x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι αντιφάσεις της Δικαιοσύνης

Στις 10 Νοεμβρίου 2022, ένας δικαστής στη Δυτική Περιφέρεια του Τέξας απέρριψε τον ομοσπονδιακό νόμο που απαγορεύει την πρόσβαση στα όπλα για άτομα που υπόκεινται σε εντολές προστασίας θύματος από ενδοοικογενειακή βία. Αυτό το έκανε με βάση μια απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ το 2022, «NYSRPA κατά Bruen», η οποία έκρινε ότι, για να είναι συνταγματικός, ένας περιορισμός στα πυροβόλα όπλα πρέπει να είναι ανάλογος με τους νόμους που ίσχυαν όταν ιδρύθηκε η χώρα. Με άλλα λόγια, ο αφοπλισμός των κακοποιών παραβιάζει τη Δεύτερη Τροποποίηση, επειδή αυτοί οι τύποι νόμων δεν υπήρχαν στην ίδρυση της χώρας.

Σοκαριστική, πράγματι, η είδηση από το πρακτορείο ειδήσεων «Associated Press», που έδωσε την αφορμή και για «Διάλογο» δύο ακαδημαϊκών και τον οποίο δημοσιεύουμε σήμερα.

Ωστόσο, ας αφήσουμε κατά μέρος την υποκριτικά νομικίστικη εξήγηση του Ανώτατου Δικαστηρίου, καθώς πολλά θα μπορούσε, ακόμη και ένας απλός δικηγόρος, να αντιτάξει στους ανώτατους δικαστές που ανερυθρίαστα πλέον παίρνουν το μέρος των οπαδών οπλοφορίας, των οργανώσεων που αντιτίθενται στις εκτρώσεις και τώρα διάκεινται και ευμενώς στις διακρίσεις σε βάρος των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Η συγκεκριμένη όμως απόφαση που επιτρέπει σε έναν δράστη ενδοοικογενειακής βίας να φέρει όπλο ξεπερνά τα όρια λογικής. Και εξηγούμαστε:

Για μεγάλο μέρος της αμερικανικής ιστορίας υπήρχαν ελάχιστοι νόμοι που ποινικοποιούσαν την ενδοοικογενειακή βία και μόνο τις τελευταίες δεκαετίες νομοθετήθηκαν ποινές και απαγορεύσεις.

Αλλά τώρα, οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να υποχωρήσουν σε αυτό το νομικό πλαίσιο ακριβώς επειδή στις 10 Νοεμβρίου 2022 ένας δικαστής στη Δυτική Περιφέρεια του Τέξας προφανώς δεν έχει συνείδηση των αποφάσεών του. Στην απόφαση έχει ασκηθεί έφεση που εκκρεμεί.

Επίσης, προς το παρόν, ο ομοσπονδιακός νόμος απαγορεύει στα άτομα που υπόκεινται σε οριστικές –και όχι προσωρινές– εντολές «προστασίας της ενδοοικογενειακής βίας» να αγοράζουν ή να κατέχουν πυροβόλα όπλα.

Η απόφαση ότι οι απαγορευτικοί νόμοι είναι αντισυνταγματικοί θα θέσει σε κίνδυνο κυρίως γυναίκες και παιδιά. Σύμφωνα με το «ΑΡ», για πάνω από το 50% των γυναικών που δολοφονούνται δράστης είναι ο σύντροφός τους και οι περισσότερες από αυτές τις ανθρωποκτονίες διαπράττονται με όπλα.

Μια μελέτη του 2003 διαπίστωσε ότι όταν ένας κακοποιός άνδρας έχει πρόσβαση σε ένα όπλο, αυξάνεται ο κίνδυνος ανθρωποκτονίας κατά συντρόφου κατά 400%. Οι γυναίκες αποτελούν την πλειονότητα των θυμάτων από σύντροφο και σχεδόν το ένα τρίτο των παιδιών κάτω των 13 ετών που δολοφονούνται με όπλο σκοτώνονται στο πλαίσιο της ενδοοικογενειακής βίας. Επιπλέον, το 68% των πυροβολητών έχουν ιστορικό ενδοοικογενειακής βίας ή σκότωσαν τον σύντροφό τους στη μαζική επίθεση.

Δεν πάει άλλο. Θα πρέπει να επέμβει το Κογκρέσο γιατί πλέον η Δικαιοσύνη παρουσιάζει σημάδια άφρονης αδικίας. Να τεθούν όρια στην κακοδικία. Δεν μπορεί η χώρα να γίνεται έρμαιο τέτοιων αποφάσεων. Ούτε μπορεί η κοινωνία να ανεχτεί τέτοια οπισθοδρόμηση στα ανθρώπινα δικαιώματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αξιοπρόσεκτη είδηση από την τρέχουσα επικαιρότητα είναι και η απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να παρατείνει το όριο της υποχρεωτικής συνταξιοδότησης από το 62ο στο 64ο έτος της ηλικίας.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ