x
 

Κοινωνία

Η αγωνία για το μέλλον ηλικιωμένων μεταναστών στη ΝΥ

14 Ιανουαρίου 2024

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Τσέουνγκ Γκιμ Φανγκ (Cheung Gim Fung), 92 ετών, ο οποίος εργάστηκε ως μάγειρας σε κινέζικα εστιατόρια μετά τη μετανάστευση από το Χονγκ Κονγκ τη δεκαετία του 1950, αισθάνεται όλο και πιο απομονωμένος στη γειτονιά του στο Σάνσετ Παρκ του Μπρούκλιν καθώς νεότερα κύματα Κινέζων μεταναστών από το Φούτζιαν έχουν εγκατασταθεί γύρω του.

«Δεν μιλάω Αγγλικά. Δεν μιλάω Μανδαρινικά. Δεν μιλάω Φουτζιανέζικα», είπε ο κ. Τσέουνγκ, ο οποίος επισκέπτεται ένα κοντινό αρτοποιείο κάθε μέρα για να καθίσει με άλλους μετανάστες που μιλούν Καντονέζικα.

Ορισμένοι ηλικιωμένοι μετανάστες έχουν ήδη γλιστρήσει στη φτώχεια και την έλλειψη στέγης και θα ακολουθήσουν κι άλλοι, εκτός εάν οι ηγέτες των πόλεων βρουν τρόπους να τους βοηθήσουν, δήλωσε ο Τζόναθαν Μπόουλς (Jonathan Bowles), εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου για ένα Αστικό Μέλλον (Center for an Urban Future), μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που έχει αναφέρει για τους ηλικιωμένους μετανάστες και την ταχεία γήρανση του πληθυσμού της πολιτείας. Το 2022, υπήρχαν 163.000 ηλικιωμένοι μετανάστες που ζούσαν στο όριο της φτώχειας ή κάτω από το όριο της φτώχειας, αύξηση 37% σε σχέση με μια δεκαετία νωρίτερα, σύμφωνα με το κέντρο.

Μια ομάδα ανθρώπων με χειμωνιάτικα παλτό στέκονται και κάθονται γύρω από πτυσσόμενα τραπέζια παίζοντας χαρτιά.

Ενώ τα επιδόματα συνταξιοδότησης καθορίζονται κατά κύριο λόγο από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, οι δημοτικοί αξιωματούχοι και οι φορείς κοινωνικών υπηρεσιών προσπάθησαν να παρέχουν υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και υποστήριξης σε μετανάστες ανεξάρτητα από το νομικό τους καθεστώς. Το «NYC Aging», μια δημοτική υπηρεσία με ετήσιο προϋπολογισμό 523 εκατομμυρίων δολαρίων, θα συνεχίσει να παρέχει δωρεάν γεύματα και άλλα προγράμματα σε ηλικιωμένους, ακόμη και όταν η πόλη αντιμετωπίζει μια δημοσιονομική κρίση, μεταξύ άλλων από το κόστος στέγασης μεταναστών που ζητούν άσυλο, δήλωσε ο εκπρόσωπος, Εντγκαρ Γιου (Edgar Yu).

Αλλά αυτό δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του αυξανόμενου ηλικιωμένου πληθυσμού, είπε η δημοτική σύμβουλος Κρίσταλ Χάντσον (Crystal Hudson), Δημοκρατική στο Μπρούκλιν, η οποία, ως πρόεδρος της Επιτροπής Γήρανσης του Συμβουλίου, έχει επισημάνει ότι λιγότερο από το 1% του συνολικού προϋπολογισμού της πόλης δαπανάται σε υπηρεσίες για ηλικιωμένους ενήλικες. Εχει επίσης εργαστεί για την ψήφιση πρόσφατων νόμων που επεκτείνουν τις νομικές προστασίες και τις υπηρεσίες για ηλικιωμένους, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης από κέντρα ηλικιωμένων σε κοινότητες μεταναστών να προσφέρουν προγραμματισμό σε πολλές γλώσσες.

Οι αγώνες των ηλικιωμένων μεταναστών έχουν επίσης προσθέσει άλλο ένα στρώμα στην περίπλοκη συζήτηση για τη μετανάστευση, με ορισμένους επικριτές να λένε ότι είναι αποτέλεσμα ομοσπονδιακών πολιτικών μετανάστευσης που απέτυχαν να αποτρέψουν την παράνομη μετανάστευση και να προσελκύσουν περισσότερους εργαζομένους υψηλής ειδίκευσης.

Ο Κέρτις Σλίβα (Curtis Sliwa), ιδρυτής των «Guardian Angels», ο οποίος ήταν υποψήφιος δήμαρχος το 2021, διαμαρτυρήθηκε για τους μετανάστες χωρίς χαρτιά, αλλά είπε ότι «δεν πρόκειται να τους απελάσετε στα 75 ή στα 85», ειδικά όταν «πολλοί από αυτούς μπορεί να μην έχουν καν μέρος για να επιστρέψουν».

«Η πραγματικότητα είναι ότι είμαστε άνθρωποι που νοιάζονται και πρέπει να τους φροντίζουμε, αλλά ας είναι αυτό ένα σήμα αφύπνισης», είπε ο κ. Σλίβα, ο οποίος είναι 69 ετών.

Πηγή: «Νew Υork Τimes»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΜΠΟΥΡΓΚΕΣΤΟΚ. Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις ανακοίνωσε σήμερα βοήθεια άνω του 1,5 δισ.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ