x

Οικονομία

Η Αμερική έφτασε το όριο δανεισμού της, στήνοντας το σκηνικό μιας δημοσιονομικής μάχης

20 Ιανουαρίου 2023

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΝΥΤ»). Οι Ηνωμένες Πολιτείες έφτασαν το όριο χρέους τους την Πέμπτη, ωθώντας το υπουργείο Οικονομικών να αρχίσει να χρησιμοποιεί μια σειρά λογιστικών ελιγμών για να διασφαλίσει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει να πληρώνει τους λογαριασμούς της πριν από μια παρατεταμένη μάχη για το αν θα αυξηθεί το ανώτατο όριο δανεισμού.

Σε μια επιστολή προς το Κογκρέσο, η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γιέλεν είπε ότι η κυβέρνηση θα αρχίσει να χρησιμοποιεί τα γνωστά ως έκτακτα μέτρα για να αποτρέψει το Εθνος από το να παραβιάσει το νόμιμο όριο χρέους και ζήτησε από τους νομοθέτες να αυξήσουν ή να αναστείλουν το ανώτατο όριο ώστε η κυβέρνηση να συνεχίσει να συνεδριάζει τις οικονομικές του υποχρεώσεις.

«Η χρονική περίοδος που μπορεί να διαρκέσουν τα έκτακτα μέτρα υπόκειται σε σημαντική αβεβαιότητα, συμπεριλαμβανομένων των προκλήσεων της πρόβλεψης των πληρωμών και των εισπράξεων της κυβέρνησης των ΗΠΑ στους μήνες στο μέλλον», είπε η κ. Γιέλεν. «Προτρέπω με σεβασμό το Κογκρέσο να ενεργήσει άμεσα για να προστατεύσει την πλήρη πίστη και την πίστη των Ηνωμένων Πολιτειών».

Το ορόσημο για την επίτευξη του ανώτατου ορίου χρέους των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων είναι προϊόν δεκαετιών περικοπών φόρων και αυξημένων κρατικών δαπανών τόσο από τους Ρεπουμπλικανούς όσο και από τους Δημοκρατικούς. Αλλά σε μια στιγμή αυξημένου κομματισμού και διχασμένης κυβέρνησης, είναι επίσης μια προειδοποίηση για τις παγιωμένες μάχες που πρόκειται να κυριαρχήσουν στην Ουάσιγκτον και που θα μπορούσαν να καταλήξουν σε οικονομικό σοκ.

Οι Ρεπουμπλικανοί της Βουλής, που απέκτησαν την πλειοψηφία πρόσφατα, έχουν ορκιστεί ότι δεν θα αυξήσουν ξανά το όριο δανεισμού εκτός εάν ο πρόεδρος Μπάιντεν συμφωνήσει σε απότομες περικοπές στις ομοσπονδιακές δαπάνες. Ο κ. Μπάιντεν είπε ότι δεν θα διαπραγματευτεί όρους για αύξηση του ορίου χρέους, υποστηρίζοντας ότι οι νομοθέτες θα πρέπει να άρουν το ανώτατο όριο χωρίς περιορισμούς για την κάλυψη δαπανών που είχαν εγκρίνει τα προηγούμενα Κογκρέσο.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι τα μέτρα που άρχισαν να χρησιμοποιούν την Πέμπτη θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να συνεχίσει να πληρώνει ομοσπονδιακούς εργαζόμενους, παρόχους Medicare, επενδυτές που κατέχουν χρέος των ΗΠΑ και άλλους αποδέκτες ομοσπονδιακού χρήματος τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Ιουνίου. Αλλά οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι το Εθνος κινδυνεύει με χρηματοπιστωτική κρίση και άλλες άμεσες οικονομικές οδύνες εάν οι νομοθέτες δεν αυξήσουν το όριο προτού το υπουργείο Οικονομικών εξαντλήσει την ικανότητά του να αγοράζει περισσότερο χρόνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΜΟΣΧΑ. Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε σήμερα πως θα υπάρξουν επιπτώσεις για τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τις πληροφορίες που δημοσιοποίησε ένα αμερικανικό μπλογκ ερευνητικής δημοσιογραφίας, σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ ήταν πίσω από τις εκρήξεις που προκάλεσαν ζημιές στους αγωγούς αερίου Nord Stream.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ