x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Αν. Συντονίστρια Εκπαίδευσης επισκέφτηκε τα τσάρτερ Φλόριδας

ΤΑΜΠΑ. ΦΛΟΡΙΔΑ. Τη μεγάλη της ικανοποίηση από τις επισκέψεις της στην Αθηναϊκή Ακαδημία και την Ακαδημία Πλάτωνα της Φλόριδας, εξέφρασε η Αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης, από το Γενικό Προξενείο της Ν. Υόρκης, Παναγιώτα Πεχλιβανίδου. Στην αρμοδιότητά της υπάγεται εκτός από τις ΗΠΑ, ο Καναδάς και όλη η Λατινική Αμερική.

Η κ. Πεχλιβανίδου συναντήθηκε με εκπαιδευτικούς, οι οποίοι της μίλησαν για θέματα που τους απασχολούν, ενημερώθηκε από τα στελέχη των δύο αυτών τσάρτερ για τη λειτουργία τους, ξεναγήθηκε στις σχολικές εγκαταστάσεις για τις οποίες εξέφρασε τον θαυμασμό της και διαπίστωσε από κοντά το ενδιαφέρον των μαθητών για την ελληνική γλώσσα, αφού παρακολούθησε τη διδασκαλία σε μερικές τάξεις.

Η κ. Πεχλιβανίδου, επισκέφτηκε το κεντρικό σχολείο της Αθηναϊκής Ακαδημίας στο Κλίαργουότερ και την επόμενη ημέρα πήγε στο δεύτερο, που λειτουργεί στην πόλη Φορτ Μάγιερς. Επισκέφτηκε, επίσης, το κεντρικό σχολείο στο Κλίαργουότερ της Ακαδημίας Πλάτωνα, η οποία έχει συνολικά εννέα σχολεία σε διάφορες περιοχές.

Ενημερωτική συνάντηση είχε η κ. Πεχλιβανίδου και με τον γενικό πρόξενο της Ελλάδος στην Τάμπα, Λουκά Τσώκο.

Η Αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης αφού χαρακτήρισε εξαιρετικές τις κτιριακές εγκαταστάσεις των σχολείων αυτών, που προσφέρουν καλό χώρο για μάθηση, με τον τεχνολογικό και λοιπό εξοπλισμό τους, τόνισε: «Κύριο μέλημα και της Αθηναϊκής Ακαδημίας και του Πλάτωνα, είναι να μεταλαμπαδεύσουν τον ελληνικό πολιτισμό, την ελληνική γλώσσα και την ελληνική ιστορία. Κάνουν εξαιρετική δουλειά».

Η Αν. Συντονίστρια Εκπαίδευσης ενημερώνεται για τη λειτουργία της Ακαδημίας Πλάτωνα, από τον Διευθυντή του Ελληνικού Προγράμματος, Κώστα Αρετή. Αριστερά, η Yπεύθυνη Εκπαίδευσης Προσωπκού, Ντον Πάρκερ.
ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΠΛΑΤΩΝΑ

Η κ. Πεχλιβανίδου πρόσθεσε ότι είδε κάποιες εργασίες των μαθητών, αλλά και τους χώρους, όπου διδάσκονται τα Ελληνικά. «Γενικότερα, ενθουσιάστηκα από αυτές τις επισκέψεις μου», τόνισε. «Οι δάσκαλοί μας προσπαθούν, με όσα μέσα διαθέτουν και κάνουν εξαιρετική δουλειά. Είναι άρτια καταρτισμένοι και με το φιλότιμό τους δεν κάνουν μόνο καλό έργο, αλλά εξαιρετικό».

Αναφερόμενη η κ. Πεχλιβανίδου στην Αθηναϊκή Ακαδημία είπε ότι «με πάρα πολύ αγάπη, φιλότιμο και μεράκι προσπαθεί να δώσει ό,τι καλύτερο μπορεί στα παιδιά, τα οποία όχι μόνο δεν είναι Ελληνάκια, αλλά ούτε καν ελληνικής καταγωγής».

Με την ευκαιρία αυτή, επαίνεσε τους μαθητές, που ενώ είναι διαφορετικής καταγωγής, τραγούδησαν τέλεια στην ελληνική γλώσσα τα Κάλαντα, όταν την περασμένη Δευτέρα επισκέφτηκαν το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στην Τάμπα, στο οποίο έδωσε και η ίδια το «παρών» της.

Για την επίσκεψή της στο σχολείο της Αθηναϊκής Ακαδημίας στο Φορτ Μάγιερς, η κ. Πεχλιβανίδου, είπε ότι για περισσότερο από τρεις ώρες παρακολούθησε εκεί διδασκαλία στους μαθητές από την αποσπασμένη από την Ελλάδα δασκάλα, Ιωάννα Φιλιππάτου. Διαπίστωσε δε ότι τα παιδιά παρακολούθησαν με αγάπη την δασκάλα τους, μάθαιναν τραγούδια και συμμετείχαν ενεργά στο μάθημα, χωρίς να χάνεται ώρα.

Σχετικά με την επίσκεψή της στην Ακαδημία Πλάτωνα στο Κλίαργουότερ, είπε ότι εντυπωσιάστηκε από τις σχολικές εγκαταστάσεις, όπου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και με δασκάλους από τα άλλα σχολεία του εκπαιδευτικού αυτού οργανισμού.

Η κ. Πεχλιβανίδου, είπε ότι οι εκπαιδευτικοί της υπέβαλαν διάφορες ερωτήσεις σε θέματα που τους απασχολούν, σχετιζόμενα κυρίως με τις αποσπάσεις, με το ενδιαφέρον που έχουν τα παιδιά τους να δώσουν εξετάσεις στην Ελλάδα και άλλα. «Εκείνο που πήρα από αυτούς είναι ότι πραγματικά αισθάνονται την Ακαδημία Πλάτωνα σαν μια νέα οικογένεια», τόνισε. «Ηταν όλοι πάρα πολύ χαρούμενοι, γιατί παρά το γεγονός ότι βρίσκονται τόσο μακριά από την πατρίδα, καταφέρνουν να προσθέτουν κάθε μέρα κι ένα λιθαράκι σ’ αυτό που λέγεται Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση, πράγμα που είναι πάρα πολύ σημαντικό». Από την επίσκεψη στον Πλάτωνα, έφυγε, όπως είπε, κατενθουσιασμένη.

Η κ. Πεχλιβανίδου, δήλωσε ότι στις συζητήσεις που είχε με τα στελέχη των δύο Ακαδημιών, υπήρχε πνεύμα κατανόησης και συνεργασίας. Η ίδια διαβεβαίωσε ότι η ίδια ως εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Παιδείας θα προσπαθήσει να βοηθήσει, όπως μπορεί.

Για τη χρησιμότητα των σχολείων τσάρτερ ελληνικού ενδιαφέροντος, οι μαθητές των οποίων είναι στην πλειοψηφία τους, ξένης καταγωγής, η Αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης, υπογράμμισε: «Είναι πολύ σημαντικό, ότι δημιουργούμε φιλέλληνες. Δεν έχει νόημα να μπορεί μόνο κάποιος να διαβάζει στην ελληνική γλώσσα και να μπορεί πηγαίνοντας στην Ελλάδα να μιλά τη γλώσσα μας. Σημασία έχει να δείξουμε τι είναι η Ελλάδα, ποια είναι η ιστορία της, ποιος είναι ο πολιτισμός της και πόσο σημαντική είναι αυτή η μικρή χώρα».

Η κ. Πεχλιβανίδου, υπενθύμισε ότι το Συντονιστικό Γραφείο Ν. Υόρκης έχει στην ευθύνη του όλες τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Λατινική Αμερική.

Είπε, ακόμα, ότι έχει ήδη λάβει προσκλήσεις για επισκέψεις και από τον Καναδά και από την Αργεντινή. «Είναι αλήθεια, ότι εάν δεν δεις κάτι με τα ίδια σου τα μάτια και δεν νιώσεις από κοντά τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων εκεί, δεν μπορείς να αντιληφθείς το μεγαλείο της δουλειάς που γίνεται από τους εκεί εκπαιδευτικούς», υποστήριξε.

Για τα κοινοτικά σχολεία, η κ. Πεχλιβανίδου, είπε ότι επιτελείται σ’ αυτά μεγάλο έργο. «Εάν δεν υπήρχαν αυτά τα σχολεία, τα παιδιά της Ομογένειας που πηγαίνουν σε δημόσια σχολεία, δεν θα είχαν τη δυνατότητα να μάθουν Ελληνικά», τόνισε. «Είμαστε ευλογημένοι που τα έχουμε. Και θα πρέπει να ευχαριστούμε τόσο τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν σ’ αυτά, όσο και τους υπεύθυνους αυτών των σχολείων, που προσπαθούν σε δύσκολες συνθήκες να προσφέρουν τη μέγιστη γνώση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η αδήριτη ανάγκη της στενότερης διασύνδεσης με τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και η περαιτέρω ανάπτυξη συνεργειών και ερευνητικών συνεργασιών ήταν το κεντρικό μήνυμα της πρώτης ημέρας των εργασιών του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ».

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ