x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η ανοικτή γιορτή του Γενικού Προξενείου στην Νέα Υόρκη

24 Μαρτίου 2023

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μηνύματα ενότητας και αισιοδοξίας για το μέλλον του Ελληνισμού, όπως επίσης και έπαινοι για την διαχρονική πρόοδο της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, περιελάμβανε η ανοικτή γιορτή (Open House) του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, στην οποία και έδωσε το «παρών» πλήθος κόσμου.

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ντίνος Κωνσταντίνου και ο πρόξενος, Δημήτριος Παπαγεωργίου, με τους περιορισμούς των προηγούμενων ετών να αποτελούν παρελθόν, υποδέχθηκαν το κοινό, σε μια εκδήλωση η οποία ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα και διήρκεσε μέχρι τις 8 το βράδυ. Ασφαλώς, όπως είχε προαναγγελθεί, η γιορτή δεν είχε το ανάλογο πανηγυρικό κλίμα, αφού η μουσική απουσίαζε, ως ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των δεκάδων θυμάτων του πρόσφατου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Παράλληλα, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης εγκαινιάστηκε η έκθεση «Evzones on the Fifth» («Εύζωνες στην 5η Λεωφόρο»), της φωτογράφου Χριστιάνας Βασιλιά, η οποία περιλαμβάνει μια σειρά από σπάνιες φωτογραφίες των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς σε παρελάσεις του παρελθόντος, όπως είχαν καταγραφεί από τον φωτογραφικό φακό.

Ένας μεγάλος αριθμός ομογενών έδωσε το “παρών” κατά την διάρκεια της ανοικτής εκδήλωσης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Χριστόδουλος Αθανασάτος

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής κ. Δημήτριος, η ανώτερη σύμβουλος της ALMA Bank, Νάνσυ Παπαϊωάννου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων, Γιώργος Κίτσιος, αλλά και ο γνωστός τραγουδιστής, Κωστής Μαραβέγιας, με την σύζυγό του, Τόνια Σωτηροπούλου.

«Ο Ελληνισμός πρωταγωνιστεί»

Στο σύντομο πρόγραμμα των ομιλιών, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη καλωσόρισε το κοινό και έδωσε αρχικά τον λόγο στον πρόεδρο της Επιτροπής Παρέλασης, Φίλιπ Κρίστοφερ, με δεδομένο ότι έπρεπε άμεσα να αποχωρήσει, λόγω της επικείμενης διεξαγωγής της πανομογενειακής συγκέντρωσης.

Ο κ. Κρίστοφερ αναφέρθηκε στην αξία της εθνικής επετείου και στάθηκε ιδιαίτερα στην σημασία της παρέλασης στην 5η Λεωφόρο, εκφράζοντας μάλιστα την πικρία του για το γεγονός ότι «ορισμένοι που βρίσκονται εδώ σήμερα δεν συνεισφέρουν ενεργά στην προετοιμασία της παρέλασης».

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο κ. Κωνσταντίνου έκανε εκτενή αναφορά στον μακρύ δρόμο που έχει διανύσει η Ελλάδα από την περίοδο της απελευθέρωσης μέχρι σήμερα, πλέκοντας, παράλληλα και το εγκώμιο των Ελλήνων του εξωτερικού, τονίζοντας πως, σε όλα τα επίπεδα, «ο Ελληνισμός πρωταγωνιστεί»

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος κάλεσε, με την σειρά του, το κοινό να δώσει το «παρών» στην 5η Λεωφόρο, ενώ αναφέρθηκε στο κύρος που απολαμβάνει η ελληνοαμερικανική κοινότητα και η Ελλάδα από τις πολιτειακές και ομοσπονδιακές Αρχές, με αποκορύφωμα την επικείμενη εκδήλωση στον Λευκό Οίκο.

Μετά το πέρας του προγράμματος, ο γενικός πρόξενος κάλεσε άπαντες να ψάλλουν τον ελληνικό Εθνικό Υμνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποφάσισε πριν λίγο να υπαχθούν τα Μετόχια της Πατριαρχικής Μονής Οσίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου Αστόριας στην Αρχιεπισκοπή, παρά την εκ διαμέτρου αντίθετη γνωμάτευση που έκανε η αρμόδια επιτροπή επί των Ιδρυμάτων του Εξωτερικού.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ