x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

Κύριο Άρθρο

Η ακρίβεια παραμένει το κύριο πρόβλημα

Αν και οι κρίσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό δεν εκλείπουν, σίγουρα το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει ο μέσος Ελληνας πολίτης εξακολουθεί να είναι η ακρίβεια, γεγονός που έχει αναγνωρισθεί πολλές φορές και εκ νέου προσφάτως και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οταν ο βασικός μισθός κυμαίνεται γύρω στα 700 ευρώ καθαρά, οι οικονομικές απαιτήσεις της καθημερινότητας καθίστανται ευλόγως αβάσταχτες για μεγάλη μερίδα των πολιτών. Συναθροίζοντας τις αυξημένες τιμές σε βασικά προϊόντα, στα ενοίκια και σε υπηρεσίες αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος του οικονομικού φορτίου.

Βεβαίως δεν είναι η πρώτη φορά που ο «Εθνικός Κήρυκας» αναδεικνύει το υποφαινόμενο ζήτημα της ακρίβειας, το οποίο και έχει πλήξει ιδιαιτέρως το τελευταίο επί μακρόν διάστημα τα ελληνικά νοικοκυριά. Πρόκειται ωστόσο για ένα πρόβλημα που παραμένει, εντείνοντας τον προβληματισμό.

Εν προκειμένω τίθενται δύο βασικές παράμετροι. Αφενός, η τυχόν αισχροκέρδεια εταιρειών οι οποίες σφετερίζονται την παρούσα συγκυρία – χαρακτηριστική η τεράστια αύξηση που γνώρισαν κατηγορίες προϊόντων στην Ελλάδα σε σχέση με τις αντίστοιχες πληθωριστικές εκφράσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και αφετέρου, η παράπλευρη δυσαναλογία μεταξύ του εξαιρετικά αυξημένου κόστους ζωής και των απολαβών του μέσου πολίτη.

Πράγματι η μείωση της ανεργίας και η σταδιακή αύξηση των μισθών εκ των σχετικών κυβερνητικών πρωτοβουλιών είναι ενέργειες προς τη σωστή κατεύθυνση, της διευκόλυνσης της ελληνικής οικογένειας σε επίπεδο καθημερινότητας. Μολαταύτα οι τιμές σε βασικά αγαθά μαρτυρούν το μέχρι τώρα «ακατανίκητο».

Στο επίκεντρο δε του κυβερνητικού ενδιαφέροντος οφείλουν να βρίσκονται οι νέοι και οι ηλικιωμένοι, ηλικιακές ομάδες στις οποίες ανήκουν κατά κόρον οι πλέον χαμηλόμισθοι και ως εκ τούτου δύσκολα ανταποκρινόμενοι στις υφιστάμενες πληθωριστικές τάσεις.

Σε επίπεδο μακροοικονομικής, η Ελλάδα φαίνεται να έχει σημειώσει σημαντική άνοδο, με διεθνείς οίκους να επευφημούν κατ’ επανάληψη τα αισιόδοξα δεδομένα. Την ίδια ώρα, βέβαια, η πολιτεία οφείλει να αναμετρηθεί με τις προκείμενες σημαίνουσες μικροοικονομικές προκλήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καθώς πλησιάζει η 6η Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία εκπνέει χρονικά η αποστολή της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό κυρίας Μαρία Ανχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, η τουρκική πλευρά -Αγκυρα και ψευδοκράτος- κάνουν το παν για να εκτροχιάσουν κάθε προσπάθεια που στόχο έχει την επανάληψη των συνομιλιών για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ