x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η 28η Οκτωβρίου 1940 του Απογευματινού σχολείου Αγίου Δημητρίου Τζαμέικα

07 Νοεμβρίου 2023

ΤΖΑΜΕΪΚΑ. ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η γιορτή της 28ης Οκτωβρίου του ελληνικού Απογευματινού σχολείου Αγίου Δημητρίου Τζαμέικα για το σχολικό έτος 2023-24 πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου.

Η γιορτή άρχισε με προσευχή από τον ιερατικό προϊστάμενο της κοινότητας Αιδεσιμολ. π. Κωνσταντίνο Καλογρίδη, ο οποίος ευχαρίστησε τους γονείς για την παρουσία τους, και τα παιδιά για την προσπάθειά τους και ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά.

Ο διευθυντής του σχολείου, Απόστολος Φούντας, είπε μεταξύ άλλων ότι στα βουνά της Ηπείρου και της Αλβανίας γράφτηκε ένα ηρωικό Επος που προκάλεσε τον θαυμασμό όλου του κόσμου. Τόνισε τον χρόνο αντίστασης των Ελλήνων, και το ποσοστό θανάτων με τις άλλες χώρες του πολέμου. Ακόμη, ότι η Εθνική Αντίσταση στα χρόνια 1941-1944, που ακολούθησε τη γερμανική κατοχή, υπήρξε η συνέχεια και η ένδοξη κορύφωση του Επους του ’40.

Στιγμιότυπο από τη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου του ελληνικού Απογευματινού σχολείου Αγίου Δημητρίου Τζαμέικα. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση στον «Ε.Κ.»

Στη συνέχεια, τα παιδιά της Εβδόμης τάξης μάς διηγήθηκαν το χρονικό του πολέμου, πώς ξεκίνησαν όλα και πως οι Ελληνες έδειξαν θάρρος σε τρομερά δύσκολες καταστάσεις πάνω στα βουνά της Πίνδου. Επειτα, οι μαθητές του Προ-Νηπιαγωγείου, του Νηπιαγωγείου και της Πρώτης τάξης έκαναν ένα μικρό αφιέρωμα στο ιερό μας σύμβολο, τη σημαία μας, με ποιήματα και τραγούδια.

Συνεχίστηκε η  γιορτή με το αφιέρωμα στο μεγάλο «ΟΧΙ». Στο «ΟΧΙ» που βροντοφώναξαν οι Ελληνες στις 28 Οκτωβρίου του 1940. Με ποιήματα, τραγούδια και διηγήσεις οι μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων τίμησαν αυτή τη σημαντική ημέρα. Μ’ αυτό το αφιέρωμα εκδήλωσαν την ευγνωμοσύνη τους σε όλους τους πρωταγωνιστές του 1940.

Τέλος, όλα τα παιδιά φώναξαν, «Ζήτω το ΟΧΙ» με μια φωνή, κερδίζοντας τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα από τους περήφανους γονείς, τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους που καμάρωναν γι’ αυτούς.

Την εθνική επέτειο τίμησαν με την παρουσία τους τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου, γονείς, συγγενείς και φίλοι των μαθητών.

Στιγμιότυπο από τη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου του ελληνικού Απογευματινού σχολείου Αγίου Δημητρίου Τζαμέικα. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση στον «Ε.Κ.»

Εκ μέρους  του Κοινοτικού Συμβουλίου, η κ. Πάγκαλου βαθιά συγκινημένη συνεχάρη τα παιδιά για τη συμμετοχή τους στο ελληνικό πρόγραμμα της κοινότητας και εξέφρασε την ευχαρίστησή της γιατί όλα τα παιδιά χρησιμοποιούσαν την ελληνική γλώσσα. Μίλησε ακόμη για το πόσο σημαντικό είναι να θυμόμαστε και να τιμούμε το Επος του 1940. Τέλος, ευχαρίστησε τους γονείς για την εμπιστοσύνη που δείχνουν στο Απογευματινό σχολείο του Αγίου Δημητρίου, που προσφέρει ελληνική μόρφωση στα παιδιά τους και συνεχάρη τους δασκάλους για την προσφορά τους στο σχολείο.

Η πρόεδρος του PTA, κ. E. Μπέρθεν, συνεχάρη τα παιδιά για την προσπάθειά τους. Και ευχαρίστησε τους γονείς για την παρουσία τους και τους  δασκάλους για το πρόγραμμα της 28ης Οκτωβρίου που είχε εθνικό παλμό.

Στιγμιότυπο από τη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου του ελληνικού Απογευματινού σχολείου Αγίου Δημητρίου Τζαμέικα. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση στον «Ε.Κ.»

Τη γιορτή έκλεισε ο Αιδεσιμολ. πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Καλογρίδης, ο οποίος ανέδειξε τη σημασία της  εθνικής γιορτής της 28ης Οκτωβρίου για την Ομογένεια, λέγοντας πως οι εθνικές σχολικές γιορτές ενδυναμώνουν το φρόνημα των παιδιών. Ακόμη, συνεχάρη τα παιδιά για τη συμμετοχή τους στη γιορτή.

Τέλος, ευχαρίστησε τις δασκάλες κ.κ. Ζωή Κυπραίου, Εφη Πάτσιου, Παρασκευή Μακρινού, Σωτηρία Σακκά, Εφη Σωτηρίου και τον διευθυντή Απόστολο Φούντα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΜΕΡΙΛΑΝΤ. Με τέλεση Αγιασμού και λόγους παραινετικούς από τον Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης Απόστολο ξεκίνησε η κατασκηνωτική περίοδος στις κατασκηνώσεις της Μητρόπολης οι οποίες φέρουν την ονομασία «Ο καλός ποιμήν» και βρίσκονται στο Chesapeake (Τσέσαπικ) της πολιτείας Μέριλαντ.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ