x
 

Επιστήμη

Η 6η πιο θερμή χρονιά της Γης το 2021

14 Ιανουαρίου 2022

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η Γη σιγοβράζει καταγράφοντας το 2021 την έκτη θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με αρκετές πρόσφατα δημοσιευμένες μετρήσεις θερμοκρασίας. Και οι επιστήμονες λένε ότι η εξαιρετικά καυτή χρονιά είναι μέρος μιας μακροπρόθεσμης τάσης θέρμανσης που δείχνει σημάδια επιτάχυνσης.

Δύο αμερικανικές επιστημονικές υπηρεσίες -η NASA και η Εθνική Διοίκηση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (National Oceanic and Atmospheric Administration – ΝΟΑΑ)- και μια ιδιωτική ομάδα μετρήσεων δημοσίευσαν τους υπολογισμούς τους για την περσινή παγκόσμια θερμοκρασία, την Πέμπτη, και όλοι είπαν ότι η περσινή δεν ήταν πολύ πίσω από τα εξαιρετικά θερμά έτη 2016 και 2020.

Εξι διαφορετικοί υπολογισμοί βρήκαν ότι το 2021 ήταν μεταξύ της πέμπτης και της έβδομης θερμότερης χρονιάς από τα τέλη του 1800. Η NASA είπε ότι το 2021 ισοδυναμεί με το 2018 για το έκτο θερμότερο έτος, ενώ η NOAA τοποθετεί το περασμένο έτος στην έκτη θέση από μόνη της.

Οι επιστήμονες λένε ότι το φαινόμενο La Nina -φυσική ψύξη τμημάτων του Κεντρικού Ειρηνικού που αλλάζει τα καιρικά μοτίβα παγκοσμίως και φέρνει το ψυχρό νερό του ωκεανού στην επιφάνεια- μείωσε τις παγκόσμιες θερμοκρασίες, όμως η άλλη πλευρά του, το El Nino, τις ενίσχυσε το 2016. Ωστόσο, είπαν ότι το 2021 ήταν η πιο καυτή χρονιά με La Nina που έχει καταγραφεί και ότι η χρονιά δεν αντιπροσώπευε μια ψύξη της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο, αλλά παρείχε περισσότερη ζέστη.

«Είναι η μακροπρόθεσμη τάση και είναι μια αδάμαστη ανοδική πορεία», δήλωσε ο κλιματολόγος επιστήμονας Ζικ Χαουσφάδερ (Zeke Hausfather), της ομάδας παρακολούθησης της Γης στο Μπέρκλεϊ, που κατέταξε επίσης το 2021 ως το έκτο πιο καυτό.

Ο Γκάβιν Σμιντ (Gavin Schmidt), ο κλιματολόγος επιστήμονας που ηγείται της ομάδας θερμοκρασίας της NASA, είπε ότι «η μακροπρόθεσμη τάση είναι πολύ, πολύ σαφής. Και είναι εξαιτίας μας. Και δεν πρόκειται να φύγει μέχρι να σταματήσουμε να αυξάνουμε την ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα».

Το περσινό, ακραίο κύμα καύσωνα στις Βορειοδυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ, οι καταρρακτώδεις βροχές του τυφώνα «Αϊντα» και οι πλημμύρες στη Γερμανία και την Κίνα συνδέονται με την υπερθέρμανση, επισήμανε.

Να σημειωθεί ότι τα δεδομένα που συνέλεξαν η NASA και η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) αποκαλύπτουν επίσης ότι η τελευταία δεκαετία ήταν η θερμότερη αφότου άρχισαν να τηρούνται αρχεία, το 1880.

Ενας βασικός δείκτης της κλιματικής αλλαγής, η θερμικότητα ωκεάνιου βάθους, έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ το 2021, σύμφωνα με τις υπηρεσίες αυτές. Οι ωκεανοί απορροφούν πάνω από το 905 της υπερβάλλουσας θερμότητας που παγιδεύεται στην ατμόσφαιρα της Γης λόγω των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Τα θερμότερα ύδατα του ωκεανού επηρεάζουν τα καιρικά φαινόμενα και τις αλλαγές στα ρεύματα. «Το ενδιαφέρον σε αυτό, από επιστημονικής άποψης, είναι ότι μας εξηγεί γιατί θερμαίνεται ο Πλανήτης. Θερμαίνεται λόγω της δικής μας επίδρασης στις συγκεντρώσεις των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου», πρόσθεσε ο Σμιντ.

Με πληροφορίες από «ΑΡ», «ΑΠΕ-ΜΠΕ»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μελέτη που διεξήχθη σε ποντίκια από την Ιατρική του Στάνφορντ και τα Εργαστήρια Rocky Mountain του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, παρέχει ενδείξεις ότι ίσως μια μέρα είναι δυνατόν να αναζωογονηθεί το ανοσοποιητικό σύστημα των ηλικιωμένων με μια θεραπεία που ρυθμίζει τη σύνθεση ενός τύπου ανοσοποιητικού κυττάρου.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ