάς και τα μέλη σας και σε όλη την Ομογένεια. Εμείς οι Ελληνες της ενωμένης Ομογένειας Νέας Υόρκης απαιτούμε μια ενωμένη και δημιουργική Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης».

Στο τέλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μυτιληναίων, Μιχάλης Μπάνης ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν για την επιτυχία της εκδήλωσης, καθώς και όσους παραβρέθηκαν στην γιορτή. Επίσης ευχήθηκε καλές διακοπές στην πατρίδα μας την Ελλάδα και στην πανέμορφη Μυτιλήνη.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων Δρ. Αντώνιος Μαμμής καθοδήγησε τα παιδάκια του Συλλόγου να ψάλλουν το “Χριστός Ανέστη». Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδούλου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Την άμεση εκκίνηση των διαβουλεύσεων με εκπροσώπους των κομμάτων για το θέμα της επιστολικής ψήφου εξήγγειλε η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, αμέσως μετά την επιστροφή της από το Παρίσι, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο του Global Strategy Group του ΟΟΣΑ, του οποίου προεδρεύει εκπροσωπώντας την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ