x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η αλήθεια, η ιδιωτεία και η ελληνική παιδεία στις ΗΠΑ

Η αναζήτηση της αλήθειας είναι ένα διαχρονικό ζητούμενο για την ανθρωπότητα. Από την αρχαιότητα, ο «κατ’ αλήθειαν» βίος αποτελούσε στόχο του ελληνικού λαού σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Ετυμολογικά, η λέξη «α-λήθεια» παραπέμπει στην ανυπαρξία της «λήθης», τη συλλογική μνήμη, την κοινή περί των πραγμάτων αντίληψη. Ηδη από την αρχαιότητα ο Ηράκλειτος τονίζει πως «καθ’ ότι αν κοινωνήσωμεν, αληθεύωμεν, α δε αν ιδιάσωμεν, ψευδόμεθα».

Τον περασμένο μήνα, ο πρώην Διευθυντής Ελληνικής Παιδείας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αμερικής Δρ Ιωάννης Ευθυμιόπουλος παρουσίασε στη Νέα Υόρκη και το Σικάγο το βιβλίο του, που τιτλοφορείται «Η Αλήθεια», το οποίο αναφέρεται στις εμπειρίες του από την 15ετή θητεία του στη νευραλγική αυτή θέση, τις επιτυχίες που σημειώθηκαν με το φιλόδοξο εγχείρημα της έκδοσης σειράς βιβλίων σχεδιασμένων για τους Ελληνοαμερικανούς μαθητές των κοινοτικών σχολείων, αλλά και την πίκρα του για τα εμπόδια που αντιμετώπισε από ένα καθεστώς που επιμένει να υποβαθμίζει συστηματικά την ελληνική παιδεία. Η ανταπόκριση του κόσμου ξεπέρασε τις προσδοκίες και έδειξε ότι το θέμα της παιδείας αγγίζει ακόμη ευαίσθητες χορδές.

Πέρα από τις αναμνήσεις γύρω από την πολυετή θητεία του συγγραφέα ως εκπαιδευτικού ακόλουθου της Ελλάδος στο Σικάγο και Διευθυντή Ελληνικής Παιδείας για τα σχολεία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, η σημασία του βιβλίου και των σχετικών εκδηλώσεων ξεπερνά το καθαρά αφηγηματικό κομμάτι. Γεννά προβληματισμό για την κατάσταση της ελληνικής παιδείας και συνεισφέρει στον δημόσιο διάλογο που οφείλει να γίνεται. Ανάμεσα στα ερωτήματα που εγείρει είναι ποιο ήταν εκείνο το «αόρατο χέρι» που εμπόδισε τον καθ’ ύλην αρμόδιο να εκτελεί απρόσκοπτα τα καθήκοντά του και γιατί δεν απολάμβανε σθεναρότερη υποστήριξη από εκείνους που μπορούσαν να την προσφέρουν; Αραγε, μήπως εκείνοι που έχουν τη θεσμική εξουσία και το γενικό πρόσταγμα στη διαχείριση των οικονομικών της Αρχιεπισκοπής αποτελούν το μυστηριώδες εκείνο αόρατο χέρι ή έστω το αφήνουν να δρα ανενόχλητο;

Η είδηση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από τον «Εθνικό Κήρυκα» περί της μη συμπερίληψης του Γραφείου Ελληνικής Παιδείας ανάμεσα στους αποδέκτες της φετινής χρηματοδότησης ύψους $5 εκατομμυρίων που χορηγήθηκε από το ταμείο της «Ηγεσίας των 100» προς ενίσχυση των επιμέρους διακονιών της Αρχιεπισκοπής Αμερικής δεν αφήνει αμφιβολία ότι το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει και ότι τα ελληνικά σχολεία παραμένουν ο πλέον αδικημένος θεσμός της Ομογένειας. Επίσης, φανερώνει μια χαώδη απόσταση και ανησυχητική ανακολουθία μεταξύ των λόγων και πράξεων της σημερινής ηγεσίας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Δεν έχει σημασία αν το Γραφείο Παιδείας υπέβαλε σχετικό αίτημα χρηματοδότησης ή όχι. Ακόμη και να υπήρξε παράλειψη εκ μέρους της διευθύνσεως, η σχετική έλλειψη διορθωτικής κίνησης από την ανώτατη διοίκηση λέει πολλά…

Για να επιστρέψουμε, όμως, στο γνωμικό του Ηράκλειτου, η αλήθεια φανερώνεται όταν κοινωνείται, ενώ το ψεύδος προκύπτει από την ιδιωτεία. Είναι καιρός να (επι)κοινωνήσουμε τους προβληματισμούς και τις προτάσεις μας για την ελληνική παιδεία ώστε να φανερωθεί η αλήθεια. Εάν, π.χ., δεν θέλει ή δεν μπορεί η Αρχιεπισκοπή να ακινητοποιήσει το αόρατο χέρι που υποσκάπτει δεκαετίες τώρα τα κοινοτικά σχολεία, είναι τιμιότερο να το ομολογήσει και να αναπληρωθεί το κενό, που ως γνωστόν, η φύση αποστρέφεται. Αν πάλι, επιθυμεί να παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που της αναλογεί, οφείλει να αφήσει τις μεσοβέζικες λύσεις, τη χλιαρότητα, τις προσωπικές φιλοδοξίες και να εγκύψει στα αληθινά προβλήματα. Για παράδειγμα, δεν νοείται να μπορούν να συγκεντρώνονται $500.000 εν ριπή οφθαλμού για τους σεισμόπληκτους της Τουρκίας (που καλώς γίνεται) και να επικαλούνται οι αρμόδιοι… αφραγκίες όταν πρόκειται για τα ομογενειακά σχολεία!

Επιπλέον, μάλλον πρέπει να δρομολογηθούν νέα, πιο σύγχρονα και αποδοτικά μοντέλα συνδιαχείρισης και συνδιοίκησης, αφού η λειτουργία ενός ημερησίου σχολείου δεν αφορά μόνο την ενοριακή κοινότητα στις εγκαταστάσεις της οποίας στεγάζεται. Με άλλα λόγια, η ελληνική παιδεία δεν είναι «ιδιωτική υπόθεση» κανενός. Ούτε θα πρέπει να επιβαρύνεται η κάθε ενοριακή κοινότητα με τα λειτουργικά έξοδα εξ ολοκλήρου, ούτε όμως να διοικεί το εκάστοτε σχολείο «εν λευκώ». Υπάρχουν μεγάλοι οργανισμοί που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν με τεχνογνωσία, ανθρώπινο κεφάλαιο και ζεστό χρήμα, αλλά αυτό προϋποθέτει τον επανασχεδιασμό των ομογενειακών σχολείων και την υιοθέτηση νέων φιλόδοξων στόχων και οραματισμών.

Την πρόκληση-πρόσκληση αυτή ήρθε να μας υπενθυμίσει το βιβλίο του Δρος Ευθυμιόπουλου και να μας βάλει στον δρόμο της αναζήτησης της αλήθειας, με επίκαιρες αναμνήσεις του πρόσφατου παρελθόντος που χρήζουν μελέτης και ανάλυσης. Παράλληλα, κάνει τον αναγνώστη μέτοχο της διαδικασίας της αποκαλυπτικής της αλήθειας μεθόδου, η οποία επιτυγχάνεται διά της μετοχής και κοινωνίας. Σε ένα σημείο του προλόγου, ο συγγραφέας παραθέτει ένα απόσπασμα από τα «Απομνημονεύματα» του Στρατηγού Μακρυγιάννη, γράφοντας «εγώ την αλήθεια θα την ειπώ γυμνή…».

Σε μια εποχή που υπερισχύει η ιδιωτεία (άρα και το ψεύδος), χρειάζεται να πούμε την αλήθεια όσο ποτέ. Καλοτάξιδο, λοιπόν, το βιβλίο και είθε να σταθεί αφορμή για να τροφοδοτήσει τις γόνιμες εκείνες συζητήσεις και αναζητήσεις, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις που μπορούν να ελευθερώσουν την ελληνική παιδεία και την Ομογένεια από τα διάφορα «αόρατα χέρια» που την κρατούν δέσμια μιας μοίρας που δεν της ταιριάζει, ούτε και ανταποκρίνεται στις δυνατότητές της.

Twitter @ctripoulas

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λίγο μετά το τέλος της προχθεσινής, δεύτερης, τηλεμαχίας μεταξύ των Ρεπουμπλικανών υποψηφίων, o Σον Χάνιτι, του «Fox News», ρώτησε τον  κυβερνήτη της Φλόριδας, Ρον ντε Σάντις, ποιες είναι οι εντυπώσεις του.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ