x
 

Κοινωνία

H πλειοψηφία των Αμερικανών ανησυχεί για το κλίμα

28 Οκτωβρίου 2021

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΑΡ»). Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατευθύνεται σε μια ζωτικής σημασίας Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα σε μια εποχή που η πλειοψηφία των Αμερικανών θεωρεί την επιδείνωση του κλίματος ως πρόβλημα μεγάλης σημασίας γι’ αυτούς, μια αύξηση που σημειώθηκε τα τελευταία μόλις χρόνια.

Περίπου 6 στους 10 Αμερικανούς πιστεύουν επίσης ότι ο ρυθμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη επιταχύνεται, σύμφωνα με νέα έρευνα από το «Associated Press – NORC Center for Public Affairs Research» και το Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου του Σικάγο.

Συνολικά, το 59% των Αμερικανών είπε ότι η θέρμανση της Γης είναι πολύ ή εξαιρετικά σημαντική γι’ αυτούς ως ζήτημα, από 49% το 2018. Το 54% των Αμερικανών ανέφερε ότι οι φωνές των επιστημόνων είχαν μεγάλη επιρροή στις απόψεις τους για την κλιματική αλλαγή, και σχεδόν άλλοι τόσοι, το 51%, δήλωσε ότι οι απόψεις τους επηρεάστηκαν από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως τυφώνες, θανατηφόρες θερμοκρασίες, πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές σε όλο τον Κόσμο.

Το εβδομήντα πέντε τοις εκατό των Αμερικανών πιστεύει ότι η κλιματική αλλαγή συμβαίνει, ενώ το 10% πιστεύει ότι δεν συμβαίνει, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Ενα άλλο 15% είναι αβέβαιο.

Μεταξύ εκείνων που λένε ότι συμβαίνει, το 54% δηλώνει ότι προκαλείται κυρίως ή εξ ολοκλήρου από ανθρώπινες δραστηριότητες σε σύγκριση με μόλις το 14% που πιστεύει -εσφαλμένα, λένε οι επιστήμονες- ότι προκαλείται κυρίως από φυσικές αλλαγές στο περιβάλλον. Ενα άλλο 32% των Αμερικανών πιστεύει ότι είναι ένας συνδυασμός ανθρώπινων και φυσικών παραγόντων.

Και ενώ οι Δημοκρατικοί είναι πιο πιθανό από τους Ρεπουμπλικανούς να πουν ότι συμβαίνει η κλιματική αλλαγή, οι πλειοψηφίες και των δύο κομμάτων συμφωνούν ότι συμβαίνει. Αυτό μειώνεται στο 89% των Δημοκρατικών και στο 57% των Ρεπουμπλικανών. Η δημοσκόπηση μέτρησε επίσης την προθυμία των Αμερικανών να πληρώσουν για το κόστος της μείωσης της ρύπανσης που καταστρέφει το κλίμα, καθώς και τον μετριασμό των συνεπειών της. Το 52% είπε ότι θα υποστήριζε μια χρέωση άνθρακα 1 δολάριο το μήνα στον λογαριασμό της ενέργειας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά η υποστήριξη μειώνεται καθώς αυξάνεται το τέλος.

Καθώς ο Μπάιντεν αγωνίζεται να εγκρίνει σημαντική νομοθεσία για το κλίμα στο εσωτερικό της ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα της επόμενης εβδομάδας, η νέα δημοσκόπηση AP-NORC/EPIC δείχνει επίσης ότι το 55% των Αμερικανών θέλει το Κογκρέσο να εγκρίνει ένα νομοσχέδιο για να διασφαλίσει ότι περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια της χώρας θα προέρχεται από καθαρή ενέργεια και λιγότερη από τον άνθρακα και το φυσικό αέριο που καταστρέφουν το κλίμα.

Μόνο το 16% των Αμερικανών αντιτίθεται σε ένα τέτοιο μέτρο για την ηλεκτρική ενέργεια από καθαρότερη ενέργεια. Ενα παρόμοιο μέτρο ήταν αρχικά ένα από τα πιο σημαντικά μέρη της νομοθεσίας για το κλίμα που έχει θέσει ο Μπάιντεν ενώπιον του Κογκρέσου. Ωστόσο, η πρόταση του Μπάιντεν να επιβραβεύσει τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας με καθαρές πηγές ενέργειας και να τιμωρήσει εκείνες συναντά αντιρρήσεις από έναν Δημοκρατικό γερουσιαστή, τον Τζο Μάντσιν της Δυτικής Βιρτζίνια, που είναι μία πολιτεία του άνθρακα αφήνοντας τους συναδέλφους του Δημοκρατικούς να προσπαθούν να βρουν άλλους τρόπους για να μειώσουν τη ρύπανση από την καύση ορυκτών καυσίμων.

Για ορισμένους από τους Αμερικανούς που παρακολουθούν, είναι μια εκνευριστική καθυστέρηση στην αντιμετώπιση ενός επείγοντος προβλήματος.

«Αν ακολουθείς την επιστήμη, τα σημάδια είναι εδώ», είπε η Νάνσι Ρέιλι (Nancy Reilly), Δημοκρατική από το Μιζούρι, συνταξιούχος που ανησυχεί για τα παιδιά της καθώς το κλίμα επιδεινώνεται. «Είναι ήδη εδώ. Και ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που άρχισαν να κάνουν για να μειώσουν τη σοβαρότητα του θέματος; Η κλιματική αλλαγή». «Είναι απλά τρελό», είπε η Ράιλι. «Καταλαβαίνω γιατί, καταλαβαίνω – καταλαβαίνω την πολιτική. Εχω βαρεθεί την πολιτική γι’ αυτό το θέμα».

Αφού ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, η κυβέρνηση Μπάιντεν ήλπιζε να βοηθήσει στη διαπραγμάτευση σημαντικών περικοπών των εκπομπών παγκοσμίως για να επιβραδυνθεί η άνοδος της θερμοκρασίας. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν ο Μπάιντεν θα μπορέσει να λάβει κάποια σημαντική νομοθεσία για το κλίμα μέσω του Κογκρέσου πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ την Κυριακή.

Τα τελευταία 60 χρόνια, η ρύπανση που αντλείται από βενζινοκινητήρες και πετρελαιοκινητήρες, σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και άλλες πηγές έχει αλλάξει το κλίμα και έχει θερμάνει τη Γη κατά 1,7 βαθμούς Φαρενάιτ, καθιστώντας τα ακραία καιρικά φαινόμενα πιο ακραία και συχνότερα.

Η δημοσκόπηση AP-NORC σε 5.468 ενήλικες διεξήχθη στις 8-24 Σεπτεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η ακραία ζέστη αιφνιδίασε αυτή την εβδομάδα μεγάλο μέρος της Νέας Υόρκης, οδηγώντας τους κατοίκους να προετοιμαστούν για την άνοδο της θερμοκρασίας νωρίτερα από το συνηθισμένο, ενώ διάφορες υπηρεσίες της πόλης, οργανώσεις πολιτών και επιχειρήσεις έχουν επίσης προσαρμόσει τα εποχικά τους ημερολόγια.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ