x
 

Εκκλησία

Η Αλεξάνδρεια γιόρτασε το Αγιο Πάσχα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ. Με λαμπρότητα εόρτασαν οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί την Ανάσταση του Κυρίου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξάνδρειας.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος Β΄, συμπαραστατούμενος από τον Μητροπολίτη Πτολεμαΐδος κ. Παντελεήμονα, Αρχιγραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, προέστη της τελετής της Αναστάσεως και προεξήρχε της Αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας.

Παρέστησαν ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια Ιωάννης Πυργάκης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας Ανδρέας Βαφειάδης και εκπρόσωποι Ελληνικών Συλλόγων και Οργανισμών της Πόλεως.

Την Κυριακή του Πάσχα, 5η Μαΐου 2023, τελέσθηκε στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου στην Αλεξάνδρεια ο πανηγυρικός Εσπερινός της Αναστάσεως.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος στο Πασχάλιο γεύμα που παρέθεσε η Ελληνική Κοινότητα στο εντευκτήριό της προς όλους τους παροίκους και επισκέπτες της Αλεξανδρείας.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Ο Πατριάρχης κ. Θεόδωρος Β΄ κατήλθε εν πομπή από την Αίθουσα Θρόνου της Μονής στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό του Οσίου Σάββα, όπου προεξήρχε του Εσπερινού της Αγάπης. Ανεγνώσθη το Ιερό Ευαγγέλιο από τον Μακαριώτατο στην Ελληνική,  ενώ ακολούθησαν οι αρχιερείς και ο ιερός κλήρος, σε διάφορες γλώσσες και αφρικανικές διαλέκτους.

Ο Πατριάρχης, αφού ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους, είπε: «Η σκέψη και η προσευχή μου στρέφεται σήμερα προς τους εμπερίστατους αδελφούς μας, όπου γης, ανεξαρτήτως γλώσσας ή θρησκείας ή κάθε άλλου διαχωρισμού. Η σκέψη και η προσευχή μου στρέφεται ιδιαιτέρως προς τους δοκιμαζομένους συνανθρώπους μας, προς τους χαροκαμένους γονείς της Ουκρανίας, της Μ. Ανατολής, της Λιβύης, του Σουδάν, του Ανατολικού Κονγκό… Με δάκρυα στα μάτια αναλογίζομαι, ότι ο άνθρωπος είναι θεϊκό δημιούργημα, φέρει μέσα του την αιώνιο πνοή του ενός και μοναδικού Θεού, γι’ αυτό του πρέπει σεβασμός, τιμή, αγάπη, κατανόηση… Ας παλέψουμε για έναν καλύτερο κόσμο, έναν κόσμο ενότητος, γαλήνης και αρμονίας, έναν κόσμο που θα αντανακλά και πάλι την θεϊκή ομορφιά. Πάνω σε τούτη την βάση κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, είναι ιερός, είναι όντως πλάσμα του Θεού της Ειρήνης και αδελφός όλων μας. Κουράγιο παιδιά μου, κουράγιο!».

Ακολούθως, ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε τον Οίκο Ευγηρίας της Ελληνικής Κοινότητος, όπου αντάλλαξε τον Αναστάσιμο χαιρετισμό με τους περιθαλπομένους γέροντες και τους εργαζομένους, προσφέροντας δώρα και ευλογίες σε όλους. Τέλος, παρεκάθησε στο Πασχάλιο γεύμα που παρέθεσε η Ελληνική Κοινότητα στο εντευκτήριό της προς όλους τους παροίκους και επισκέπτες της Αλεξανδρείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Μετά τη φιλοξενία του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου για τη Θρησκευτική Ελευθερία, στις 26-28 Μαΐου, οι Αρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αμερικής, Καναδά, Αυστραλίας και Ευρώπης εγκαινίασαν την 1η Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής των Αρχόντων το πρωί της 29ης Μαΐου στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής στο Κέντρο Αθηνών.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ