x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η 25η επέτειος Θεολογικής Ακαδημίας Τορόντο

13 Νοεμβρίου 2023

ΤΟΡΟΝΤΟ. Η Θεολογική Ακαδημία της Αρχιεπισκοπής Καναδά γιόρτασε την 25η επέτειο από της ιδρύσεώς της. Λειτουργεί επιτυχώς εν αγαστή στο κτίριο της Αρχιεπισκοπής στο Τορόντο. Εχει τετραετές πρόγραμμα θεολογικών σπουδών και είναι συμβεβλημένη με το πανεπιστήμιο St. Paul της Οττάβα. Το πτυχίο της αναγνωρίζεται από όλες τις θεολογικές σχολές και τα πανεπιστήμια.

Μέχρι τώρα αποφοίτησαν από τη Θεολογική Ακαδημία Τορόντο πενήντα εννέα (59) φοιτητές. Εξ αυτών χειροτονήθηκαν τριάντα τέσσερις (34) και υπηρετούν τις κοινότητές στον Καναδά. Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Καναδά έχει εβδομήντα οκτώ (78) κοινότητες εκ των οποίων δέκα έξι (16) είναι ιεραποστολικές, δεν έχουν ιερείς και εξυπηρετούνται από τους πλησιέστερους ιερείς.

Οι κοινότητες της περιοχής Μείζονος Μόντρεαλ και οι Φιλόπτωχες Αδελφότητες, με επικεφαλής τους ιερείς, οργάνωσαν με επιτυχία δείπνο στο Palace Convention Centre το οποίο είναι ιδιοκτησία του κ. Νικολάου Τσατά, ο οποίος τυγχάνει Αρχων Πρωτονοτάριος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής ήταν ο π. Νικόλαος Παπαγεωργίου, αντιπρόεδρος ο π. Χαράλαμπος Τζίντης και μέλη αυτής, ο π. Χριστιανός Socosan και ο π. Σπυρίδων Βούτος. Συμποσιάρχης της βραδιάς ήταν ο π. Σπυρίδων Βούτος. Παρακάθησαν εξακόσιοι πενήντα (650) συνδαιτυμόνες. Ο κ. Νικόλαος Τσατάς προσέφερε το δείπνο εντελώς δωρεάν, τον οποίον ευχαρίστησε ενθέρμως ο Αρχιεπίσκοπος Καναδά Σωτήριος. Σημειώνεται ότι κ. Τσατάς προσφέρει το δείπνο αυτό εντελώς δωρεάν κάθε χρόνο.

Από το δείπνο για την 25η επέτειο της Θεολογικής Ακαδημίας της Αρχιεπισκοπής Καναδά.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΑΝΑΔΑ

Επίσημοι προσκεκλημένοι από τα δημαρχεία, την επαρχιακή και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το Ελληνικό Προξενείο ήσαν οι κάτωθι:

Κυρία Μ. Ντέρος, Δημοτική Σύμβουλος-Parc Extension, κ. Α. Ρεβελάκη, Δημοτική Σύμβουλος-Chomedey, κ. Α. Dib, Δημ. Σύμβουλος-St. Martin, κ. Α. Κουτράκη, Κοινοβουλευτική Γραμματέας Υπουργού Τουρισμού και του Υπουργού Ανάπτυξης για το Κεμπέκ και κ. Κατερίνα Βαρβαρήγου, Γενική Πρόξενος Μόντρεαλ.

Επίσης, στο δείπνο συμμετείχε το Μοναστήρι της Παρηγορήτισσας με την Γερόντισσα Θέκλα και δώδεκα (12) μοναχές. Το Μοναστήρι κτίζεται. Ο έρανος πηγαίνει πολύ καλά. Ηδη συγκεντρώθηκαν περίπου δύο εκατομμύρια δολάρια ($2.000.000). Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Καναδά θα δώσει για τον σκοπό αυτό ένα εκατομμύριο δολάρια ($1.000.000).

Μίλησαν ο γιατρός κ. Ορέστης Τσούκας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και γιος του προέδρου της ΕΚΜΜ γιατρού κ. Γεωργίου Τσούκα, ο οποίος δεν μπόρεσε να προσέλθει λόγω ασθενείας, η κ. Ζωή Βερούτη, πρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβoυλίου Φιλοπτώχου Αδελφότητας Καναδά και η γενική πρόξενος της Ελλάδας στο Μόντρεαλ Κατερίνα Βαρβαρήγου. Τελευταίος μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Σωτήριος και αναφέρθηκε στην πορεία της Θεολογικής Ακαδημίας. Διεβίβασε προς όλους την αγάπη, τις ευχές και τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και είπε χαρακτηριστικά, ότι ο Παναγιώτατος μίλησε το καλοκαίρι στην Ιμβρο, όπου ήταν και ο Αρχιεπίσκοπος Σωτήριος, με τα θερμότερα λόγια για τη θαυμάσια ιστορική πορεία της Θεολογικής Ακαδημίας Τορόντο.

Η Ομογένεια του Καναδά τίμησε την 25η επέτειο από της ιδρύσεως της Θεολογικής Ακαδημίας, η οποία μορφώνει και μορφοποιεί ιερείς.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΑΝΑΔΑ

Ο Σωτήριος ανακοίνωσε, ότι ήδη υπάρχει προικοδοτικό ταμείο για τη Θεολογική Ακαδημία το οποίο έχει δέκα εκατομμύρια δολάρια ($10.000.000), χρειάζεται όμως να συγκεντρωθούν άλλα πέντε εκατομμύρια δολάρια ($5.000.000), ώστε η Θεολογική Ακαδημία να είναι αυτάρκης και να μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία της στο διηνεκές χωρίς οικονομικά προβλήματα. Τούτο βέβαια, είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Σωτήριος, γίνεται δυνατό διότι διδάσκουν εντελώς δωρεάν οι ιερείς μας, οι οποίοι έχουν τουλάχιστον πτυχίο μαγίστορος και είναι διορισμένοι ιερείς σε κοινότητες της περιοχής μείζονος Τορόντο ή και περιχώρων.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του δείπνου υπήρξε μουσική, την οποία προσέφερε ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Βασίλειος Γαλάτης εντελώς δωρεάν, προβάλλοντας εκκλησιαστικά και πατριωτικά άσματα. Ο κ. Γαλάτης προσφέρει αφιλοκερδώς τις μουσικές του υπηρεσίες στις εκδηλώσεις της Θεολογικής Ακαδημίας στο Μόντρεαλ.

Τα καθαρά έσοδα από το δείπνο και από το λεύκωμα θα ξεπεράσουν τις εξήντα χιλιάδες δολάρια ($60.000).

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Σωτήριος ευχαρίστησε τους συνδαιτυμόνες, τους δωρητές, τους οργανωτές, τον κ. N. Τσατά και ιδιαίτερα τους καθηγητές της Θεολογικής μας Ακαδημίας και δοξολόγησε τον Θεό για τη μεγάλη ευλογία της Θεολογικής Ακαδημίας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την πεποίθηση πως το όνομα του Χένρι Κίσιντζερ, από την οπτική γωνία της ελληνικής Ιστορίας, θα είναι πάντα γραμμένο με μελανά χρώματα και υπό το σκοτεινό φόντο της τουρκικής εισβολής, της κατοχής και του αιματηρού ξεριζωμού του κυπριακού Ελληνισμού, εκφράζουν, μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ