x
 

Οικονομία

Η Αμερική είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή πετρελαίου

07 Φεβρουαρίου 2024

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσαν παγκόσμιο και ιστορικό ρεκόρ το 2023, παράγοντας περισσότερα από 13,2 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα. Αυτή η ημερήσια αξία είναι μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία των ΗΠΑ και μεγαλύτερη από τους ανταγωνιστές, όπως η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία, που βρίσκονται στη δεύτερη και τρίτη θέση σε παραγωγή, αντίστοιχα.

Παρά τις προσδοκίες για το αντίθετο, η Αμερική παράγει περισσότερο πετρέλαιο από ποτέ υπό την τρέχουσα κυβέρνηση, ξεπερνώντας όλες τις άλλες χώρες τον τελευταίο χρόνο.

Οι ΗΠΑ πιθανότατα θα ξεπεράσουν το προηγούμενο ετήσιο ρεκόρ των 4,493 δισ.  βαρελιών πετρελαίου. Αυτό το υψηλό ήταν το 2019, υπό την κυβέρνηση Τραμπ, και πριν από την πανδημία. Τα δεδομένα παραγωγής στον ιστότοπο της Διοίκησης Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA) είναι συνήθως ένα ή δύο μήνες πίσω. Ωστόσο, μέχρι τον Οκτώβριο, η Αμερική παρήγαγε 3,909 δισ. βαρέλια, σε τροχιά να ξεπεράσει τα 4,7 δισ., υποθέτοντας ημερήσια παραγωγή 13,2 εκατ. βαρελιών την ημέρα τους τελευταίους δύο μήνες του έτους. Επιπλέον, το ρεκόρ αμερικανικής παραγωγής πετρελαίου και οι εξαγωγές με υψηλές τιμές πετρελαίου και βενζίνης επέτρεψαν τα έσοδα και τα κέρδη των εταιρειών πετρελαίου να αυξηθούν δραματικά. Ως αποτέλεσμα, οι επενδυτές στον τομέα της Ενέργειας είχαν εξαιρετικές συνολικές ετήσιες αποδόσεις τα τελευταία τρία χρόνια.

Η παραγωγή πετρελαίου στην Αμερική έφτασε σε χαμηλό 62 ετών το 2008, με μέσο όρο περίπου 5 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η συνολική ετήσια παραγωγή ήταν μόνο 1,83 δισ. βαρέλια. Επιπλέον, οι ΗΠΑ ήταν καθαρός εισαγωγέας αργού με ελάχιστες εξαγωγές. Τι άλλαξε; Η τεχνολογική καινοτομία και οι ανακαλύψεις οδήγησαν στη δραματική ανατροπή.

Το fracking αυξάνει την παραγωγή

Οι σχηματισμοί σχιστόλιθου συχνά περιέχουν σημαντική ποσότητα πετρελαίου. Ωστόσο, το πετρέλαιο είναι δύσκολο να εξαχθεί. Μόνο όταν το fracking έγινε τεχνολογικά και οικονομικά εφικτό αυτό το πετρέλαιο έγινε προσβάσιμο και κερδοφόρο. Κατά συνέπεια, σημαντικοί σχηματισμοί σχιστόλιθου όπως ο Bakken που εκτείνονται από τον νότιο Καναδά μέχρι τη Μοντάνα και τη Βόρεια Ντακότα έγιναν μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την EIA, η μηνιαία παραγωγή πετρελαίου στο τμήμα της Βόρειας Ντακότα του σχηματισμού Bakken αυξήθηκε σχεδόν επτά φορές μεταξύ 2008 και 2023.

Η οριζόντια γεώτρηση αναζωογονεί τα χωράφια

Ομοίως, οι τεχνολογίες οριζόντιας γεώτρησης έκαναν τα κοιτάσματα πετρελαίου που μειώνονται πιο παραγωγικά. Η παραγωγή από τα γιγάντια κοιτάσματα πετρελαίου της λεκάνης Permian στο δυτικό Τέξας και στο ανατολικό Νέο Μεξικό άρχισε μια μακρά πτώση αφού κορυφώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Η παραγωγή μειώθηκε περίπου κατά 60% στα μέσα της δεκαετίας του 2000. Ωστόσο, ο συνδυασμός οριζόντιας γεώτρησης και fracking είχε ως αποτέλεσμα μια δραματική αύξηση της παραγωγής σε σχεδόν 6 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος του 2023.

Η τεχνολογική καινοτομία, σε συνδυασμό με ανακαλύψεις στις μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές πολιτείες του Τέξας, του Νέου Μεξικού και της Βόρειας Ντακότα, έφερε ένα αποτέλεσμα που ήταν μια τεράστια ανάκαμψη στην αμερικανική παραγωγή πετρελαίου.

Αύξηση των εξαγωγών πετρελαίου

Από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν καθαρός εισαγωγέας αργού πετρελαίου. Δεν βοήθησε το γεγονός ότι ο νόμος για την ενεργειακή πολιτική και τη διατήρηση που ψηφίστηκε το 1975 περιόρισε τις εξαγωγές. Αλλά τον Δεκέμβριο του 2015, το Κογκρέσο ακύρωσε την απαγόρευση και οι εξαγωγές αυξήθηκαν γρήγορα. Μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2023, οι εξαγωγές σύμφωνα με πληροφορίες έφτασαν τα 4 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Πηγή: «Αssociated Press»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΚΑΝΑΒΕΡΑΛ. Δορυφόρος αμερικανικής ιδιωτικής εταιρείας πλησίασε το Φεγγάρι και μπήκε σε χαμηλή τροχιά την Τετάρτη, μια μέρα πριν επιχειρήσει ένα ακόμη μεγαλύτερο κατόρθωμα - την προσεδάφιση στη γκρίζα, σκονισμένη επιφάνειά του, σημειώνει δημοσίευμα του «Associated Press».

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ