x
 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η ανιψιά μου έχει σχέση με παντρεμένο

Αγαπητή Σταυρούλα,

Σου γράφω γιατί αντιμετωπίζω ένα μεγάλο δίλημμα. Είμαστε δύο αδερφές και είμαστε πραγματικά πολύ δεμένες. Η αδερφή μου έχει μία μοναχοκόρη που είναι είκοσι πέντε χρόνων και είναι ένα πολύ παράξενο κορίτσι. Οταν ήταν έφηβη έμπλεξε σε διάφορες καταστάσεις, ήταν πολύ ατίθαση και δεν άκουγε τη συμβουλή κανενός και πολλές φορές η αδερφή μου ερχόταν αντιμέτωπη με σοβαρά προβλήματα. Από τότε που πέρασε στο πανεπιστήμιο φαινόταν κάπως πιο ώριμη και ηρέμησαν τα πράγματα. Πριν λίγο καιρό όμως έμαθα ότι εδώ και ένα χρόνο έχει σχέση με έναν αρκετά μεγαλύτερό της άντρα, παντρεμένο με μικρά παιδιά και αυτό με στεναχώρησε πολύ. Ντράπηκα πολύ για λογαριασμό της, για την ανηθικότητά της που δεν ντρέπεται να μπαίνει ανάμεσα σε ένα ζευγάρι με μικρά παιδιά. Το πρόβλημά μου είναι το εξής. Κανονικά θα έπρεπε να ενημερώσω την αδερφή μου, αλλά αυτήν την περίοδο αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που την έχει στεναχωρήσει πολύ και δεν ξέρω αν θα αντέξει μια επιπλέον στεναχώρια και αυτό με σταματάει. Αν μιλήσω στην ίδια, είμαι σίγουρη ότι δεν θα έχει αποτέλεσμα, γιατί είναι αντιδραστική και ατίθαση και όσες φορές στο παρελθόν είχα προσπαθήσει να την συμβουλέψω, μου είχε μιλήσει με πολύ άσχημο τρόπο και είχε κάνει το αντίθετο από αυτό που της είχα πει. Τι να κάνω;

Αννα

Αγαπητή Αννα,

Η σχέση με έναν παντρεμένο είναι πολύπλοκη, συχνά οδυνηρή και τοξική, ιδιαίτερα για ένα νέο κορίτσι, που μπορεί να νιώθει πολύ ερωτευμένο. Παρ’ όλο που κανείς δεν διαφωνεί ότι οι σχέσεις αυτές είναι επιλογή, δεν γίνεται πάντα με επίγνωση της κατάστασης και των συνεπειών. Επιπλέον,  δεν είναι εύκολο να απομακρυνθεί κανείς από μία τέτοια σχέση που όλα βιώνονται έντονα. Το απαγορευμένο, ο έρωτας που προσφέρεται σε κλεμμένες στιγμές, η αίσθηση δεν μπορεί να έχει κανείς αυτό που επιθυμεί, λειτουργεί σαν παραμορφωτικός φακός που διογκώνει τα συναισθήματα και τις αισθήσεις. Ο έρωτας βιώνεται πιο έντονα, το πάθος κυριαρχεί, και οι ενοχές, η ζήλεια, ο θυμός παλεύουν συνεχώς με τον πόνο της έλλειψης του άλλου που γιατρεύεται μόνο με την επανένωση.

Πολλές από τις γυναίκες, μάλιστα, που σχετίζονται με παντρεμένο άντρα πιστεύουν ότι εκείνος έκανε κάποια στιγμή στη ζωή του μία λάθος επιλογή και έπειτα εγκλωβίστηκε σε μια κατάσταση από την οποία δυσκολεύεται να ξεφύγει, κάτι που και οι περισσότεροι άντρες χρησιμοποιούν ως επιχείρημα για να δικαιολογήσουν την απιστία τους. Τότε η γυναίκα που μπλέκει μαζί τους παίρνει και τον ρόλο του «σωτήρα», αυτής που θα βοηθήσει τον αγαπημένο της να «ελευθερωθεί» από την «λάθος» επιλογή του και να βρει ξανά την ευτυχία, μαζί της.

Πίσω από την επιλογή μιας σχέσης με παντρεμένο, μπορεί να κρύβονται πολλά πράγματα. Μπορεί να υπάρχει έλλειψη του πατέρα, ιδιαίτερα αν η κοπέλα είναι πολύ νέα, μπορεί να υπάρχει χαμηλή αυτοεκτίμηση και ανάγκη επιβεβαίωσης της αξίας διεκδικώντας τον άντρα μίας άλλης, αλλά και αδυναμία δέσμευσης.

Ισως κάτι από αυτά να ισχύει και στην περίπτωση της ανιψιάς σας. Γι’ αυτό, και αν θέλετε πραγματικά να της σταθείτε, θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο να την βοηθήσετε να καταλάβει τι υπάρχει πίσω από αυτήν την επιλογή της. Αν δεν συνειδητοποιήσει η ίδια ποιοι είναι οι λόγοι που την οδήγησαν στη συγκεκριμένη σχέση, τι παίρνει από την σχέση αυτή και τι χάνει, και ποια ανάγκη της καλύπτει δεν θα είναι εύκολο να αποφασίσει σωστά για τη ζωή της.

Θα βοηθούσε ίσως να μιλήσετε μαζί της με αγάπη και κατανόηση χωρίς επικρίσεις και κατηγορίες. Το να την κατηγορήσετε για ανηθικότητα ή να την πιέσετε να χωρίσει δεν θα οδηγήσει πουθενά.

Επομένως, αν νιώθετε ότι μπορείτε να δείτε τα πράγματα μέσα από ένα ευρύτερο πρίσμα και να μην παρασυρθείτε από την προσωπική σας αντίληψη για την ηθική, το σωστό ή το δίκαιο, τότε θα μπορούσατε ίσως να κάνετε μία ειλικρινή συζήτηση με την ανιψιά σας και να καταλάβετε κι εσείς τι της συμβαίνει. Το κορίτσι έχει μεγαλύτερη ανάγκη από την αγάπη σας πάρα από την συμβουλή σας, αν δεν την ζητήσει η ίδια. Αλλωστε μην ξεχνάτε ότι είναι ενήλικη και έχει το δικαίωμα να διαχειρίζεται η ίδια τη ζωή της με όποιον τρόπο θέλει.

Οσο για το αν θα πρέπει να το μάθει η μητέρα της, αναλογιστείτε αν πραγματικά αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει σε κάτι ή αν θα μπορούσε να κάνει την κατάσταση ακόμη πιο πολύπλοκη. Τις περισσότερες φορές η σύγκρουση, η πίεση, ο συναισθηματικός εκβιασμός φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που κάποιος ίσως φαντάζεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι γραμμές αυτές γράφτηκαν κατά τη διάρκεια των ζυμώσεων και διεργασιών ενόψει της τελικής αναμέτρησης για την αρχηγία του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην Ελλάδα την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ