x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η AHEPA τίμησε τον Γιώργο Χωριάτη ως «Υπερασπιστή του Ελληνισμού»

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με το βραβείο του «Υπερασπιστή του Ελληνισμού» (Defender of Hellenism Award) τιμήθηκε από την AHEPA ο επί χρόνια ύπατος πρόεδρος της οργάνωσης, Γιώργος Χωριάτης (George Horiates), σε μια ξεχωριστή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο περίφημο «Franklin Institute», στην Πενσυλβάνια.

Ο κ. Χωριάτης, ο οποίος βρέθηκε στο τιμόνι της AHEPA σε μια δύσκολη περίοδο, τόσο με την συγκυρία της πανδημίας, όσο και με τις διαδοχικές κρίσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, άφησε την δική του παρακαταθήκη, με την συνεισφορά του να αναγνωρίζεται εμπράκτως από παλαιά και νεότερα στελέχη.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το σχετικό Δελτίο Τύπου, στην Φιλαδέλφεια ταξίδεψαν μέλη της AHEPA από την Βοστώνη έως την Ατλάντα και από το Ντένβερ έως και τη Νέα Υόρκη, ενώ εκπροσωπήθηκαν Τμήματα της Οργάνωσης από την Αθήνα, το Λονδίνο, τις Βρυξέλλες και τον γειτονικό Καναδά.

Ο πρώην Ύπατος πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Γεώργιος Χωριάτης, με την Πρέσβη της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, και τον Γενικό Πρόξενο στη Νέα Υόρκη, Δρα. Κων/νο Κούτρα, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Στέλιος Λάμπρου

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Χωριάτης αξιοποίησε την συγκυρία της εκδήλωσης αυτής προκειμένου να συγκεντρώσει δωρεές, οι οποίες θα βοηθήσουν την AHEPA να επιτελέσει απρόσκοπτα το έργο της για τις επόμενες γενιές, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στα 100.000 δολάρια.

Ο Επίσκοπος Μηδείας κ. Απόστολος, ο οποίος εκπροσώπησε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, μετά την ανάπεμψη της καθιερωμένης προσευχής, εξήρε το έργο της AHEPA και τον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζει για τους Ελληνες της Διασποράς παγκοσμίως, προσθέτοντας πως δεν είναι τυχαίο που η AHEPA και η Αρχιεπισκοπή Αμερικής γιορτάζουν τα 100 χρόνια από την ίδρυσή τους κατά την ίδια χρονιά.

Ο συντονιστής του προγράμματος, Δημήτριος Ροζανίτης, αναφέρθηκε στην συμβολική σημασία της πόλης της Φιλαδέλφεια, ενώ μνημόνευσε και τον αείμνηστο ομογενή πρωτοπόρο και φιλάνθρωπο, Νικόλαο Κάραμποτς (Nicholas Karabots), που έφυγε πρόσφατα από την ζωή.

Στον πρωτεύοντα ρόλο της AHEPA, αλλά και την προσφορά του Γιώργου Χωριάτη στην ύπατη προεδρία, εξήραν ο πρόεδρος του Τμήματος Κάμντεν της AHEPA, Κοσμάς Διαμαντής, αλλά και ο πρόεδρος της εκδήλωσης, Στάθης Καραντώνης, ενώ ο πρώην ύπατος πρόεδρος, Νικόλαος Καρακώστας τόνισε πως «είναι σημαντικό που, εκτός από την εκκλησία και την Ικαριακή Κοινότητα, ο Γιώργος Χωριάτης διέθεσε το πάθος και το ταλέντο του και στην AHEPA.

Στελέχη της ΑΧΕΠΑ από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ευρώπη τίμησαν τον πρώην Υπατο Πρόεδρο, Γεώργιο Χωριάτη, που έλαβε το βραβείο «Υπερασπιστή του Ελληνισμού». Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Στέλιος Λάμπρου

Από την πλευρά της, η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ευχαρίστησε την AHEPA για την προσφορά της, όπως επίσης και τον κ. Χωριάτη για το έργο υπό την ηγεσία του, ενώ ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μάριος Λυσσιώτης, αναφέρθηκε στις υπηρεσίες που προσφέρει η οργάνωση και προσωπικά ο κ. Χωριάτης στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Επίσης, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας, στάθηκε στην εργατικότητα του Γιώργου Χωριάτη, αλλά και την σημαντική υποστήριξη που παρέχει η AHEPA στα ελληνικά εθνικά θέματα.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA, Δημήτρης Κόκοτας, ο οποίος και απένειμε το βραβείο στον Γιώργο Χωριάτη, εν μέσω χειροκροτημάτων, αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια στον προκάτοχό του, προσθέτοντας, με αφορμή τη νεοσύστατη αυτήν διάκριση, πως η ίδια η AHEPA «έχει μια συνεχή υποχρέωση να υπερασπίζεται τον Ελληνισμό».

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Χωριάτης υπενθύμισε την πασίγνωστη ρήση του Βενιαμίν Φραγκλίνου, υπό τον οποίο έχει ονομαστεί ο χώρος στον οποίο πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση.

«Ο σκοπός μας είναι σκοπός ολόκληρης της ανθρωπότητας. Δίνουμε μάχη για την ελευθερία της και υπερασπίζουμε την δική μας» τόνισε, μεταξύ άλλων.

Στελέχη της ΑΧΕΠΑ από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ευρώπη τίμησαν τον πρώην Υπατο Πρόεδρο, Γεώργιο Χωριάτη, που έλαβε το βραβείο «Υπερασπιστή του Ελληνισμού». Στη φωτογραφία με την οικογένειά του. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Στέλιος Λάμπρου
Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Στέλιος Λάμπρου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Την άμεση εκκίνηση των διαβουλεύσεων με εκπροσώπους των κομμάτων για το θέμα της επιστολικής ψήφου εξήγγειλε η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, αμέσως μετά την επιστροφή της από το Παρίσι, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο του Global Strategy Group του ΟΟΣΑ, του οποίου προεδρεύει εκπροσωπώντας την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ