x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών τίμησε τη Μαίρη Λέφκοβιτς

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στο Gotham Hall, ένα κτίριο ορόσημο στο Midtown (Μίνταουν), η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών της Αθήνας (ΑΣΚΣΑ), ένα μοναδικό κέντρο επιστημονικής έρευνας και διδασκαλίας αφιερωμένο στη μελέτη κάθε όψης του ελληνικού πολιτισμού, τίμησε την Παρασκευή, 10 Μαϊου, την Αμερικανίδα ακαδημαϊκό Μαίρη Λέφκοβιτς (Mary Lefkowitz), τη μεγάλη αυτή μορφή των κλασικών γραμμάτων, που για πάνω από έξι δεκαετίες φέρει στους ώμους της την κλασική Ελλάδα, αναδεικνύοντας και ενθαρρύνοντας συστηματικά τη μελέτη των ανθρωπιστικών επιστημών, την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία και την ανανέωση των πολιτικών αξιών.

Η διάσημη ελληνίστρια, η οποία απέκτησε τιμητικά την ελληνική ιθαγένεια το 2022, ως ένδειξη αναγνώρισης των εξαιρετικών της υπηρεσιών στην Ελλάδα, στις ελληνοαμερικανικές πολιτιστικές σχέσεις και στην προώθηση και ανάδειξη των κλασικών σπουδών είναι για δεκαετίες μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών των Αθηνών. Εχει συγγράψει σειρά βιβλίων μεταξύ των οποίων είναι ο «Ευριπίδης και οι θεοί», οι «Γυναίκες στην ελληνική μυθολογία», η «Ζωή των Γυναικών στην Αρχαία Ελλάδα και Ρώμη», η «Μαύρη Αθηνά», «Μάθημα Ιστορίας», οι «Ζωές των Αρχαίων Ποιητών» και πολλά άλλα.

Στιγμιότυπο από τη βράβευση της Μαίρης Λέφκοβιτς. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/ Γιάννα Κατσαγεώργη

Στην ερώτηση του «Ε.Κ.» πώς αισθάνεται με μια ακόμα μεγάλη επιβράβευση για το ανεκτίμητο έργο της, δήλωσε έκπληκτη που παίρνει αυτό το βραβείο: «Είμαι έκπληκτη που παίρνω αυτό το βραβείο γιατί δεν είμαι αρχαιολόγος, αλλά νομίζω ότι εκπροσωπώ αυτό που η Αμερικανική Σχολή κάνει για τους ανθρώπους που μελετούν την αρχαία ελληνική λογοτεχνία. Είμαι απόλυτα ενσωματωμένη με την Αρχαία Ελλάδα και μελετώ τους Ελληνες συγγραφείς, φιλοσόφους και ποιητές από την ηλικία των 16 ετών. Αρχισα να αγαπώ την Ελλάδα εξαιτίας της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας, αλλά τώρα την αγαπώ απλά γιατί είναι η Ελλάδα, την οποία δεν μπορείς να καταλάβεις, αν δεν μάθεις την Ιστορία της, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, αν δεν δεις τη γεωγραφία της, αν δεν επισκεφτείς τα μνημεία και τα τα νησιά της. Ολα συμβάλλουν στην κατανόηση του αρχαίου κόσμου. Και χρειάζεται να ξέρεις τη σημερινή Ελλάδα γιατί είναι η ίδια χώρα».

Η βραδιά είχε ομιλίες και παρουσιάσεις του πολύτιμου έργου της Μαίρης Λέφκοβιτς, και της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα που ιδρύθηκε το 1881 σαν κέντρο επιστημονικής έρευνας και διδασκαλίας αφιερωμένο στη μελέτη κάθε όψης του ελληνικού πολιτισμού, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Οι δύο βιβλιοθήκες, η Βιβλιοθήκη Blegen και η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, στην οποία είναι διευθύντρια η επιφανής Μαρία Γεωργοπούλου, όπως και το Τμήμα Αρχείων της ΑΣΚΣΑ, αποτελούν σημαντική πηγή διεπιστημονικής έρευνας στα πεδία της αρχαιολογίας και ανθρωπολογίας, των αρχαιολογικών επιστημών, της τοπογραφίας, αρχιτεκτονικής, επιγραφικής, νομισματικής, ιστορίας, ιστορίας της τέχνης, φιλολογίας, φιλοσοφίας, θρησκείας και των πολιτισμικών σπουδών. Το Τμήμα Αρχείων περιλαμβάνει συλλογές χειρογράφων και έντυπου υλικού από την ίδρυση της ΑΣΚΣΑ το 1881 μέχρι σήμερα. Στις συλλογές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το διοικητικό αρχείο της Σχολής, ανασκαφικά αρχεία από αμερικανικά αρχαιολογικά προγράμματα στην Ελλάδα και προσωπικά αρχεία.

Η Bonna Wescoat, διευθύντρια και ο Τζορτζ Ορφανάκος, εκτελεστικός διευθυντή της ΑΣΚΑ. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/ Γιάννα Κατσαγεώργη

Σημαντικό μέρος των αρχειακών συλλογών της ΑΣΚΣΑ συνιστούν τα προσωπικά αρχεία ιστορικών προσωπικοτήτων της Νεότερης Ελλάδας, οι δημιουργοί των οποίων (οι απόγονοί τους) τα εμπιστεύθηκαν στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών. Η εκδήλωση άρχισε με τον Τζορτζ Ορφανάκο, εκτελεστικό διευθυντή της ΑΣΚΣΑ και συνεχίστηκε με το καλωσόρισμα του Αλέξανδρου Ζαγοραίου, προέδρου του ΔΣ, τις παρουσιάσεις της Bonna Wescoat, διευθύντριας και της Natalia Vogeikoff-Brogan διευθύντριας των αρχείων της Σχολής, ενώ η παρουσίαση της Μαίρης Λέφκοβιτς και η απονομή του Βραβείου έγιναν από την Jackie McCabe, Γραμματέα του ΔΣ της Σχολής και την Lynn Sherr δημοσιογράφο και συγγραφέα.

Ο Τζορτζ Ορφανάκος αναφέρθηκε στην ΑΣΚΣΑ, λέγοντας πως «η Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών είναι για μένα προσωπικά το πιο μεγάλο δώρο που έχει δώσει η Αμερική στην Ελλάδα. Αυτό που με εντυπωσιάζει είναι να βλέπω ανθρώπους που γεννήθηκαν Αμερικανοί, αλλά διαλέγουν να είναι Ελληνες. Ανθρωποι που όχι μόνο αγαπάνε την Ελλάδα και την ιστορία της, αλλά και τους Ελληνες, όπως η Μαίρη Λέφκοβτς. Γι’ αυτό βρίσκομαι εδώ και δουλεύω, γι’ αυτό κάνουμε τέτοιες εκδηλώσεις. Είναι για μένα μεγάλη τιμή. Η Μαίρη Λεύκοβιτς, η μεγάλη αυτή μυθική μορφή των κλασικών γραμμάτων, φέρει στους ώμους της την κλασική Ελλάδα, μελετώντας, αναδεικνύοντας και προβάλλοντας συστηματικά τις ανθρωπιστικές επιστήμες και την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, αλλά είναι και ένας σπάνιος άνθρωπος. Τιμώντας την Λέφκοβιτς τιμούμε ένα μεγάλο κομμάτι του παρελθόντος μας».

Στιγμιότυπο από τη βράβευση της Μαίρης Λέφκοβιτς. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/ Γιάννα Κατσαγεώργη

Ο Λου Κάτσος, ένας από τους σημαντικούς προστάτες των Γραμμάτων και των Τεχνών και χορηγός της ΑΣΚΣΑ, δήλωσε πως η εκδήλωση είναι καταπληκτική: «Χαίρομαι που υποστηρίζω την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα (ΑΣΚΣΑ), το παλαιότερο και μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο των ΗΠΑ, εκτός Αμερικής. Με περισσότερους τρόπους από κάθε άλλο, έχει αφήσει μια βαθιά και διαρκή κληρονομιά στην προηγμένη μελέτη όλων των πτυχών του ελληνικού πολιτισμού». Ο αριθμός των καλεσμένων ήταν πολύ μεγάλος. H γενναιόδωρη προσφορά ενός μεγάλου εντυπωσιακού αριθμού χορηγών και ευεργετών μεταξύ των οποίων αναγνωρίσαμε τους Peter & Ethel Parthenis (Πίτερ και Εθελ Παρθένη), Lou Katsos (Λου Κάτσος), Antony & Vicky Diamantakis (Αντώνης και Βίκη Διαμαντάκη), Calypso Gounti (Καλυψώ Γκάουντι), Dino & George Macrikostas (Ντίνο και Τζορτζ Μακρυκώστας), Katharina Hassapoyannes & David Blanford (Καταρίνα Χασαπογιάννη και Ντέιβιντ Μπλάνφορντ), Zoe Sarbanes Pappas (Ζωή Σαρμπάνη Πάππα), Kathryn & Peter Yatrakis (Κάθλιν και Πίτερ Γιατράκης) και η παρουσία πολλών άλλων συνετέλεσε στην πραγμάτωση μια ιδιαίτερα επιτυχημένης και καλαίσθητης πολιτιστικής βραδιάς, με στόχο τη διατήρηση και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μέσω της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών της Αθήνας.

Η αίθουσα του Gotham Hall, όπου έγινε η εκδήλωση της ΑΣΚΣΑ. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/ Γιάννα Κατσαγεώργη
Από αριστερά, ο Τάκης Καρκανάς, διευθυντής του School’s Wiener Laboratory, ο Λου Κάτσος, μέλος και δωρητής της ΑΣΚΣΑ και ο Παντελής Πάνος, γενικός διευθυντής της ΑΣΚΣΑ. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/ Γιάννα Κατσαγεώργη
Η Μαρία Γεωργοπούλου, διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/ Γιάννα Κατσαγεώργη
Μεταξύ των δωρητών για την πραγμάτωση της δημοπρασίας ήταν οι: Γιάννης Διαμαντής, Βένια Δημητρακοπούλου, Ξένια Γιακομέλου, Ναταλία Κουλουκουνδή, Λαλαούνης, Μαριάννα Πετρίδη, Δημήτρης Γέρος, Κώστας Βαρώτσος και άλλοι. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/ Γιάννα Κατσαγεώργη

Η διάσημη Κύπρια τραγουδίστρια Αλέξια και η Αγνή Ζιώτη εικαστικός. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/ Γιάννα Κατσαγεώργη
Η αίθουσα του Gotham Hall, όπου έγινε η εκδήλωση της ΑΣΚΣΑ. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/ Γιάννα Κατσαγεώργη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Στην επίσημη έναρξη του Τέταρτου Διεθνούς Συνεδρίου των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου με θέμα την Προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καλωσόρισαν το πλήθος των παρευρισκομένων σήμερα το πρωί ο Δρ Αντώνιος Λυμπεράκης, Άρχων Μέγας Ακτουάριος και Εθνικός Διοικητής των Αρχόντων στην Αμερική και ο Αθανάσιος Μαρτίνος, Άρχων Έξαρχος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ