x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η ανάγκη για αποκέντρωση

Σε μία Ελλάδα με πληθυσμό περί των 10,5 εκατ., ως γνωστό, πάνω από 3,5 εκατ. διαμένουν στην Αθήνα και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες στη Θεσσαλονίκη και τα λοιπά μεγάλα αστικά κέντρα της επικράτειας, με μία άλλη μετανάστευση, αυτή την εσωτερική, να έχει αναδιαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό το ελληνικό τοπίο τις τελευταίες δεκαετίες.

Με αφορμή τις εικόνες των εκδρομέων που επιστρέφουν αυτές τις ημέρες από το περίφημο Πάσχα στο χωριό αξίζει να αναθερμανθεί η συζήτηση για την ολοένα και εντεινόμενη εγκατάλειψη της ελληνικής περιφέρειας και τη συρροή του κόσμου στις μεγαλουπόλεις. Η ζυγαριά στη λήψη της σχετικής απόφασης γέρνει στο «κατ’ επιλογήν» ή το «κατ’ ανάγκην»;

Το χωριό και η ύπαιθρος έχουν καταλήξει για μεγάλο μέρος του πληθυσμού θύμηση νοσταλγίας και καταφύγιο για ορισμένες μόνο σύντομες περιόδους του χρόνου, κατά βάση σε γιορτές ή/και καλοκαιρινές άδειες, με τη μόνιμη διαμονή εκεί να αποφεύγεται συνειδητά, ιδίως από τους νεότερους.

Βεβαίως τα μεγάλα κέντρα συνιστούν συχνά πρόσφορο έδαφος για την ικανοποίηση φιλοδοξιών σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο, ωστόσο καθίσταται άξιο παρατήρησης ότι η απουσία των προαναφερθέντων δεν συνεπάγεται αυτονοήτως την επιστροφή στην επαρχία. Και συνάμα, η επαρχία γιατί να μην μπορεί από μόνη της να αποτελεί εκ προοιμίου την πρώτη επιλογή; Την ώρα μάλιστα που η ποιότητα ζωής, η επαφή με το φυσικό περιβάλλον, το σημαντικά λιγότερο στρες λόγω των χαμηλότερων ρυθμών καθημερινότητας κ.ο.κ. είναι μερικά από τα πρόδηλα πλεονεκτήματα της περιφέρειας.

Ενα δυνητικό κύμα αποκέντρωσης θα οδηγούσε σε μερική αποσυμφόρηση της Αθήνας και των λοιπών μεγαλουπόλεων και σε αναζωογόνηση των μικρών κοινωνιών. Πρόκειται για ένα σενάριο για το οποίο η ίδια η πολιτεία, εξετάζοντας τα οικονομικά -και όχι μόνο- επακόλουθα, θα έπρεπε ίσως να  μεριμνήσει δίδοντας κίνητρα και επενδύοντας ποικιλοτρόπως στα σχετικά μέρη της επικράτειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα δημοσιεύματα, τα κάθε είδους δημοσιεύματα, σε μεγάλες εφημερίδες των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και της Ευρώπης, έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ