x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Ακολουθία της Αναστάσεως στο Φανάρι

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Στην Ιερή Ακολουθία της Αναστάσεως στο Φανάρι προεξήρχε ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στον αυλόγυρο του Πατριαρχείου, περιστοιχιζόμενος από τους Μητροπολίτες Βιζύης (πρώην Μεξικού) κ. Αθηναγόρα, Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνα, Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίο, Μύρων κ. Χρυσόστομο, Ικονίου κ. Θεόληπτο, και Σελευκείας κ. Θεόδωρο, καθώς και από τους κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής.

Στην τελετή παρέστησαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, Πρέσβης κ. Κωνσταντίνος Κούτρας, ο Γενικός Πρόξενος της Μολδαβίας κ. Sergiu Gurduza, ο Πρόξενος της Ουκρανίας κ. Maxim Vdovichenko, καθώς και προσκυνητές από το εξωτερικό και πιστοί από την Πόλη.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μεταδίδει το Αγιο Φως της Αναστάσεως στον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη πρέσβη Κωνσταντίνο Κούτρα.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ/ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

Στο μήνυμα του ο Πατριάρχης, ανάμεσα στα άλλα είπε και τα εξής: «Το «Πάσχα του Κυρίου» είναι η περιφανής νίκη της ζωής και της αγάπης πάνω στον θάνατο. Ο Αναστάς Χριστός είναι η αλήθεια για τον άνθρωπο και σύνολη τη δημιουργία, είναι η ομορφιά που έσωσε και σώζει τον κόσμο. Eίναι, όπως ψάλλουμε στους ναούς μας, το «μέγα θαύμα» που θεραπεύει το «μέγα τραύμα», τον άνθρωπο, είναι η αποκάλυψη του τελικού νοήματος της ζωής μας και της αποστολής μας στον κόσμο. Είναι η βεβαιότητα ότι ο Θεός της αγάπης κατευθύνει την ιστορία, όπου το κακό δεν είναι δυνατόν να έχει τον τελευταίο λόγο».

Σε άλλο σημείο ανέφερε: «Απευθυνόμαστε την ευλογημένη αυτή στιγμή προς τους νέους και τις νέες μας, εδώ και όπου γης, τους κληρονόμους της παράδοσής μας και των πνευματικών αξιών της, που θα είναι οι συνεχιστές και υπερασπιστές του αναστάσιμου πολιτισμού μας. Είναι βέβαιον ότι οι νέοι άνθρωποι έχουν ένα ιδιαίτερα ανεπτυγμένο αισθητήριο για την εμπειρία της Ανάστασης. Να ζήτε, αγαπητοί νέοι και νέες, τη ζωή σας ασυμβίβαστοι με το κακό και τις αρνητικότητες, συμβάλλοντας στη μεταμόρφωση του κόσμου, στην πορεία προς ένα κόσμο ειρήνης, δικαιοσύνης και αλληλεγγύης.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος προέστη της Ιερής Ακολουθίας της Αναστάσεως στο Φανάρι. Δίπλα του στο παραθρόνιο ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη πρέσβης Κωνσταντίνος Κούτρας.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ/ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

Με αυτές τις σκέψεις και τα αισθήματα, βέβαιοι ότι το Πάσχα των Ορθοδόξων θα διατηρήσει εις τον αιώνα τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, που δεν επιτρέπει «ορθολογικοποιήσεις» και «εκσυγχρονισμούς», δοξάζουμε τον Αναστάντα Χριστό για τα σωτηριώδη δωρήματά Του.

Προσευχόμαστε για τους εν ανάγκαις και θλίψεσιν αδελφούς, για να ειρηνεύσουν με βάση τη δικαιοσύνη, την καταλλαγή και την αλληλεγγύη η χειμαζόμενη Μέση Ανατολή και η πολύπαθη Ουκρανία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η αδήριτη ανάγκη της στενότερης διασύνδεσης με τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και η περαιτέρω ανάπτυξη συνεργειών και ερευνητικών συνεργασιών ήταν το κεντρικό μήνυμα της πρώτης ημέρας των εργασιών του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ».

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ