ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Μένει τελικά Κύπρο για να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της ως Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας και να μην δώσει το περιθώριο δημιουργίας θεσμικής κρίσης, η Αννίτα Δημητρίου.
Μετά την επιμονή του βουλευτή Ζαχαρία Κουλία να διορίσει ως Προεδρεύων της Δημοκρατίας την Τετάρτη Γενικό Ελεγκτή, η Πρόεδρος της Βουλής αποφάσισε να ακυρώσει το ταξίδι της. Νομικοί τοποθετούμενοι έναντι των όσων δήλωσε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, χαρακτήρισαν τέτοια ενέργεια ως ακραία και θεσμικά άτοπη. Όπως είναι γνωστό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απουσιάζει στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, η Πρόεδρος της Βουλής, η οποία με βάση το Σύνταγμα τον αντικαθιστά θα ταξίδευε την Τετάρτη στη Μάλτα και στη θέση της θα ήταν ο μεγαλύτερος σε ηλικία βουλευτής, ο Ζαχαρίας Κουλίας του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ). Κι ενώ αυτό θα θεωρείτο μια τυπική διαδικασία, οι δηλώσεις του κ. Κουλία προκάλεσαν ανησυχία και αναταράξεις.
Η Αννίτα Δημητρίου στη δήλωσή της, με την οποία ανακοίνωνε την ακύρωση του ταξιδιού της, αφήνει ξεκάθαρες αιχμές για έλλειψη αποφασιστικότητας από μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας και κίνδυνο δημιουργίας νέας θεσμικής κρίσης. «Οι θεσμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορεί να ασκούνται με τρόπο που να προκαλούν ανησυχία και αμηχανία στους πολίτες ειδικά από όσους έχουν τη θεσμική υποχρέωση και το καθήκον να τους διασφαλίζουν, να τους προστατεύουν και να τους σέβονται.
Οφείλουμε, συνεπώς, να την οδηγήσουμε σε μια διαφορετική διέξοδο. Θεσμική και ενωτική, που θα αντιμετωπίζει οριστικά τις παθογένειες του παρελθόντος», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή της η πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
Αυτούσια η δήλωσή της:
«Ως αιρετοί αντιπρόσωποι των πολιτών που μας τίμησαν με την ψήφο τους οφείλουμε στις δύσκολες στιγμές να δηλώνουμε το παρών μας. Αυτή τη στιγμή επιβάλλεται να διασφαλίσουμε την ομαλότητα και τη σταθερότητα στον τόπο μας, η οποία πλήττεται από δημόσιες δηλώσεις.
Υπό τις δεδομένες περιστάσεις αποφάσισα να ακυρώσω το προγραμματισμένο ταξίδι μου στη Μάλτα, μεταξύ 25ης και 27ης Σεπτεμβρίου 2024, για την εκπροσώπηση της χώρας μας στη 17η Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων Μικρών Κρατών της Ευρώπης, στην οποία θα με εκπροσωπήσει ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Χάρης Γεωργιάδης.
Δεν είναι δυνατόν να επιτρέπουμε σε μία κρίση να γεννάει άλλη κρίση, αλλά οφείλουμε με υπευθυνότητα να θωρακίσουμε θεσμούς και να τιμήσουμε τα αξιώματα που υπηρετούμε.
Οι θεσμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορεί να ασκούνται με τρόπο που να προκαλούν ανησυχία και αμηχανία στους πολίτες ειδικά από όσους έχουν τη θεσμική υποχρέωση και το καθήκον να τους διασφαλίζουν, να τους προστατεύουν και να τους σέβονται.
Οφείλουμε, συνεπώς, να την οδηγήσουμε σε μια διαφορετική διέξοδο. Θεσμική και ενωτική, που θα αντιμετωπίζει οριστικά τις παθογένειες του παρελθόντος».
Αντίδραση Νικόλα Παπαδόπουλου
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος μετά την πιο πάνω εξέλιξη πρέπει να αισθάνθηκε ανακούφιση καθώς τελείωσε και το σήριαλ με το βουλευτή του, σχολίασε και την απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου. Την χαρακτήρισε λανθασμένη και απογοητευτική, «γιατί ο κ. Μιχαηλίδης όχι μόνο δεν ήταν ανίκανος να επιτελέσει τα καθήκοντα του, μέσα από σκληρή δουλειά έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας». Δίκαια συμπλήρωσε, η κοινωνία έχει απογοητευθεί γιατί κανένας αξιωματούχος δεν έχει λογοδοτήσει για σκάνδαλα διαπλοκής και διαφθοράς, καθώς τιμωρήθηκε ο αξιωματούχος που φώναζε και αναδείκνυε τα σκάνδαλα.
Επισήμανε ότι στην πολυσέλιδη απόφαση δεν βρήκαν ούτε ένα ελαφρυντικό στοιχείο και συμπλήρωσε ότι, «αν έχει παυθεί για το ύφος του αυτό είναι παράλογο». Ερωτηθείς αν ευθύνη φέρει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Νικόλας Παπαδόπουλος επικαλέστηκε δήλωση του ΠτΔ ότι δεν θα προχωρούσε ο ίδιος με τη συγκεκριμένη αίτηση.
Αναφέρθηκε και στο ΑΚΕΛ το οποίο σήμερα υπερασπίζεται, όπως είπε, τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ενώ στο παρελθόν τον επέκρινε έντονα. Εξέφρασε τη στήριξή του στο θεσμό του Γενικού Ελεγκτή, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να διοριστεί πρόσωπο, που θα έχει μέλημα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και του θεσμού.
Ερωτηθείς για ψίθυρους στελεχών του κόμματος του, που θέλουν το ΔΗΚΟ να αποχωρεί από την κυβέρνηση, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι κάτι τέτοιο δεν τέθηκε στα συλλογικά όργανα.