x

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η ανάγκη της προσαρμογής

Στην ανθρώπινη ιστορία αλλά και στην προσωπική ζωή του κάθε ενός υπάρχει πάντοτε μια αντίθεση, ένας αέναος αγώνας μεταξύ δυο κυρίαρχων τάσεων.

Η πρώτη τάση έχει ως βασικό στόχο τη σταθερότητα και αποβλέπει γενικά να διατηρήσει τα πράγματα όπως έχουν ή στην αρχική τους μορφή.

Η δεύτερη επιδιώκει την αλλαγή με κύριο επιχείρημα την ανάγκη της ανανέωσης και της προόδου.

Δεν είναι φυσικά του παρόντος να αναφερθεί κανείς διεξοδικά στη γένεση και λογική θεμελίωση της κάθε μιας απ’ αυτές τις τάσεις οι οποίες συχνά ανταποκρίνονται στην έμφυτη ροπή και τον χαρακτήρα του κάθε ατόμου ή του ηγέτη ενός λαού και έχουν μετουσιωθεί κατά τη διάρκεια των αιώνων σε άπειρες πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές θεωρίες, μορφές ή δράσεις.

Ούτε είναι ασφαλώς δυνατόν να υποστηρίξει κανείς αντικειμενικά ότι μια από τις δυο αυτές τάσεις έχει το μονοπώλιο της ορθότητας, του δικαίου και της αλήθειας.

Εντούτοις, έστω και εάν δεχθούμε ότι η προάσπιση της σταθερότητας συγκαταλέγεται στις βασικές αρχές κάθε ομαλής πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας, αδήριτος νόμος της φύσης παραμένει η αλλαγή.

Η ελληνική αρχαιότητα με τα λόγια του Ηράκλειτου μας θυμίζει ανά τους αιώνες ότι όλα αλλάζουν, «τα πάντα ρει», και ότι όλη η πραγματικότητα, σε κάθε πτυχή, κάθε δυνατόν επίπεδο και οιαδήποτε σύνθεση και μορφή της είναι απόλυτα βέβαιο ότι είναι σε παντοτινή, αέναη διαδικασία αλλαγής.

Το μόνο βέβαιο στη Γη, σε ολόκληρο το σύμπαν, είναι η αλλαγή.

Ζωτικό, ως εκ τούτου, μέλημα, για όλες τις εποχές, για κάθε πολιτική ή πνευματική ηγεσία και υπό οιεσδήποτε κοινωνικές, συλλογικές ή ατομικές συνθήκες, είναι η προσαρμογή προς τη συνεχώς μεταλλασσόμενη πραγματικότητα.

Η επιταγή, η ανάγκη αυτή της προσαρμογής δεν είναι δυνατόν να αμφισβητηθεί αφού η αλλαγή είναι απαρέγκλιτα και χωρίς εξαίρεση φυσικός νόμος.

Το συμπέρασμα ότι «πρέπει να αλλάξουμε για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε» που έχει διατυπωθεί άπειρες φορές σε κάθε εποχή, πηγάζει αβίαστα ακόμη και από τη στοιχειώδη κοινή λογική.

Οι σκέψεις αυτές πρέπει να έρχονται στο νου κάθε φορά που η κοινωνία, η κοινότητα, η οικογένεια, ακόμη και εμείς προσωπικά, αντιμετωπίζουμε προβλήματα που σχετίζονται με συγκεκριμένες δομές, θεσμούς ή καταστάσεις που συγκρούονται με τη σύγχρονη ρέουσα και μεταλλασσόμενη πραγματικότητα.

Για να χρησιμοποιήσει κανείς ένα επίκαιρο μείζον παράδειγμα, οι ιδρυτές (Founding Fathers) της μεγάλης Αμερικανικής Δημοκρατίας, στήριξαν το πολιτικό σύστημα της χώρας πάνω στα στερεά θεμέλια ενός σοφού Συντάγματος και ορισμένων θεμελιωδών πολιτικών αρχών. Αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία ενός από τα μακροβιότερα δημοκρατικά πολιτεύματα της ιστορίας.

Εντούτοις, το γεγονός αυτό συνέβη σχεδόν 250 χρόνια.

Είναι προφανές ότι η ανθρωπότητα και η Αμερική έχουν έκτοτε υποστεί θεμελιώδεις, ασύλληπτες για την εποχή εκείνη, αλλαγές και μεταλλάξεις. Είναι βέβαιο ότι η προσαρμογή προς τις σημερινές συνθήκες είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλισθεί η διατήρηση και η συνέχεια του Αμερικανικού πολιτικού, οικονομικού και πολιτιστικού θαύματος και να κατοχυρωθούν τα διαχρονικά επιτεύγματα του αμερικανικού λαού.

Γενικότερα, πάντως, χωρίς να αμφισβητείται η αναγκαιότητα της προσαρμογής προς τον υπό συνεχή αλλαγή κόσμο είναι παράλληλα ζωτικά σημαντικά να υπογραμμιστεί ότι η προσαρμογή αυτή πρέπει να είναι πάντοτε αντικείμενο ώριμης σκέψης, συζήτησης, μελέτης και σχεδιασμού και να βασίζεται στην κατά το δυνατόν σωστή και πλήρη αντίληψη και κατανόηση της πραγματικότητας.

Οσο και εάν είναι αδήριτη η ανάγκη της προσαρμογής προς την αλλαγή άλλο τόσο απαραίτητη είναι και η λήψη υπόψη μιας άλλης βασικής έννοιας που επίσης μας κληροδότησε η ελληνική αρχαιότητα, δηλαδή της έννοιας του μέτρου.

Κατανόηση, λοιπόν, της διαρκούς και διαχρονικής αλλαγής των πάντων, προσαρμογή προς την αλλαγή αυτή, αλλά και ταυτόχρονη χρήση του μέτρου κατά τη διαδικασία της προσαρμογής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Βλέπεις μόνο την μαφία να επικαλείται την 5η Τροπολογία του Συντάγματος», είχε σχολιάσει κάποτε ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Κυριάκος: Δεν γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα – «Νόμιμη αλλά πολιτικά λάθος η παρακολούθηση»

ΑΘΗΝΑ. «Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης υπόθεσης» τόνισε, μεταξύ άλλων, χθες σε τηλεοπτική του δήλωση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, επισημαίνοντας ότι «αυτό που έγινε ήταν λάθος, δεν το γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα».

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας